ГОРЕЩО: ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ТАКА - ОФИЦЕРИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ И ПЕНСИЯ, И ЗАПЛАТА!!!

Pan.bg 04 юни 2019 | 09:03 views (11959) commentaries(27)
img
frognews.bg


Това е възмутително, защото е аморално. Не искам да коментирам дали е законно, защото то със сигурност е, което обаче не го прави ни на йота легитимно. Така полковник от резерва Владимир Миленски, член на Атлантически съвет на България, коментира за Фрог преди 6 май решението генералите и полковниците да получават и пенсия, и заплата.

Знаем от опит, че със закони, дописвани „на коляно“ и прокарвани под сурдинка от силните на деня, всичко може да се окаже законно. Не мисля, обаче, че българското общество, включително и огромната част от офицерите в армията, одобряват това селективно двойно плащане на малка група „богопомазани“. Докато офицерът е на активна служба – получава заплата. След като се оттегли от активна служба и отговаря на възрастовите условия – получава пенсия. Как генерали и полковници получават едновременно и заплата – защото са все още на активна служба, но и пенсия – без все още да са се оттеглили от активна военна служба, е пореден пример на българския законотворчески гений, посочва още той.

Не мога да спекулирам чия точно глава е родила идеята и е предложила тази поправка в закона и с каква цел. Но има старо правило – qui bono?, или търсете кой печели. За да отговорим у кого отиват ползите, първо да помислим какъв е резултатът от тази поправка в закона. Непосредствената група печеливши безспорно са няколкото (предполагам) десетки генерали и полковници, които са попрехвърлили годините и вече отговарят на условията за пенсия, но явно са толкова ценни и незаменими в дадения момент, че началниците им не ги освобождават, а ги държат на активна служба. Преценката за оставане на активна служба е на началника и в крайна сметка на министъра. Тоест, ако те са доволни от този човек, той ще продължи да бъде на служба, тоест, ще продължава да получава заплатата си, но започва по право да получава и пенсия. Тези офицери със сигурност вече са по-доволни от новото си финансово положение на „пълна заплата плюс пенсия“. Тук би било добре да проверите дали са получили също и компенсацията от двайсетина заплати, които се полагат при пенсиониране след толкова служба, смята експертът.

Втората, и по-малко очевидна група печеливши от тази ситуация можем да се
предположим, че е
самата отбранителна система, с други думи – цялото българско общество, защото очакваме отбранителната система да бъде по някакъв начин по-ефективна и по-ефикасна. Предполагам, че аргументите за поправката в закона са били нещо подобно на: „така ще бъдат запазени изключително ценни офицерски кадри в този тежък момент на краен недостиг от човешки ресурси в армията, без това да води до допълнително финансово бреме за бюджета“ - край на предполагаемия цитат. И наистина, изглежда очевидно, че ако бъдат пенсионирани, тези хора ще започнат да получават пенсията си, а на техните места ще бъдат назначени нови, които съответно ще получават заплата, без да имат опита на току-що пенсионираните. Звучи примамливо да се запази и опита, докато изглежда не се вдига цената, но е заблуда, защото за отбраната и за обществото резултатът е само и единствено негативен. В армията е всеизвестно какво се случва с офицерите, в момента в който освен заплатата си, започнат да получават и пенсия – кротват. Има стара българска поговорка „кроткото агне от две майки цица“. Така и тук. Защото докато пенсията е гарантирана на този вече пенсионер, заплатата му зависи от благоволението на началника, респективно благоволението на министъра на отбраната, а за генералите – благоволението на президента. Така докато пенсията е право на този човек, заплатата му изведнъж за него се е превърнала в „царска милост“. В момента, в който „царят“ прецени, може да прекрати активната служба на този офицер и той да остане да получава само пенсията си. Всеки в такава ситуация се замисля сериозно какво приказва, кога и пред кого, заявява полковникът.

Резултатът е политизиране на тези офицери и превръщането им в конформисти, в готовност да нагодят „експертизата“ си, за да е доволен този, от когото зависи тяхното моментно, но несигурно финансово благоденствие. Какво очаквате от тяхната експертиза по критично важни и противоречиви въпроси? Това са въпросите, от които следват тежки държавнически решения, но тези решения се аргументират и оправдават пред обществото именно с експертното мнение на висшите военни офицери – та нали само те имат монополното знание по тематиката. Вече стана въпрос за този монопол. Може да има и изключения, но като общо правило тези офицери спират да имат мнение, различно от това на началника и губят най-важното си качество – критичното мислене и откровеното излагане на фактите на базата на своята експертиза. А тази експертиза е уникална – обърнете внимание, че политиците, които са на власт, няма откъде другаде да я получат, освен от офицерите на активна военна служба. И когато някой политик е обещавал необмислено и откъснато от реалностите – а в областта на отбраната това се случва постоянно – и сега е изправен пред невъзможността да реализира обещаното, какъв е неговият политически изход? Спасението му е да намери послушна „експертиза“. Тя ще го обслужи, ще нарече черното – „тъмно сиво“, а сивото – „бяло с ограничения“ и ще му помогне да излезе „политически отличник“. Защото изборите винаги са на хоризонта. Не е лесно на политиците, но пък такава „експертиза“ винаги може да ги извади от политическа безизходица, до която неминуемо стигат. И ако такава послушна „експертиза“ не съществува, то политиците на власт имат – поне при днешните условия в България – пълната възможност да си я отгледат и размножат. С тази законова възможност е постигнато точно това. Така че, qui bono?, смята полковник Миленски.

Има и втори, не по-малко негативен ефект, при това с много по-продължително действие. И той е, че се задръства системата на нормалното кадрово развитие, офицерският корпус се препълва с генерали и полковници, състарява се опасно, става муден и неефективен, а младите офицери – демотивирани и разочаровани. Тук отговорът на qui bono очевидно трябва дори да ни плаши, казва още той.

Но да оставим тези разсъждения на мениджърските и административни умения на директора човешки ресурси в министерството на отбраната, за да просвети министъра си, а той може пък да реши да инициира законодателни промени – каквото право и задължение има – и да коригира това, както сам го нарекохте, „чудо“. А дали такова „чудо“ има в други армии не знам. Важно е да го няма в нашата, както и в армиите на нашите съюзници. Защото това е тежка болест в стратегическото ниво, в мозъка на армейския организъм. Такова състояние може само да радва враговете на България, категоричен е полк. Миленски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 27

 1. #1
  Penata 04 юни 2019, 11:34
   
  73
   
  24

  Вън АПЗ-тата от армията!

 2. #2
  В ОБЕДНАТА ПОЧИВКА 04 юни 2019, 12:03
   
  43
   
  35

  ЗАЩО ПОЗОРНО МЪЛЧИ прИзидентина-
  ВЪРХОВНИЯТ ГОВНЬОКОМАНДВАЩ румИн
  на Деси - нато-Комсомолеца!?

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

 3. #3
  пенсия 04 юни 2019, 12:13
   
  23
   
  11

  Да изберем Димитър Луджев за министър на отбраната и той ще гиоправи нещата още на другия ден.

 4. #4
  Serious SAM 04 юни 2019, 17:21
   
  30
   
  2

  Това Ники мокета го измисли. Последния пирон в ковчега на БА.

 5. #5
  Капитан Отецов 04 юни 2019, 17:39
   
  10
   
  1

  Време е да ме махнете.Мен,глухия,куция,ония с наднорменото тегло,другите двама дето се занимават с металите и гсм.Благодаря им за апартамента в м.рудник.

 6. #6
  СТИГА ПЕДЕрадевщини! 04 юни 2019, 17:56
   
  26
   
  15

  Десоооо, "мъжът ти" е ДОЛЕН ЛЯВ ПЕДАЛ-
  И$ТИН$КИ ПР€ДАТ€Л И П*ТКА-человек!

  НИЩО НЕ НАПРАВИ И НЯМА ДА НАПРАВИ ЗА
  "армийката" този нато-КОМСОМОЛЕЦ!

  ТОВА СА ЧЕРВЕНИТЕ КАЛЪФИ ,
  РОЖБИ НА БКП и КДС, КРАДЦИ И РОДООТСТЪПНИЦИ!

  P.S.

  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ХМЕРИ-
  Г€РБ$П!

 7. #7
  кадровик 04 юни 2019, 18:08
   
  44
   
  5

  Полк.Миленски е абсолютно прав!Само който е врял и кипял в работата с офицерските кадри само той разбира пагубното отражение на този факт сред офицерския състав на двс.
  Впрочем у нас какво е наред та тук ли да е?Не мислят управниците за нормалното развитие на армията в частност на офицера та да създават една боеспособна армия.Горко на тази армия и на страната въобще.

 8. #8
  QAA 04 юни 2019, 19:04
   
  54
   
  8

  Не забравяте и дъртите мазни фатмци лижещи задника на началника и незачитащи останалите офицери

 9. #9
  ТОЧНО 04 юни 2019, 19:59
   
  59
   
  5

  Това безобразие, да си хем действащ, хем пенсионер и да взимаш и заплата и пенсия по 1200 лв. сега от юли не може да продължава! Първо, такова нещо няма в никоя друга армия в света! Второ, ами да бяха го направили за всички, а не само за някои ,които до 2016 са имали 27 г.стаж! Създаде се разделение, неравнопоставеност и напрежение! Получи се, едни да взимат почти двойно от други за една и съща работа и длъжност! Абсолютно нелогично, несправедливо, неморално и абсурдно! То и затова никоя друга държава не си е позволила да въведе такова безумие в армията си!

 10. #10
  Кожодер 04 юни 2019, 20:15
   
  15
   
  39

  Вземат си пенсията авансово, защото са й платили вноските, а като направят пределна възраст и се уволнят, умират след няколко години, вижте некролозите.

 11. #11
  НО ВСИЧКО Е ТОЧНО! 05 юни 2019, 05:20
   
  13
   
  9

  НО ВСИЧКО Е ТОЧНО!
  ЗАЩО УПРАВЛЯВАТ БКПтата!

  БКП1(Б$П и ДП$), БКП2-Г€РБ

  ПРОСТ НАРОД- СЛАБА ДЪРЖАВА!

  ОВЧИ НАРОД - "държавица"
  ЧЕРВЕНО СЕЛО БУЛГАРИСТАН!

  А румИн прИзидентина -АПЗ е ПО-ЖАЛЪК И ОТ ПУДЕЛА НА разбойкУ-данчето фандъкова!

  СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОМУНЯГА,ЩЕ ВИ "ОПРАВИ"!

 12. #12
  Данъкоплатец 05 юни 2019, 07:35
   
  34
   
  7

  Много коментари по темата, но искам да знам какво мислят по въпроса в. министър, президентът и премиерът. Просто да кажат в прав текст докога ще трае ЧУДОТО.

 13. #13
  Pleven30 05 юни 2019, 14:56
   
  45
   
  3

  Най-високо стоящия офицер от БА е АПЗ! Докато е на служба същия ще е така.

 14. #14
  "ВРАГ НА НАРОДА" 05 юни 2019, 16:09
   
  28
   
  1

  Отговор на коментар: #13

  В ПРЕМИЕРСКАТА НИ НА ПРАКТИКА РЕПУБЛИКА
  НАЙ-ВИСОКО ПОСТАВЕНАТА МУТРА -
  АГЕНТ БУДА НИ ПРАВИ НА БУДАЛИ СЪС СЕЛЯНДУРСКИТЕ СИ НОМЕРА
  (РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ).....,
  АПЗтата СА ЯВН НЕЩО ЕСТЕСТВЕНО,
  КАКТО БЯХА НЯКОГА АБПФК....!

  ПИТАМ СЕ $ВИНКЯТА лили павлова ,НОВАТА Людмила ЛИ Е...!?

 15. #15
  M+M ENTERPRISES 05 юни 2019, 16:35
   
  4
   
  1

  M+M ENTERPRISES
  What’s good for M+M Enterprises
  IS GOOD for the WORLD

  (Каквото е добро за М+М КОРПОРАЦИЯ
  Е ДОБРО за СВЕТА)
  Замествате М+М КОРПОРАЦИЯ с НАТО и получавате АБСУРДА на реалната действителност в която живеем.

  Във филма "Параграф 22"
  M+M ENTERPRISES е художественият образ на американската военно-търговска корпорация и на военно-търговско-политическата корпорация НАТО.

  Всичко е търговия и пари.

  Който е гледал филма преведен на български ще си го припомни и на английски.

  Гледайте го отново и си направете изводите, докато го има в интернет (на български не е качен, а на английски може и да изчезне).

  България в НАТО е България в параграф 22. Същото се отнася и за БА.

 16. #16
  Сър Дитко 05 юни 2019, 17:57
   
  42
   
  4

  АПЗтат начело с Боцев ще ни се подиграват още дълго,поне докато не изтече мандатът на Върховното АПЗ на републиката.Това ще се окаже съдбоносна грешка на управляващите от ГЕРБ,които подкрепиха идиотската реформа на Калфин.АПЗтата не само за една и съща работа ваимат двойно пари,но задържат развитието на младите офицери като блокират естествения процес на подмладяване на БА.

 17. #17
  ГАДИНКА ЖИВКОВъ 05 юни 2019, 18:09
   
  9
   
  6

  Отговор на коментар: #16

  ДРЕМЕ МИ НА К*РА!
  НИЕ С "братчето"ми кУцето (братя костадинови) се
  ОТКАЗАХМЕ ДА СТАВАМЕ МЪЖЕ,ЗАЩОТО КАТО ДЖЕНДЪРИ ИМАМЕ МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ДА СТАНЕМ пАлковници във ВВС-ООД!

 18. #18
  "ВИНОВЕН" ВВСар 05 юни 2019, 20:53
   
  19
   
  3

  Отговор на коментар: #17

  ГАДИНКЕ,ТЕЗИ ВАШИТЕ "хора"- пигмей попOFF и
  ефенди симеон симеонов СЪЩО НИЩО НЕ НАПРАВИХА ЗА "армийката" и те КАТО ПЕДЕрадевият -ГОЛЕМИ ЧЕРВЕНИ КАЛЪФИ,
  ПАПКАТ И СЛУШКАТ....!

 19. #19
  Skuud 07 юни 2019, 20:34
   
  31
   
  2

  Махнете невероятното изискване за възраст от 55 като условие за пенсиониране/заради него и да "запушат" устата на военните се появиха АПЗ!!!!/ С 27г. стаж съм и без пенсия!

 20. #20
  така си е 08 юни 2019, 09:27
   
  36
   
  2

  Отговор на коментар: #19 Така е! С какво 27-те години, а вече 29 и 30 г. стаж ,на непридобилите право на пенсия по този дискриминационен текст от КСО ,са по различни от 27-те години до 31.12.2015 г.на АПЗ-тата ?! Значи за едни може, а за други не! Едни се пенсионираха на 45 г. и ще карат 10 г. с пенсия и заплата, а други ще се пенсионират чак на 54-55 само на заплата!? Такава абсурдна привилегия няма в никоя друга армия! Да се направи за всички със стаж 27 г. без да се обвързва с възрастта и тогава няма да е "привилегия" само за някои, а правило ,защото всички ще са поставени при равни условия! И няма да има повече напрежение и полемика!

 21. #21
  "ВРАГ НА НАРОДА" 08 юни 2019, 10:04
   
  28
   
  1

  Отговор на коментар: #19

  Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

  ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯТА,
  НЕДОМИСЛИЦИТЕ И БЕЗХАБЕРИЕТО в БА !?!?

  ГЛАВНОКОМАНДВАЩ СТЕ,А ДОСКОРО И ГЕНЕРАЛ!

  МОЛЯ ДА СЕЗИРАТЕ КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД
  ЗА СКАНДАЛНИЯТ чл.69 от КСО!

  НАЙ-ЛЕСНИЯТ И ПРИЕМЛИВ ЗА ВСИЧКИ ВАРИАНТ Е ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ОТ чл.69 от КСО

  (9) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) От 31 декември 2016 г. възрастта за лицата по ал. 1 - 7 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст за лицата по ал. 1, 2, 3, 5, 5а и 6 и до 45-годишна възраст за лицата по ал. 4 и 7.

  ВЕЧЕ ЧЕТИРИ ВИПУСКА СА ОЩЕТЕНИ И ДИСКРИМИНИРАНИ....,
  ВИНОВЕН "НЯМА",ПЕЧЕЛИВШИ СЪЩО!!!

  НОИ НЯМА ДА ФАЛИРА ,ТЪЙ КАТО УМИРАТ НА ГОДИНА ПОВЕЧЕ БИВШИ ВОЕННИ И ПОЛИЦАИ
  ОТ КОЛКОТО НОВИ ПРИДОБИВАТ
  ПРАВО НА ПЕНСИЯ !

 22. #22
  ПАПКА И СЛУШКА 08 юни 2019, 13:57
   
  0
   
  19

  Троен стоп, купе, купето е кърпено, мтех 2 предна броня, удължени предни носачи, унибали мг солюшън, койловъри, камбърплейтове, ъгъл на завиване, компактов мост с полиуретан, цялата на 5х120, хидравлична ръчна, вътре е с корито, мотора е м50б20 без ванос, чипнат компютър до 7200, заварка, трабантов резервоар с външна помпа на 7 бара, цената е както се вижда на снимките с железни джанти!

 23. #23
  75 к.с. 08 юни 2019, 14:00
   
  0
   
  18

  5000км ГАРАНЦИЯ за мотор и скорости!!!Без акумулатор и регистрация е 700лв!Номерата са откраднати ,ако Ви я прехвърля-може да си извадите нови!!!1500лева е цената с нови номера и застраховка,направени от мен! Цената не се коментира надолу,освен ако не дойдете с 5000лева за пакет коли или с 10-12000лева за автовоз! Тогава мога и да Ви я подаря!!! След 1-ви май е 1600лева твърдо!...
  ИМАМ 10ГОДИНИ ПО-НОВИ ПЕЖА1,9ТДИ НА ПО 1200ЛЕВА ЗА НЕРАЗБИРАЩИТЕ ОТ КОЛИ И ТЪРСАЧИТЕ НА ВИЗИЯ И ЛУКС!!!
  Колата е в категория РЕТРО и предвид на това,че е с изрядни документи и отлично техническо състояние, можете да изкарате доста пари от нея!
  ЗАСТРАХОВКАТА на тази кола е 123лева на година!!!

 24. #24
  Балканджи Йово 11 юни 2019, 12:09
   
  2
   
  13

  Значи може държавни служители (включително еи в МО) на пенсия и заплата, а военнослужещи не може, защо така?
  Престанете с тези взаимни нападки! Законът го позволява, значи всичко е ОК! Всеки преценява за себе си кое е морално и кое- не!

 25. #25
  глупости! 11 юни 2019, 12:45
   
  15
   
  1

  Отговор на коментар: #24 Какво сравняваш цивилните с военните! В никоя друга армия няма действащи пенсионери АПЗ, ясно ли ти е! Светът така е решил !Какво "закона го позволявал"? А, защо този закон не важи за всички със стаж 27 г. и повече, а само за някои! Затова е дискриминационен и несправедлив!

 26. #26
  дъртак 13 юни 2019, 22:36
   
  3
   
  0

  Уж в държавата нямало пари, а отглеждаме безценните пенсионери... кво става, бе пичове????

 27. #27
  barin 06 юли 2019, 22:10
   
  4
   
  0

  И аз смятам, че пенсионерите трябва да имат достойнство и да напуснат армията. Те сами са избрали, без никой да ги кара. Стига тарикатщини. Имам друго предложение: когато военнослужещите, независимо от притежаваното звание направят чисто 27 г.( или повече при потенциално увеличение на стажа) да получават пенсия и заплата, но за всички да е еднакво.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker