Локхийд Мартин за Ф-16: Гласуваното от Конгреса не е финалната цена! Преговорите продължават!

Pan.bg 04 юни 2019 | 13:12 views (975) commentaries(0)
img
news.bg


"Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и сме уверени, че Ф-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще."

Такъв коментар направиха от Локхийд Мартин по повод одобрението на Конгреса на САЩ България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16

В съобщението си до медиите те уточняват, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена.

По думите им така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес.

"Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин", пишат още в позицията си от Локхийд Мартин.

По думите на Джон Нилсън, директор Комуникации на Локхийд Мартин за Европа и Израел, одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България, подчертава той.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

През януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

В края на миналата седмица министъртъ на отбраната Карасимир Каракачанов заяви, че преговорите продължават, но има какво да се изпилява в цената и условията.

На 20 май той направи коментар, че някои от параметрите, които се предлагат от американска страна не са изгодни. По думите му "дяволът е нюансите".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker