Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/46/381546/e048710bdb2459cee35418b8f44b38e4_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Косово поиска Ниш

Pan.bg 18 май 2019 | 11:53 views (1780) commentaries(5)
img fakti.bg


По думите на Весели, всеки път, когато той споменава Ниш, сърбите го критикуват за това

Председателят на косовския парламент Кадри Весели отново изказа териториални претенции за сръбския Ниш, като заяви, че този древен град по-рано е бил населен от албанци, които, след като са били изгонени от сърбите, са се заселили в Прищина, предава руската агенция EA Daily.

По думите на Весели, всеки път, когато той споменава Ниш, сърбите го критикуват за това. Въпреки това, той твърди че „в Ниш е имало поселения от албанци, които по-късно са изгонени“.

„Нашите стари жители на Прищина са дошли от околностите на Ниш, особено от местността Куршумлия“, заяви Весели пред прищинския портал Indeksonlajn на 16 май по време на оглед на място, където ще бъде построен мемориален център в памет на жертвите на сръбския геноцид по време на конфликта в Косово в края 90-те.

По-рано Весели заяви, че „Косово ще стигне до Ниш“ и че той не би имал нищо против към територията на страната да се присъединят три сръбски общини Прешево, Медведжа и Буяновац. „Повече от всичко искам Прешевската долина да се присъедини към Косово. С радост бихме сключили такъв договор, ако Сърбия е съгласна с това“, заяви Весели през март 2018 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  гражданин...... 18 май 2019, 12:36
   
  19
   
  0

  Тия какъв _)_ ще вземат, когато американците спрат да си играят на шах на Балканският п-ов...

 2. #2
  Стойо 18 май 2019, 15:27
   
  12
   
  1

  Утре ще поискат и Калотина, че и Костинброд, като околности на Ниш, населени преди от албанци. И нашите дупедавци на власт ще се съгласят, защото Големия брат ще нареди.

 3. #3
  Оправия 18 май 2019, 15:28
   
  3
   
  0

  Към 1: Кадри не много Весели ще са.

 4. #4
  дървен прът 18 май 2019, 15:32
   
  8
   
  0

  А не поиска ли Пиш?

 5. #5
  юс юс юс юр брейн 19 май 2019, 11:48
   
  3
   
  0

  Тия да се наредят на опашката, ако изобщо има причина за какво да се редят.

  "В античността градът най-дълго е под властта на Римската империя и се нарича Найсус. При Найсус император Проб (276-282) побеждава гепидите и ги заселва на територията на империята.[5] Ниш и Нишко са заселени в периода 3 – 7 век от славянски поселници от т.нар. българска група. Ниш влиза в пределите на Първата българска държава заедно със Средец по времето на хан Крум (809 г.). Според едни исторически източници (застъпени от Стилиян Чилингиров), Ниш е в пределите на Сръбското кралство и Сръбското царство общо 55 години. Според Гаврил Занетов обаче, Ниш никога не е влизал в пределите на средновековната сръбска държава.

  Ал-Идриси описва града Ниш от XI—XII в. като град с много месо, мед и мляко, чиито цени били винаги ниски.[6] През 1096 г. през българските земи по Виа Милитарис, тогава под византийско владичество, минава Първия кръстоносен поход, оглавен от Готфрид Булонски и Петър Амиенски. Един от кръстоносците, описвайки похода, разказва, че като минали Землин, стигнали Белград, където се свършвала българската земя. След това пътували 8 дни през прочутата Българска гора край Морава, за да стигнат средата на българската страна в Ниш, където било седалището на управителя на българите (тогава византийския чиновник Никита).

  Известното Нишко въстание от 1841 г. е отразено от всички източници (френски, австрийски, руски и прочее), като въстание на българското население срещу несправедливостите при прилагането на място на Гюлханския хатишериф. Въстанието е жестоко потушено (като са извършени редица зверства и престъпления) от нередовна войска (башибозук), съставена от банди арнаути. Изпратеният да проучи действията на османската власт на място специален пратеник на френското правителство Жером-Адолф Бланки постфактум в книгата, описваща пътуването си, отбелязва Ниш като столицата на България.

  Нишката епархия, заедно с Нишавската епархия изпращат с голямо въодушевление на цялото си население свои представители в Цариград за учредяването на независима българска църква, след което влизат в състава на Българската екзархия (1870).

  Градът е предаден на Сърбия през 1878 г., въпреки несъгласието на Русия, но впоследствие предаването е прието като компенсация за това, че Сърбия не може да се разшири в Новопазарско и Санджак.

  По време на Първата световна война българската армия овладява Ниш след боеве на 13 октомври 1915 г. Към 1917 г. градът има население от 25 000 души.[7]

  Ниш е естествен географски, административен и културен център на областта Поморавие. "

  А може би е основан от траки или македонци, ама от автентичните, а не сегашните измислени северомакета.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker