ЗАЩО B-2 ОЩЕ ЛЕТИ?

Pan.bg 05 авг 2019 | 09:01 views (2070) commentaries(2)
img
Защо още лети бомбардировачът В-2?
svodka.start.bg


В-2 Spirit със своята маса от 171 тона и с бомбения си товар от 27 тона не е рекордьор сред съвременните тежки бомбардировачи. Безспорно обаче е сред най-скъпите. В строя е от 1988 година, но в Пентагона планират да лети до 2050 година, макар до края на жизнения си цикъл пак ще използва едва няколко процента от потенциала си, а поддръжката му е колосална.
Причината е, че американските военни и политици са уверени в способността на В-2 Spirit да пробива ПВО на Русия и да нанася ювелирно точни и съкрушителни удари. На самолета е инсталирана т.нар. система за отбранително управление, която информира екипажа за местонахождението на позициите на разчетите на противниковата ПВО и самолетът да може да заобиколи зоните на действие на радарите. Машината може да изпълнява 40-часови полети с дозареждане.
В най-близко време В-2 ще бъде въоръжен с „дяволски” точната ядрена бомба В-61-12, която вече преминала изпитанията. На самолета ще окачат LRSO – ядрени крилати ракети с голяма далечина. За специални случаи ще бъдат използвани противобункерните В-61-11, чиято цел ще станат командни пунктове и ракетни шахти.
А 14-тонната противобункерна GBU-28 е наричана от летците „бомба на стероиди”. Сега в САЩ се експлоатират 20 броя В-2, като голямата част от тях са базирани в авиобазата Уайтмън в щата Мисури, пише Блиц. Участвали са в бойните действия в Либия, Ирак и Афганистан, като за целта са прелитали хиляди километри. В-2 едва ли ще доживее до 2050-те години, защото в Пентагона сериозно обсъждат преминаването на В-21, които са по-малки по габарити и са по-икономични от другите.
Постепенно се оформя мнението, че „ерата на невидимите” отминава и трябва да се измисли нещо ново. При това не е известно какво ще представляват и на какви физични принципи ще се основават зенитно-ракетните комплекси на противниците на Съединените американски щати.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borei 05 авг 2019, 09:51
   
  13
   
  9

  "...американските военни и политици са уверени в способността на В-2 Spirit да пробива ПВО на Русия и да нанася ювелирно точни и съкрушителни удари...."

  Блаженни са вярващите!
  "..В строя е от 1988 година.."

  Бъдете сигурни, че руските ПВО/ПРО, като например С- 400, 100% може да го засече и свали. Тази система е влязла на въоръжение в Русия много по-късно, следователно всички налични тогава самолети на "противника" са били включени в техническите й изисквания! В Русия не пускат на въоръжение оръжие, което не може да се справи с наличните военни предизвикателства за момента, но много често и конструкторите включват характеристики на бъдещи, предполагаеми развития.... Пък за "Пересвет" и "С-500" да не говорим!
  Щом Русия вече продава С-400 и на натовски страни, бъдете сигурни, че има нещо много по-добро от това за себе си и своята отбрана....

  Тази "тежка каруца" 100% ще бъде открита от хилядите руски радари и спътници и ще си получи заслуженото, ако се осмели да наруши някога руските граници!

  НО, дори и да успее една такава машина, незабелязано да дойде в Русия и да използва ядрените си боеприпаси, то след това цялата Кравария ще потъне минути след това в небитието...

  Най-новите оръжия на Русия са безжалостно ужасяващи!
  "Авангардите" със скорост около 30 маха в атмосферата ще долетят само за 15 мин. от руските тайги до Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Чикаго... И "Посейдоните" вече са някъде налибзо в океанските дълбини около САЩ и дебнат, чакат заповед от ядреното куфарче на Путин :)... А "Скифовете", "Сарматите" и т.н...? "Булавите" от стратегическите им подводници? И техният зарад ще им потопи и зарази крайбрежията... Конструкторът на "Борей" каза на едно интервю: "...Дори само една от тези подводници "да сработи", то изхода на войната вече е решен... Такава военна мощ притежават..."

  Няма смисъл днес от многото въоръжаване! И това, което има, е достатъчно да се унищожи всяка страна в света. И САЩ имат безумни оръжия, но въпросът днес е, те не ти дават никакво предимство, като и твоето унищожение е гарантирано, след като някога си ги използвал!!!!
  Време е да се вразумят от двете страни на океана и да седнат на преговори! НО, понеже Военнопромишленият комплекс на САЩ много добре живее от продажбите на оръжията, никога няма да се съгласи на разоръжаване!!!

  Това е трагедията на нашият свят! Оръжията са голям бизнес, огромни пари "се въртят". Никой няма да се откаже от тях доброволно!

 2. #2
  klatikurko 06 авг 2019, 20:23
   
  10
   
  6

  Когато в средата на миналия век се говореше, че а,а и ще ги настигнем и надминем американците, бай Петко взе думата и се изказа.
  -Другари, нека да ги настигнем, ама нека да не ги надминаваме !
  - Защо, бе бай Петко?
  -За да не ни видят голия задник, другари !
  Та така, когато бяха изстреляни ракетите от каспийско море, 40 броя май, после трите завода производители работиха на три смени, няколко месеца, за да възстановят бройката.
  За сравнение, един залп на томахоците беше от 100 броя. И още много чакаха ...
  Та, така, добре е да не се изхвърляме, че ще се пльоснем...а после ще боли.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker