15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София

Pan.bg 15 юли 2019 | 07:42 views (1088) commentaries(16)
img Публикувано във факти.бг:

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. Няколко дни по-късно умира една от знаковите фигури на Царство България.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

В периода 1887-1894
г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране, припомня в блога си Дани Иванов. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.

България
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Проф.Александър Цанковъ 15 юли 2019, 08:18
   
  9
   
  16

  Велик човек,голям държавник борещ се за силна и независима България. Убит по-заповед от москва. Вечна му памет!!!

  "Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. Нейните доброжелателства за наший народ щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество" ...
  /Стефан Стамболов/

 2. #2
  зелен фасул 15 юли 2019, 08:21
   
  4
   
  0

  На 15-ти юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София. ПИШЕТЕ ПРАВИЛНО,БРЕ ЛЮДЕ!

 3. #3
  Злодей 15 юли 2019, 08:30
   
  12
   
  7

  Добре сте я похванали да се борите с рускато влияние,,един призрак броди из европа,призракът на популизма.Хубава съчинение,разказ по картинка.Още малка ще изкарате че Фердинанд е руски агент.За некадърноста,оправдания много.

 4. #4
  Стамболов бе 15 юли 2019, 08:32
   
  19
   
  3

  първия, който въведе боя в българската полиция. Първия, който започна да я използва за да се справи с опонентите си. Политика, който ни спаси от зависимостта към Русия, но направи да зависими от Австро Унгария. Политика, който разстреля българи герои от войните 1877-1878/ 1885. И не само тях. Политика, който вървеше против желанията на народа. Стамболова България бе силна и бе насочена по един прав първокласен път.... Но той водеше до Ньой....

 5. #5
  До Злодея 15 юли 2019, 10:07
   
  5
   
  13

  Фердинанд категорично е руски агент!
  Абдикацията на Княз Александър I Батенберг е показателна за руското вличние в княжеските дела в България!
  Това, че после сменя страните заради лакомия и мания за величие е отделна тема!

 6. #6
  Такива въжделения 15 юли 2019, 10:35
   
  24
   
  2

  Стамболов е ураджийски тумба-лумба револУционер. Себе си никога не рискува. Заради неговото изсулване като пръдня от гащи в Румъния , Априлското въстание в Търновски окръг пропада,а точно там потенциалът е бил най-висок - най-много тайни комитети и оръжия има в Търновско и Ловешко. По време на руско-турската война не се записва в Опълчението,а се цани непоканен за снабдител на руската армия с фуражи. "Великият" революционер пада на нивото на отвратителен търгаш - купува на безценица от селяните и препродава на руснаците скъпо и прескъпо. Стамболов е първият разединител на българската нация,избил и/или репресирал стотици поборници за българското Освобождение и Съединение. Стамболов е нагло и лакомо за богатства парвеню и като повечето дребни човевЕта е комплексар,жесток и отмъстителен. Той ни натресе Кобургите,които ни докараха три национални катастрофи. Тоз бай Ганю си беше въобразил,че може да дърпа конците на аристократ с роднини в цяла Европа и да го превърне в мароинетка. Само много проЗ,заблуден и самоуверен човек може да има такива въжделения.

 7. #7
  кой беше този ПЕДЕрадев!?! 15 юли 2019, 11:03
   
  14
   
  2

  Отговор на коментар: #6

  АБСОЛЮТНО СТЕ ПРАВ!
  стамболов си го Е ЗАСЛУЖИЛ!

 8. #8
  Злодей 15 юли 2019, 11:35
   
  9
   
  2

  До 5 едва ли,но коментарът ми бе в съвсем друга насока.А за този ,,велик,,револиционер ,,няма смисъл ..Има много по кадърни минисър председатели от този измекяр

 9. #9
  ..от тоя тапешник 15 юли 2019, 13:36
   
  10
   
  2

  Отговор на коментар: #8

  Константин Стоилов има много по-голям принос за България от тоя комплексиран тапешник.

 10. #10
  Федоров 15 юли 2019, 20:45
   
  2
   
  3

  Германските царе и кнезе са убили държавника българин. “Руските” царе са всъщност германци.
  А където и да се появи някой българин с държавнически умения, остава без мъжко поколение.

 11. #11
  Най-големият Андрешко 15 юли 2019, 22:24
   
  5
   
  2

  Всъщност английският крал,немският кайзер и последният руски император са братовчеди,но всеки е гледал интереса на държавата си. А Фердиданд в договора за включване на България в Първата световна война има лична клауза според която при загубване на войната Германия да го осигури с издръжка и имение пожизнено и немците наистина изпълняват клаузата. Великият държавник Стамболов ни натресе най-големия Андрешко от европейските аристократи.

 12. #12
  Андрешко ли? 16 юли 2019, 08:43
   
  2
   
  3

  Кой е Андрешко......
  За едни е селски тарикат, който оставил съдията изпълнител в блатотото..... Тарикат на дребно - все пак става въпрос за секвестираето на няколстотин килограма жито на един прост селянин затънал в дългове..... А това житце е необходимо на държавата да се издържа. И армията и чиновниците. Също и двореца. Те са исинските представители на държавата. В Дуранкулак и Шабла примерно Радославов е разказал играта на бунтуващите се Андрешковци, с помоща на армията(вярно, че на места е отказала да стреля срещу селяните). Ето така трябва да се действа с Андрешковците. Същото и през войните сума ти андрешковци(предимно синчета на разни политици, търговци) се криеха от служба. И така останаха в армията предимно селяни.

  А пък за други Андрешко е символ на класовата борба......

 13. #13
  Положителният херой Андрешко 16 юли 2019, 09:07
   
  5
   
  1

  Символ на хаотична и неосъзната класова борба може да са селските бунтове в Дуранкулак и Шабла,както и Войнишкото въстание,ноооо...Андрешко си е символ на изсулващия се като върбов клин българин от всичко що го касае да плаща за да има собствена държава. В сравнение с Андрешко Бай Ганьо е по-скоро положителен герой защото има самочувствието да се мери и да търгува с европейците,колкото и да е наивен и прост. Данъци още от древни времена във всяка държава са се плащали. В България случаи на умрели от глад поради плащане на данъци или секвестиране в полза на държавата,даже по време и заради войните .....няма. Няма нито при Първата,нито при Втората световна война. В други държави умрели от глад има - има и в Гърция,има и в Сърбия. Да по Тошово време Андрешко беше положителен герой и затова и при Тошо,и до сега държавата въобще не е в състояние ефективно да си събира данъците. За сметка на това си имаме мутри,латифундисти и феодали.

 14. #14
  Ами, ами херой 16 юли 2019, 09:56
   
  4
   
  2

  Андрешко е реалността. Такава каквато е....
  За теб няколко стотин кг. жито е нищо - дребен тарикатлък, ама за Станоя е всичко! Имало е глад, имало е умрели от глад.... От болести - те идват и с глада... Андрешковците бяха на фронта, а съдиите изпълнители бяха в тила, търгуваха с храната, колкото имаше и богатееха... Храна на фронта нямаше..... Нямаше и в тила....
  А тази дъжава какво даваше на Андрешко, как можеше да я нарече собствена: вземат му и последното и идват за още... Като е негова тази държава защо няма училище в селото му, защо няма път... Не му ги построила ли защото са си укрили данъците? Нее - парите са отишли за облагородяване на столицата, за армията(около 70% от бюджета), за двореца, за чиновниците.. Има ли лекар в селото на Андрешко? Има ли нещо там, което да показва, че има държава? Ааа - съдия изпълнителя!
  А за глада лъжеш най-нагло.... Заради такива като теб имаше Войнишко и Септемврийско въстание, лява радикализация на голяма част от народа. Помисли над думите на Чърчил , които долу-горе звучат така: Ние мразим революциите и затова обявяваме война на условията при които възникват.... А условията ги създаде съдията!

 15. #15
  Надкласов герой 16 юли 2019, 10:19
   
  5
   
  0

  Елин Пелин да би знаел какъв манталите и ценностна система ще зададе героят му Андрешко,сигурно доста би помислил преди да го създаде. Вярно Елин Пелин е реалист и просто като огледало е отразил реалността,нооо...не е предположил какви морални ценности ще възпроизвежда бъдещият живот на героя му. Да в България,както и в Европа и света е имало експлоатация на селяните и затова си има решение - революциите. В България грабителската класа беше донякъде справедливо наказана и това и държа влага няколко десетилетия. Андрешко обаче........се оказа надкласов герой и стана пример за подражание на българина още по Тошово време - да се лъже и мами държавата кой колкото може,където може и според мястото си в йерархията на държавата. Мамеха и крадяха всички - от номенклатурата до тракториста,магазинера,келнера и шофьора - всеки според възможностите си. Затова сега имаме Андрешковци ,като Цвъцко,Буда,Цуцка Цачева,аскьовското мангелче,суджуците и разни кнопаджии и кой ли не посерко.

 16. #16
  Андрешковците 16 юли 2019, 11:35
   
  4
   
  1

  и Станойовците платиха отдавна дълговете си. С кръвта си.... по бойните полета! Че даже дадоха и голям заем на тази държава тогава. Заем, който тя не върна никога..... Държава, която ги вкара в три войни в които те се представиха храбро и блестящо. В които не се жалиха. Децата им умираха в тила от глад - нямаше кой да оре, да сее, да жъне..... Забогатялите от спекулата през войните не бяха Андрешковци - те бяха хора на правителството, богати... Не Андрешковците вкараха България в капана на Ньой......


  Цвъцко,Буда,Цуцка Цачева, Станишев, Нинова и др. подобни не са Андрешковци... Те са наследници на съдия изпълнителите... И карат по тяхната философия...

  Не гледайте този разказ като пример за подражание за ценностна система - ценностните системи се променят с времето. Просто го гледайте като историческа действителност, която обяснява много неща.... Виж на Вазов за Травиата, Елате ни вижте, Дядо Йоцо.....

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker