Караянчева в Русия: България подкрепя преминаването на Турски поток през страната ни

Pan.bg 26 юни 2019 | 13:51 views (1165) commentaries(2)
img
dnes.dir.bg


Имаме потенциал за задълбочаване на отношенията в сферата на енергетиката, каза председателят на НС пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация

Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката, където Русия и България са дългогодишни партньори. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, съобщи БТА. За първи път председател на българския парламент говори пред представителите в горната камара на руския парламент, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Цвета Караянчева уточни, че сътрудничеството в енергетиката трябва да бъде продължено при спазване на принципите - целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена. "България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз", добави Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание декларира, че страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на "Турски поток" през територията на България в контекста на създаването на регионалния газов хъб "Балкан". Така ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, добави Цвета Караянчева и уточни, че България не възразява срещу нито един проект, който отговаря на действащото европейско законодателство, допринася за сигурността на доставките и целите на Енергийния съюз и е икономически обоснован.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че сътрудничеството между България и Русия в ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане. Цвета Караянчева добави, че в дневния ред на българо-руското сътрудничество са и инвестиционните перспективи.

През последната година и половина политическият диалог между България и Русия на най-високо ниво е обнадеждаващ, посочи в словото си Цвета Караянчева. Тя подчерта, че динамиката на политическите контакти, както и солидният потенциал на двустранните връзки, трябва да доведат до увеличаване на практическото взаимноизгодно сътрудничество. Ние искаме да развиваме отношения с Руската федерация, основани на диалога, конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите, заяви председателят на Народното събрание.

В началото на изказването си тя подчерта, че отношенията между България и Русия са споени с най-здравата връзка - тази на духа, вярата и културата. "Те са положени върху солиден исторически фундамент, имат дълголетна история и силен емоционален заряд. Славянобългарската писменост, книжнина и култура, езиковата и духовна близост, делото на светите
равноапостоли Кирил и Методий и на още плеяда дейци на славянското просвещение винаги ще озаряват връзките между нашите народи", отбеляза Цвета Караянчева.

Отношенията между България и Русия имат дълбоки корени във вековете, но несъмнено връхна точка в летописа на българо-руските връзки е Освобождението на България, заяви председателят на Народното събрание. Ние помним и никога не ще забравим - за свободата на нашето Отечество загинаха хиляди руски войни, свободата възкреси за нов живот българската държава и проправи пътя й към модерната европейска държавност, подчерта Цвета Караянчева. Вече 140 години България съхранява дълбоката благодарност към Русия за възстановяването на българската държавност, добави тя.

Председателят на Народното събрание посочи, че днес българо-руските отношения се развиват в условията на един непрекъснато усложняващ се свят, свят на ескалиращи кризи, на дълги процеси на уреждане на конфликти, на крехки баланси и на трудно напасване на интереси в международен план. В диалога с Русия България се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, посочи тя. България в качеството си на пълноправен член на Европейския съюз и НАТО би могла да способства за развитие на диалога на тези две организации с Руската федерация, добави Цвета Караянчева. България има интерес от възстановяване на доверието и от развитието на открити и прагматични отношения между Брюксел и Москва, заяви председателят на българския парламент.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ком 26 юни 2019, 14:49
   
  7
   
  0

  След като умните послушковци от ГЕРБ(Цв Цв и сие) изтърваха питомното с многото пари от транзита,сега гонете дивото трасе.

 2. #2
  яцек 27 юни 2019, 14:45
   
  2
   
  0

  БОКЛУЦИ МРЪСНИ ГЕРБ-ЕРАСТКИ!
  А ЮЖЕН ПОТОК НЕ ПОДКРЕПИХТЕ НА МИНЕ ДИРЕКТНО ПРЕЗ МЪЛГАРИЯ!!! МАМ... ВИ ПРОДАЖНА.
  ЗА МЕН ТИКВЕНИКА ОТ БАНКЯ И ЦЯЛАТА МУ СВИТА СТЕ ДОЛНИ ТУРСКИ ИБРИЦИ, ЩОМ РАБОТИТЕ В ИНТЕРЕС НА ТУРЦИЯ!
  ВИЕ СТЕ ЗА ПАРТИЯ ДОСТ, ВАЩО МАМИ ПРОДАЖНО....

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker