Райдовски: Нинова е ученичка на Иван Костов и последовател на Андрей Луканов, целта й е да унищожи БСП

Pan.bg 15 юни 2019 | 11:51 views (803) commentaries(2)
img
pik.bg


БСП се събира на конгрес утре. Решението за насрочването на този най-висок партиен форум бе взето след инфарктно седемчасово заседание на националния съвет през миналия уикенд.Всички погледи на анализаторите са взрени в конгреса. Въпреки че не се очаква той да произведе голяма политическа новина.

Конгресът ще констатира оставката на Корнелия Нинова и ще трябва да приеме правила, по които да бъде избран нов лидер чрез пряк вот.

Потърсихме за коментар Красимир Райдовски, шеф на пресцентъра на правителството на Жан Виденов, наблюдател на цялата история и всичко случващо се в БСП от началото на демократичните промени у нас.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какво очаквате да се случи на конгреса на БСП, г-н Райдовски?

- Този последен конгрес за Нинова като председател, предполагам, ще е кулминацията за вътрешнопартийните интриги и напрежение.

Оставката е силен морален акт. Подавайки я, един лидер признава своята вина за допуснати фундаментални грешки.

Според "моето дебилско мнение", актът с оставката на Нинова е чиста бутафория. Човек, който искрено си посипва главата с пепел, не се кандидатира отново. Нинова разчита на най-различни технологии, за да затвърди председателството си в партията. Тя не е лидер, тя е обикновен председател. На този конгрес няма да се произведе нищо ново. Няма да се промени нищо, нито атмосферата ще стане различна. Може да се отворят очите на някои, което да доведе до изрязване на гангрената. От няколко дни върви слух, че г-жа Нинова търси възможност за оттегляне на оставката си. Според мене това е провокация и манипулация, защото ако го направи, е политическо самоубийство за нея.

- Конгресът е избирал партийния си лидер, сега няма да бъде така...

- Точно там е партийната интрига. Как ще се контролира изборът, след като не се знае дори колко са членовете на партията.

На фона на проведените евроизбори към г-жа Нинова бяха отправени тежки критики във връзка със загубата им. Но според мене тя е истинският Голям победител.

- Защо?

- От една страна тя постигна едно депутатско място повече отколкото на предишните избори. Но по-важното е, че Нинова реализира на 80% основната си цел - да тушира, да размаже, да разложи БСП. Аз тези си опасения ги споделих с вас преди време и ето, че се случиха. Със загубата на местните избори
Корнелия Нинова ще изкара БСП от националния политически тепих за много време.

Преди дни уважаваният Румен Овчаров си позволи да сравни Нинова с Жан Виденов. За мен това е чист стопроцентов политически цинизъм и проява на церебрален астигматизъм. Обстановката през 1996 г. и сегашната нямат нищо общо. Всъщност имат едно сходство. През 1996 г. целта на президентските избори беше да се свали тогавашният премиер Жан Виденов. Сега Корнелия Нинова иска да унищожи политическата кариера на Станишев.

- Твърдите, че Корнелия Нинова иска да унищожи партията, на която е лидер?

- Да, точно така. За мен Нинова е човек, който няма нищо общо с тази партия. Тя затова си позволи да сложи на избираеми места в депутатската листа на миналите парламентарни избори хора като Нона Йотова, проф. Георги Михайлов, Тома Томов... И така Нинова започна да върви по пътя на Иван Костов. Той унищожи СДС. Тя унищожава БСП. Нали е ученичка на Костов, негов кадър?!

- Кой стои зад Нинова тогава?

- Едни от хората, които я ръководят, са Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, така наречените Кънчовци. Тяхна беше и основната подкрепа при избирането й за председател на БСП. А те са верни ученици на Луканов. Неговата основна цел беше да сведе голямата БСП до една незначителна партийка с 10- тина депутати в парламента, един от които разбира се трябваше да е той.

Не мога да приема твърденията, че Корнелия Нинова иска да стане премиер. Та тя не може да се оправи с вътрешните борби в партията си, как ще ръководи едно правителство?

За това са необходими качества различни от тези да приватизираш успешно предприятие

- Има ли истинска борба за власт в БСП? Създава се впечатлението, че едните си пазят властта, а другите пък не я искат, въпреки че уж напират за нея...

- О, не. Според мен не е така. Вътрешната опозиция иска властта. И причините са два типа. Едните са лични, породени от накърнени алчни амбиции, които имат, разбира се, финансови измерения.

Тези хора са дълбоко комплексирани, веднъж попаднали на гребена на политическата вълна. Това е категорията на Мерджановците, които живеят с мнението, че са единствени и вечни, че с тях започва и приключва всичко и нищо не може да стане без участието им.

Другите опозиционери са категорично против безпринципната безпардонна линия на ръководство на председателя, която целенасочено или не, реализира мечтата на Луканов - свеждане на БСП до една миниатюрна партийка, както вече казах.

Не мога да приема,че Корнелия Нинова е искрена когато говори срещу т.н „задкулисие“

Траен е споменът за „онези“ СМС-и между нея и Краси Георгиев, от които стана ясно, че му урежда конспиративни срещи със следователката Фурнаджиева. И заради което беше уволнена от Станишев.

Според мене е заблуждение, че липсва идеология в БСП. Има и тя се нарича пари.

- Директорът на Института за модерна политика Борислав Цеков пред ПИК каза, че БСП се е превърнала в скандалджийска група, от действията на която през идните година - година и половина никой няма да се интересува. Вие също очертавате много черна картина?!

- Това е точно така. И целта е заличаването на най-старата и влиятелна политическа партия БСП, от политическата сцена.

- Каква е печалбата на Нинова от това да разруши БСП, каквито са вашите обвинения?

- На този въпрос нека отговори Румен Овчаров, той би трябвало да я познава най-добре. Направи нескопосан и вулгарен опит да сравни Нинова с Виденов. Овчаров назначи Нинова заместник-министър в енергийното министерство в правителството на Станишев. А сега Нинова искаше да изгони Станишев от евролистата заради лично отмъщение, не заради някакви идеи.

- Нима няма бъдеще за най-старата партия в България? Държавата има нужда от такава голяма политическа сила, от силна опозиция?!

- Има честни, чисти професионалисти в БСП. Много даже. Голяма част от тях обаче за нищо на света не биха се хванали на хорото, като гледат цялата помия. Другите пък не биват допускани. Нинова твърди, че вкарва нови лица. И кои са те - Нона Йотова, Велизар Енчев, който плюеше БСП, върлите седесари от зората на демокрацията проф. Георги Михайлов и проф. Светлана Шаренкова, журналистката Нора Стоичкова, шеф на пресцентъра на Националната полиция по времето на Иван Костов, Бриго Аспарухов. Да се надяваме, че на предстоящия конгрес ще възтъжествува Моралът.

Но доброто побеждава само в българските народни приказки и в класическите американски уестърни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ком 15 юни 2019, 17:34
   
  6
   
  1

  Сега вече е ясно защо и кои провалиха Жан.При кои със скромно участие е и г-н, Райдовски.Щом ченгето не се е ориентирало кой иска Нинова и кой не и говори чрез агенция ПИК една от съучасниците в сценария ББ,Гергов и Станишев за ликвидиране на БСП като лява народна партия значи съвсем се е объркало и е добре в бъдеще да не намесва Жан в интервютата си.Явно и на него е спомогнал за полит. му ликвидиране.

 2. #2
  гундяй 16 юни 2019, 11:08
   
  2
   
  0

  герб, бсп, вморо атака са просто търгоивски марки на ДПС. Който и от тях да управлява, все ще е за благото на златев, тим, черепа, доган и останалите известни бандити.
  А тоя панаирджийски сайт, е просто поредния парцал на господин пеев!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker