Изтребителите ще бъдат платени с актуализацията на бюджета, обяви Борисов

Pan.bg 21 юни 2019 | 11:55 views (968) commentaries(20)
img
dnevnik.bg


Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, нужна за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, където участва в Европейския съвет.

Одобрената от Народното събрание цена, която България да плати за изтребителите, беше 1.8 млрд. лв. В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена. Снощи се разбра, че офертата на САЩ за самолетите е 2.2 млрд. лв. Още четете тук.

"В момента военното министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я, водят финални преговори и тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета съответно, ще се дадат тези пари от резерва, който имаме" (вероятно има предвид излишъка - б. а.), обяви Борисов.

Българският преговорен екип има още около два месеца да довърши преговорите, преди да се стигне до договор. Сделката трябва да бъде одобрена и от парламента. България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане според министъра на финансите Владислав Горанов. Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на F-16 наведнъж.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти заявява, че максималната нормална сума, която България може да си позволи за 8 изтребителя F-16, е 2 млрд. лв.

Коалиционният съвет ще обсъди субсидията

На въпрос, свързан с намаляването на партийната субсидия, чието гледане на второ четене в Народното събрание бе отложено днес (повече четете тук), Борисов обясни, че темата ще бъде обсъдена идната седмица на съвет на коалицията, но ГЕРБ ще отстоява предложението си тя да бъде намалена от 11 на 1 лев на глас. Определи ситуацията като "ревност в предложенията кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща - всички партии имат подобни предложения". Посочи, че по-малко са предложенията как да се съберат повече приходи в държавата.

"А това правим ние, в правителството – как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне брутният вътрешен продукт", посочи Борисов. "Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите кои години буквално са загубени за България по време на прехода и сега в последните години
как е", добави Борисов.

"Цялата схема с водещите кандидати не можа да проработи"

Всички партии признават, че техният водещ кандидат не може да събере необходимата подкрепа, за да бъде гласуван в парламента за председател на новата Европейска комисия, коментира още Борисов, след като се разбра вчера, че и подкрепяният от ЕНП, към която е ГЕРБ, Манфред Вебер (повече четете тук) не събира достатъчно подкрепа за поста.

"Цялата схема с водещите кандидати не можа да проработи. Шансовете на всички са еднакво малки към днешна дата", обяви Борисов. Премиерът отбеляза, че държавните и правителствените ръководители предстои да се съберат отново в края на месеца. "На тото не трябва да играем, несериозно е", каза още Борисов. Според него партията, победила на европейските избори, трябва да излъчи председател на Европейската комисия. Тези, които се бориха на изборите, само те не могат да участват в състезанието, а всеки друг европейски гражданин може, заключи той.

Татяна Димитрова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 20

 1. #1
  Пладнешки обир 21 юни 2019, 12:48
   
  13
   
  1

  Пладнешки обир на народа. Цената за 8бр. ф-16/70 с лихвите за 4г. и ДДС = 3,088428 млрд. лв.

  Върху предплатените 2,2 млрд.лв, срещу които ще получим планираните за производство 8 бр. Ф-16/70, като се начисли лихва от 4%, се получава реалната цена = 2,2 x 1,04 x 1,04 x1,04 x 1,04 = 2,57369 млрд.лв, което е с 1 млрд. и 73 млн. ( 2,57369 млрд.лв - 1,5 млрд.лв) повече от определената от НС рамка от 1,5 млрд. лв без ДДС. А заедно с ДДС тези 2,2 млрд. лв, (с лихвите = 2,57369 млрд.лв) стават x 1,2 = 3,088428 млрд. лв, което е с повече от 1 млрд. и 288 млн.лв над гласуванате 1,8 млрд.лв с ДДС.

 2. #2
  Бакалов 21 юни 2019, 13:03
   
  15
   
  4

  Отговор на коментар: #1

  Да , Друже ! Не само обир . И за това , което се случи с България сме виновни всички . Най-вече за бездействието ни . И малко повече ония лумпени , платени подлоги и други идиоти , които гласуват за ГЕРБ. Такава разсипия , кражба и унищожаване на народ няма до сега! Чудя се гога да хвана "Калаша" !?!? Точно заради факта , че много , много хора сме виновни. Но бъди сигурен въпреки , че на моменти си мисля , че няма глава за рязане аз имам ясна идея от къде да почна.

 3. #3
  Шльоко 21 юни 2019, 17:27
   
  3
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  Най добре започни с главата на х.я си. Ами като гледам всички българи трябва да започнем рязането с нея. Питали един българин били станал педерас и той отговорил че за нищо на света няма да го направи. След това го попитали ,,ами ако дойде някой и ти предложи десет лева. Не !отговорил ,. Ами за сто лева . Не ,казал човека. Ами за сто хиляди ,предложили му пак и пак казал не . Ами ако дойде някой и ти предложи един милион долара попитали го пак но отговор не последвал.

 4. #4
  THUNDER 21 юни 2019, 22:31
   
  9
   
  0

  Ще цитирам само фрагмент от една статия :

  Най-голям интерес буди боекомплекта с който България заявява своите F-16, а той може да се определи, като повече от скромен.

  Въоръжението „въздух-въздух” се изчерпва с 16 ракети за далечен бой AIM-120C-7 AMRAAM и 24 ракети за близък брой AIM-9X Sidewinder. Така за всеки свой F-16 България ще разполага с две AMRAAM и три Sidewinder, което е по-малко от боекомплект на самолет.

  Отделно се доставя една резервна система за самонасочване за AMRAAM, четири резервни системи за самонасочване за Sidewinder. Заявени са и осем учебни ракети AIM-9X и 16 учебни AIM-120 (това са габаритно-масови макети на ракетите с напълно функциониращи системи за насочване, използвани в учебните въздушни боеве).

  При въоръжението „въздух-земя” също нещата са повече от скромни. Търси се доставката на четири целеуказващи контейнера AN/AAQ-33 Sniper ATP, 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване) и още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване). Освен това се иска и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.


  България иска да получи едва 52 боеприпаса "въздух - земя" и целеуказващи контейнери, които позволяват тяхното използване на само четири от заявените осем F-16.


  * Извода е че всъщност ще имаме само 4 напълно боеспособни машини с ограничен боезапас.


  И всичко това само за 2.2 млд. лв. Честито на печелившите !

 5. #5
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 22 юни 2019, 07:46
   
  5
   
  2

  Отговор на коментар: #2

  Другарю АЛА-БАЛОВ, БЕЗ ТАКИВА КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗКАЗВАНИЯ ОТ ТИПА-
  ЧЕ СМЕ ВИНОВНИ ВСИЧКИ!!!!

  АЗ НЕ СЪМ ВИНОВЕН!
  ВИНАГИ СЪМ БИЛ
  НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ ,
  И ВИНАГИ СЪМ ОТГОВАРЯЛ ЗА ДЕЙСТВИЯТА И ПОСТЪПКИТЕ СИ!

  МЕН мИхо мИховци НЕ СА МЕ ГАЛЕЛИ ПО ГЛАВАТА,И НЕ СА МЕ ИЗПРАЩАЛИ НА КУРСОВЕ И АКАДЕМИИ КАТО ГЕЙралите пигмей попOFF и
  румИн ПЕДЕрадев!!!

  НИКОГА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА
  БКП1( ДП$, Б$-ПАРИТЕ)
  И ЗА БКП2-Г€РБ !

  А ти Другарю,ПРИЗНАЙ СИ ГЛАСУВА ЗА
  ФАТМАКА румИн(на ДесЪ),БРАВО,
  цецка цачева те оправдава ,ама само донякъде!

  ЗАЩО ЗАМЛЪКНА нато-КОМСОМОЛЕЦЪТ -ВЪРХОВНО АПЗ НА РБ(РЕПУБЛИКА БАНАНОВА),
  НИЩО НЕ ГОВОРИ ВЕЧЕ ПРОТИВ "сделката" с
  КенеF-16,ПРИЕ Я ЗА НЕИЗБЕЖНА,ПРЕДРЕШЕНА,
  ИСКАЛ ОТ правителството ГАРАНЦИИ,ДРЪН,ДРЪН,.А ЗА ЦЕНАТА НИЩО!?!?!?

  ЗАЩО румИн МЪЛЧИ ТРЕТА ГОДИНА ЗА БЕЗОБРАЗИЕТО В СЕКТОР "сигурност"-
  ПРОБЛЕМА С АПЗетата,!?
  ТОВА Е НЕЧУВАНА И СКАНДАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ И НЕДОУМИЦА!

  ОТНОВО ИМА ЕДНИ ДРУГАРИ СА-ПО-ПО-РАВНИ,НОВИТЕ АБПФК !?!?!?!

  ЕФЕКТЪТ Е ,ЧЕ ХОРАТА НАПУСКАТ "армийката",
  А ОСТАНАЛИТЕ НЕ-АПЗта СА ДЕМОТИВИРАНИ-
  МАЛКИ ЗАПЛАТИ,ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА 2-3 ДЛЪЖНОСТИ,ЗАЩОТО НЯМА ХОРА,А ЖЕНИТЕ НЕ МОЖЕЛИ...,!
  А СИСТЕМАТА Е ЗАДРЪСТЕНА ОТ ГОРЕ-МНОГО ВОЖД,МАЛКО ИНДИАНЕЦ!?!?!?!

  ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОГЛЕДНЕ ЧЕСТНО НЕЩАТА ОТ ВСЯКЪДЕ,А НЕ САМО ОТ СВОЯТА КАМБАНАРИЯ,ЗАЩОТО НЕЧЕСТИВЦИТЕ РАЗЧИТАТ НА МИЖИТУРКИТЕ И СТРАХЛИВЦИТЕ!

  ТОТАЛНО Е ПРЕКЪСНАТО ДОВЕРИЕТО МЕЖДУ
  управляващи(полит. "елит") и НАРОДА,
  НЯМА ДЪРЖАВА,А ИМА ЗАДКУЛИСИЕ,КОЕТО РАБОТИ В ПОЛЗА НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ЗА ОЛИГАРСИТЕ И МУТРИТЕ,ДОРИ И ЗА ЦИГАНИТЕ, СРЕЩУ СУВЕРЕНА-БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,
  НАРИЧАН ЕЛЕКТОРАТ, ДАНЪКОПЛАТЕЦ!

  И Г€РБ И Б$-ПАРИТЕ СА ЕДНАКВО ВРЕДНИ , НЕКАДЪРНИ И БЕЗКРУПОЛНИ- ПАРТИЙЦИ!

  ВРЕМЕ Е ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ!
  ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА,СМЯНА НА ПРАВИЛАТА,И ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ С ИЗЦЯЛО НОВИ ХОРА!
  НИКАКВИ Г€РБ$П ПОВЕЧЕ!!!
  НИКАКЪВ разбойкУ и ПЕДЕрадев!

  РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
  НАРОДЕН СЪД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ! 6. #6
  Пладнешки ли? 22 юни 2019, 13:49
   
  3
   
  6

  Отговор на коментар: #1

  А за 45 години Социалистическа България наясно ли си какви средства е дала за въоръжение от СССР

 7. #7
  Geocom 22 юни 2019, 13:51
   
  5
   
  2

  Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, нужна за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ.

  Интересно от кое ще отрежат - дали здравеопазването, дали образованието, дали от пенсии и заплати или от ремонта на пътищата, дали пък няма да вдигнат данъци, ток и вода.

  Средно трябва да вземат от всеки работещ българин по около 1500 лева за да се подмажат на началниците.

  Пак не гласувайте или пък гласувайте за ГЕРБ и после ревете че заплатите ниски и българина е беден но за сметка на това Америка ще е фърст.

 8. #8
  Geocom 22 юни 2019, 13:59
   
  6
   
  3

  Отговор на коментар: #6

  Абе тъпан каквито и средства да е дала ние ги плащахме в домати, тютюн и кисели краставички и българската икономика работеше а сегашните ни господари искат само кеш и то предварително. Изнасяхме и машини и инструменти - знаеш ли как казват на ъглошлайфа руснаците и сега.

  Аман от гъзолизци които са съгласни да затрият България само да са доволни новите ни господари.

 9. #9
  юс юс юс юр брейн 22 юни 2019, 17:22
   
  4
   
  2

  Шестак, а за 45г знаеш ли какво е получила.
  Само авиацията (бойна и военнотранспортна) на БНА е около 300 самолета в края на 80-те.

 10. #10
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 22 юни 2019, 18:05
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #9

  КАКВО ДА ИМ ОБЯСНЯВАШ НА американофилите-
  Джендъри....,
  НРБ ИМАШЕ ЕДИНСТВЕНА АЕЦ
  НА БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ,
  А ДНЕС 'СЪЮЗНИЦИТЕ" $ащ НИ ПРОДАВАТ ПРЕСКЪП ТОК ОТ МАРИЦА-ИЗТОК...!!!

  ИЗОБЩО НЯМА БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ....!

  ЯД МЕ Е ,ЧЕ ДРУГАРЯ СТАЛИН ПОДАРИ ВЛАСТТА
  НА ПРОСТИ ХОРА- ОВЧАРИ И ШУМКАРИ.....,
  ЗА КОЕТО СКЪПО СИ ПЛАТИХМЕ!
  ИНАЧЕ СССР БЕШЕ ПОВЕЧЕ ОТ БРАТ ,
  НО ОВЧИЯТ НАРОД Е НЕБЛАГОДАРЕН,
  НЕ СЕ ИЗНЕНАДВАЙТЕ ,АКО ЧУЕТЕ някой "българин" ДА КАЗВА ,ЧЕ ХРИСТО БОТЕВ Е БИЛ ТЕРОРИСТ,А ВАСИЛ ЛЕВСКИ ХАЙМАНА!!!

  А СЛЕД 1997г. юдеите $ащ с помощта на 20-30 ПРОДАЖНИЦИ НИ СЪСИПАХА!!!

  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ
  ционистите- $ащ,израел,англия.....!!!

  АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ ЗА евреите!!!

 11. #11
  6-ия 22 юни 2019, 18:38
   
  1
   
  5

  Отговор на коментар: #9
  МИГ-21 - Начало эксплуатации 1959 год

  България-
  В 1963—1990 годах ВВС Болгарии было получено 226 самолётов МиГ-21 десяти вариантов и модификаций, в том числе 86 машин бывших в эксплуатации
  Русия(СССР)-
  СССР — МиГ-21 последних производственных серий, оставшиеся в новообразовавашихся республиках после распада СССР, были сняты с вооружения в начале 1990-х годов.


  Целия български народ трябва да се чувстваме, като богопомазани;спечелили все едно от лотарията;някак си специални!Близо 3 десетилетия откакто страната производителка на този "междузвезден изтребител" се е отказала от него но група индивиди в нашата мила родина България ни убеждават че все още е трябвало да го държим на въоръжение тук и че чак и да го модернизираме

 12. #12
  Geocom 22 юни 2019, 19:42
   
  5
   
  1

  Отговор на коментар: #11

  Абе малоумник, кой ти е казвал че ще модернизираме Миг-21. Него го няма отдавна (макар че румънците още си го карат).

  Заради едни идиоти като теб си нарязахме Миг-23 и почти приземихме Миг-29 - за него ставаше въпрос за модернизация защото модернизиран ще е по-добър от прескъпите американски прахосмукачки.

  Пълни идиоти

 13. #13
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 22 юни 2019, 19:58
   
  3
   
  3

  Отговор на коментар: #11

  НАИСТИНА СИ НЕБЛАГОДАРЕН ИДИОТ!

  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ИДИОТИ!

 14. #14
  THUNDER 22 юни 2019, 20:34
   
  5
   
  1

  Миг-21 от години няма в армията, но пропаганда да има.

  Т72 е купуван в домати на килограм. Знам как са изкарвали учениците и студентите на бригади в ТКЗС-та именно за да изпълнят поръчката за превъоръжаване на НБА.

  Авиацията е купувана с пари и доплащане в консерви и компоти.


 15. #15
  volxov5 22 юни 2019, 22:56
   
  0
   
  1

  Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата......

  Таз година минах,през село Градина,където бях на бригада за домати.
  После в Първомай ``Консервен комбинат``.
  Производство ``Белени Домати и Краставици ``за Холандия``
  Поляци,бяха на таз линия.
  20 дни бачкане с парите от бригадата ,един месец на Черно Море``
  Имаше си СИВ и Варшавски Договор.

  Това беше 9 kлac
  За 10 ти ...,производство на нектари и .....

  p.s.1

  Ока

  Сега имаме EU и oтанчо или пре е `анчо !!!!

  На дърти години и големи деца от други жени

  актуализацията на .......

  Такива системи за само унищожение ,от рода
  на самолети....

  България иска да получи едва 52 боеприпаса "въздух - земя" и целеуказващи контейнери, които позволяват тяхното използване на само четири от заявените осем F-16.  Мерси......

 16. #16
  Панайот 22 юни 2019, 23:15
   
  5
   
  2

  До volxov ,немил-недраг и оня geocom
  Да ви ... м@йк..а.
  Няма вече социализъм СИВ и консерви срещу калашници .
  Проумейте го.
  Разберете го.
  Ако не можете ,има здравни заведения където /може би/ ще ви помогнат.

 17. #17
  volxov5 23 юни 2019, 00:11
   
  1
   
  4

  Да ви ... м@йк..а.

  Правилно,

  Така и от мене.
  Може би от другите.

  p.с.

  Защото,следящият път във Бе Гето,го Е`ба.
  Ще си дойда ,не колело,кат селянин,
  С кола..като гражданин.
  Не със самолет ,кат президент .

  А с дронче ,джентълменски

  p.s

  Когато съм написал

  http://www.pan.bg/view_article-1-482733-vizhte-kyde-e-svalen-dronyt-trymp-blagodari-na-iran-che-ne-e-svalil-amerika.html

  Да ги цункате ,от де пишкат

  Не съм манаф...

  Турция бяга от отанчо,Европа също

  има здравни заведения където

  Работя в такова и си имам почивка

  Пари като Бахур Бахар и неговите почивки.....

 18. #18
  THUNDER 23 юни 2019, 00:19
   
  6
   
  0

  ЗРК, кат си брал домати на къра, връзва ли бяла кърпа на главата, че слънцето беше силно.

  С топлинният удар шега не бива.

 19. #19
  volxov5 23 юни 2019, 00:41
   
  1
   
  3

  връзва ли бяла кърпа на главата,

  Кат пионерче ,под полковник или полковник ????
  p.s

  Правих си две шапка от ``Работничеко дело ``или от ``Овча Мисъл``

  Без козирките.

  От питате !?!?!?

 20. #20
  THUNDER 23 юни 2019, 01:08
   
  6
   
  0

  От известно време нещо те мъчи, явно е лично.

  Заяждаш се пасивно-агресивено в рими или не.

  Ако имаш да казваш нещо, кажи го направо.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker