Военният министър на Гърция подкрепи американският законопроект за стратегията за Източното Средиземноморие

Pan.bg 11 апр 2019 | 05:52 views (470) commentaries(0)
img
pik.bg/


Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис приветства представянето в Сената на САЩ на законодателство за преструктуриране на стратегията на страната за Източното Средиземноморие, описвайки го като „стъпка в правилната посока", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, цитирани от „Фокус”.


Законът за партньорство за сигурност и енергетика в Източното Средиземноморие от 2019 г., представен от сенаторите Боб Менендес и Марко Рубио, ще позволи на САЩ изцяло да подкрепят тристранното сътрудничество на Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи в областта на енергетиката и отбраната - включително чрез премахване на оръжейното ембарго на Кипър.

„Това е стъпка в правилната посока. Мисля, че тя подчертава ролята на Гърция като много сериозен играч в региона на Източното Средиземноморие“, подчерта Апостолакис пред журналисти по време на презентация за военно изложение за отбрана, което ще се проведе в Атина през 2020 година.

„Мисля, че това е първият път, в който Сенатът на САЩ показва такъв интерес дори по отношение на нарушенията на въздушното пространство, които се извършват в цялото Егейско море и Кипър от страна на Турция", допълни гръцкият министър на отбраната, отбелязвайки, че това е резултат от стратегическия диалог, който южната ни съседка води със САЩ.

Апостолакис заяви, че проектозаконът показва, че усилията на Гърция за поддържане на мира и сигурността в по-широкия регион са марката на страната като надежден играч в отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker