The National Interest съветва Тръмп да размени Украйна за Венецуела

Pan.bg 18 май 2019 | 05:08 views (1066) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/The-National-Interest-savetva-tramp-da-razmeni-ukraina-za-venetsuela.104605


/Поглед.инфо/ „Всички велики сили се стремят да наложат волята си на непосредствената си географска среда, това просто трябва да бъде признато, за да се избегнат конфликти”, настоява американското аналитично издание вестник The National Interest

„Администрацията на Тръмп и нейните войнствени привърженици в САЩ все повече се притесняват от чуждестранна намеса във венецуелските дела. Те твърдят, че ако не беше външната помощ, особено от Русия и Куба, опозиционните сили, които се борят за демокрация, биха принудили Мадуро да се откаже от властта. Изглежда американските анализатори преувеличават мащаба на руската намеса. Лоялността на венецуелските военни към Мадуро все още е непоклатима и той продължава да се ползва с подкрепата на левите граждански милиции. Тези фактори изиграха много по-важна роля за оставането на властта в ръцете на Мадуро, отколкото подкрепата на Русия”, пише изданието. Въпреки това, то твърди, че Русия се намесва в политиката на Венецуела, като предоставя финансова подкрепа на правителството и военна помощ, изпращайки 200 руски войници в тази страна, за да засилят противовъздушната отбрана на Каракас. Също така, според The National Interest, във Венецуела може да има стотици руски наемници, които помагат на Мадуро. Вярно е, че няма доказателства за това.

„Откакто доктрината Монро е провъзгласена през 1820 г., Съединените щати настояват за необходимостта да запазят сферата си на влияние в Западното полукълбо. Администрацията на Тръмп трябва да изисква Русия да уважава Доктрината Монро, така че Москва да ограничи връзките си с Венецуела до нормални дипломатически и икономически отношения”, смята политологът Тед Гален Карпентър в статията си.

Въпреки това, Карпентър съветва американските държавни служители да обмислят факта, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО показват презрение към основната зона на сигурност в Русия в Източна Европа. А списъкът от провокации от Вашингтон е доста дълъг. В крайна сметка НАТО разширява границите на своето членство на изток с одобрението на Съединените щати и днес вече е на западните граници на Русия. В същото време НАТО не бърза да спира, дори планира да се разшири още повече с приемането на Украйна и Грузия. Освен това Съединените щати и техните съюзници значително увеличават броя на своите войски в Източна Европа и Черно море, а също така започват по-често да провеждат там военни учения.

„През
2014 г. администрацията на Барак Обама безцеремонно се намеси във вътрешнополитическите въпроси на Украйна, за да лиши демократично избраното проруско правителство от власт и да постави на негово място прозападен режим. Оттогава Вашингтон действително е превърнал Украйна в свой военен съюзник. Той провежда обучение и съвместни военни маневри с украинската армия, а също така доставя оръжие на Киев”, напомня The National Interest.

Изданието предлага да се разгледа намесата на Москва в делата на Венецуела като отговор на Вашингтон върху провокативната му политика в Източна Европа. Според Карпентър, ако страните признаят това, то може и да се разберат.

„Американските лидери трябва да информират руските власти, че са готови да се откажат от опитите си да включат Украйна и Грузия в НАТО и да спрат всички военни връзки с Киев и Тбилиси, включително снабдяването с оръжия и съвместните учения. Вашингтон трябва също да спре практиката на изпращане на войски, самолети и кораби в Източна Европа и Черно море на „ротационна основа”. С други думи, Съединените щати трябва да са готови да уважават руската сфера на влияние в този регион”, съветва The National Interest

В отговор на това САЩ ще имат право да очакват Русия да намали влиянието си върху политиките не само на Венецуела и Куба, но и на Никарагуа. С други думи, Москва трябва да спре да засилва военното си присъствие в Западното полукълбо.

Авторът на статията обаче признава, че за това американските политици трябва да се върнат в реалния свят и да си припомнят, че сферите на влияние винаги са играли и играят важна роля в международните отношения.

„Всички велики сили се стремят да наложат волята си на непосредствената си географска среда и за да се избегнат ненужни конфликти, тази реалност трябва да бъде призната и уважена. Последните американски администрации нарушават този важен принцип и тяхното поведение предизвиква съпротива и ответни мерки, което води до нарастване на международното напрежение. Администрацията на Тръмп трябва да се откаже от съветите на ястребите да утвърждава господстващото си влияние в Украйна и други източноевропейски страни. Американските ръководители ще проявят разум, ако предложат подобна сделка - и колкото по-скоро, толкова по-добре”, съветва The National Interest.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: The National Interest
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker