Очаквано: Три фирми искат да строят патрулни кораби за 1 млрд. лева

Pan.bg 18 апр 2019 | 00:25 views (1591) commentaries(4)
img mediapool.bg


Никола Лалов |


Очаквано само три фирми подадоха оферти в проекта построяването на два нови военни патрулни кораби за близо 1 млрд. лева. Това се българската "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI“ (Италия).

За фаворит се смята единствената българска компания, след като представители на правителството периодично коментират, че целта е големите военни поръчки по възможност да остават в България.

Офертите ще бъдат отворени на 22 април, а след това ще бъдат оценени. След това работната група ще представи решението си на Министерския съвет. Изборът след това трябва да бъде одобрен и от парламента.

Ако има политическа воля, до края на годината може да се стигне до сделка. Но около проекта все още има много съмнения предвид дългата му история.

В предишното издание на проекта само българската фирма "МТГ-Делфин" подаде оферта, но в края на 2017, в последния момент, се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

Сега Военноморските сили поискаха предложения от осем фирми: МТГ "Делфин", NAVAL GROUP“ (Франция), "Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), "DAMEN“ (Холандия), "Fincantieri“ (Италия), "Navantia“ (Испания) и "ThyssenKrupp“ (Германия).

Предварително обаче беше ясно, че не всички ще проявят интерес към поръчката. Дори и три оферти обаче осигуряват така необходимата конкуренция.

Около проекта продължава да има много неизвестни.

Правителството планира да изплаща разсрочено за около десет години трите големи проекти – за купуването на нов тип изтребители, бронирани машини и кораби, но не е ясно дали ще има желаещи да приемат подобна схема.

Освен това покупката на нови изтребители може да поскъпне и да се наложи да бъде изплатен за по-малко години, което да наложи промени и по отношение на другите два проекта.

Най-голямото предизвикателство пред проекта обаче е дали определеният бюджет ще бъде достатъчен. Още миналата година бе ясно, че дори за близо 1 млрд. лева с ДДС трудно ще се намерят достатъчно кандидати, а от Военноморските сили предупреждаваха, че проектът с всеки изминал ден ще поскъпва.

Сега обаче са добавени два нови варианта за придобиване - закупуване на нов отбранителен продукт /модифициран за нуждите на
ВМС/ или производство по лиценз; комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ. Предвижда се патрулните кораби да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия.

Проектът предвижда първият кораб да бъде доставен до края на декември 2023 г., а вторият до края на декември 2024 г.

В момента ВМС разполагат с шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г.

Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са и оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.

Според сметката на МО, ако те бъдат заменени с два нови патрулни кораба, ще се спестяват годишно 7.3 млн. лева.

Проектът за корабите бе придвижен напред от предишното правителство на Бойко Борисов, въпреки че дотогава основният приоритет бе да се ремонтират старите белгийски фрегати, на които Военноморските сили разчитат от години.

Правителството в момента подготвя и другите два големи проекта – за закупуването на нови изтребители и бронирани машини. Първият е далеч по-напреднал, докато вторият зацикли на ниво уточняване на техническите изисквания към търсените машини.

Общата цена на трите проекта е около 4 млрд. лева.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Косанцев 19 апр 2019, 09:33
   
  4
   
  0

  А дали ще можем да узнаем и трите проекта дето са предложени?

 2. #2
  Пари на вятъра 20 апр 2019, 11:43
   
  5
   
  3

  Снощи по "Панорама" на БНТ президентът ясно каза, че комплексният подход към превъоръжаването на БА е заменен с ОСТАТЪЧЕН...

  Какво става?

  Взимат се 16 милиарда лв външни заеми преди години от правителството Борисов-2, и се твърди, че България е отличник по макроикономическа стабилност (отличници по бедност), и вземането на заеми (за живот на заем) е хубаво нещо, защото сме държава с най-малко заеми в Европа.

  Основната критика срещу Тодор Живков беше, че е взел близо $10 млрд. външни заеми за модернизация на икономиката на НРБ. Живков беше свален, заемите отгладувани и увеличени.

  Борисов взе 16 милиарда кредитна линия, но не каза ясно за какво...

  Сега се изяснява - за въоръжение и за запушване на бюджетни дупки.

  За въоръжение се предвиждаха интегрално 1,5 милиарда без ДДС за 8-16 самолета; 820 млн. за две корвети; 1.2 милиарда за бронирани машини за пехотата. Заложи се неаснота - къде с ДДС, къде без ДДС. Така, като

 3. #3
  Пари на вяръра 20 апр 2019, 12:28
   
  4
   
  3

  продължение...

  Така, за да минат проектите лесно през НС и се заблуди народът, че се дават немного пари за въоръжение, след като годно въоръжение беше унищожено по настояване от НАТО, се приеха суми без ДДС, а после, на принципа на варене на раци на бавен огън се добави и ДДС, че и още... И сумите нараснаха - от 1,5 млд. за самолети - на 1,8 млд., че и над 2 - 2,5 млд. За корабите се пише за "близо" 1 милиард, а за бронираните машини - 1.2 милиарда или каквото остане... Говореше се за общо около 3,5 милиарда лв за нови самолети, кораби и бронирани машини. Сега се очертава нов гьол - за над 4,5 милиарда лв. Какво тук значи някакъв си милиард? - Важното е да се загробват бъдещите поколения със заеми, с лихви, с военни играчки, от които ползата за държавата България е никаква, но ползата за определен кръг обслужващи политиката на НАТО за България е грамадна.

  При това, парите за самолетите ще бъдат дадени авансово, тоест България ще даде безлихвен заем на САЩ, а самата България ще плаща лихви по външни заеми. Това, освен всичко друго, означава, че БА на практика ще има 2% от държавния бюджет, както нарежда НАТО, а в пъти повече от изискуемите от НАТО 2% от бюджета за военни нужди.

  А резултатът от превъоръжаването ще бъде само увеличен потенциал за стагфлация и финансово заробване на България и бъдещите българи.

  Какъв е смисълът за България от 8 самолета, 2 кораба и стотина бронирани машини? - Само един - придатък към НАТО и пълна зависимост от НАТО.

  Но какво е НАТО? - САЩ, Турция, западните интереси.

  Изводът е, че въоръжението, което ще бъде закупено, не е в интерес на България, а на НАТО.
  Защото самолетите Ф-16 са профилирани за носене на ядрено оръжие на големи разстояния; патрулните кораби не могат да опазят от десант българското черноморие, но могат да преследват руски подводници; БМП-та не могат да противостоят на турските танкове, но могат да бъдат експедирани в Украйна за война срещу Русия.

  А НАТО не може да спре Турция да окупира част от България, така както не можа да я спре да окупира половин Кипър през 1974 г. Северен Кипър в продължение на 45 години е окупиран от Турция и е признат от Турция като Севернокипърска турска република...

  Радвайте се на прескъпите патрулни кораби - двете маломерни златни корвети! Българският моряк ще се гордее, че ще си даде живота за благоденствието на МАФИЯТА. Това е повече от глупост и свещена простота. Това е присъда..

 4. #4
  Бобито 20 апр 2019, 20:09
   
  3
   
  3

  Отговор на коментар: #3

  Пишеш пълни глупости.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker