България празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Pan.bg 24 май 2019 | 07:00 views (374) commentaries(2)
img
investor.bg


Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България празнува днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров. И днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май, припомня БТА.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и
те са равни по достойнство.


По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Проф.Александър Цанковъ 24 май 2019, 10:30
   
  0
   
  1

  Честит празник на БЪЛГАРСКАТАпросвета и писменост !


  Като се почне от кирилицата и се мине през цялата ни история до наши дни се вижда ръката на руските фалшификатори. Фанатичните мужици никога няма да признаят пред света или дори пред себе си че са получили език, култура, писмо от България. Да обявиме на света че и ние сме дали нещо, това е наша работа.
  Истината е че когато е имало българска писменост и българска държава и българска писмовна школа,не е имало славянска държава, не е имало русия, а само славянски племена. когато векове по-късно рукият княз святослав киевски навлиза в българия, подкупен от византииците и удря в гръб българската армия, на излизане от България изнася над 1000 /хиляда/ волски коли с книги, църковна утвар и одежди от разгромените български манастири и църкви. русите приемат два пъти християнството - веднъж от българите и след това по политически причини - от ромеите. така че ако не е била БЪЛГАРИЯ сега и русия да я няма. българският народ е кръсник и създател на русия като държава, народност и култура. много руски патриарси са били БЪЛГАРИ по кръв и по рождение. останалото е ясно.

 2. #2
  bati 25 май 2019, 00:43
   
  0
   
  0

  Последните 10-12 години пращи от култура. По всички шевове.
  Празникът вече е ритуал, което е тъжно.
  Ето една мисъл на Лао Дзъ свързана с темата:

  “Истински добрият не осъзнава добротата си,
  и затова е добър.
  Глупакът се опитва да бъде добър,
  и затова не е.

  Истински добрият не прави нищо,
  и все пак не оставя нищо несвършено.
  Глупакът все нещо прави,
  и винаги оставя много за вършене.
  Когато наистина мил човек прави нещо,
  нищо не оставя несвършено.
  Когато справедлив човек върши нещо,
  оставя много за вършене.
  Когато строг началник направи нещо
  и никой не отговори,
  той навива ръкави
  и се опитва да въведе ред чрез сила.

  Ето защо когато се загуби Дао,
  се появява доброта.
  Когато добротата е загубена,
  се появява милост.
  Когато милостта е загубена,
  се появява справедливост.

  Когато справедливостта е загубена,
  се появява ритуал.
  Сега ритуалът е обвивка на вярата и верността,
  начало на объркването.
  Познанието на бъдещето
  е само цветист капан за Дао.
  То е начало на глупостта.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker