ГЕРМАНСКИЯТ ОПИТ: ИЗПОЛЗВАНЕ НА СИМУЛАТОРИ ЗА СКРИЙНИНГ ВЪВ ВВС

Pan.bg 10 авг 2019 | 14:11 views (916) commentaries(0)
img pan.bg


ВВС на Германия (Луфтвафе), които са едни от най-модерните в Европа и НАТО не използват малки учебни самолети за извършване на скрийнинг, а комбинация от теоретични курсове, тестове, медицински прегледи и симулатори. Скрийнингът във ВВС на Германия (Луфтвафе) е разделен на три етапа, както следва:

Етап 1 – провежда се в „Център за оценка/подбор“ (Assessment Center) на бъдещите офицери;

Етап 2 – провежда се в Институт по авиационна медицина на ВВС на Германия (Flugmedizinisches Institute Der Luftwaffe). Конкретно за етап 2 отговаря един от отделите в института или т.нар. „Авиолекарски отдел“.

Етап 3 – провежда се в Институт по авиационна медицина на ВВС на Германия. Конкретно за етап 3 отговаря един от отделите в института или т.нар. „Отдел за психологическо изследване на полета“.

В рамките на Етап 1 се провеждат различни тестове на кандидатите с цел предварителната им класификация. Тестовете са предимно компютърни и имат познавателен и когнитивен характер.

Във втория етап освен тестове намират широко приложение въпросници и интервюта. Целта е да бъдат определени т.нар. характеристики на годност на кандидатите. Тези характеристики включват аритметични умения, памет, техническо разбиране, двигателни умения, координационни умения, способност за усъвършенстване и отбелязване на напредък, разпределение на вниманието, вземане на решения, желание за сътрудничество, себеутвърждаване, гъвкавост, адаптиране, планиране, организация, способност за социална интеграция, устойчивост, готовност за изпълнение, мотивация за полети и др.

Данните, събрани в Етап 2 се изчисляват и обобщават за всеки от кандидатите. Индивидуалната оценка се формира на базата на индекс, разпределен в четири категории – от „A“ до „D“. С индекс „А“ се обозначава „особено подходящ“ кандидат. В заключителната част на Етап 2 одобрените лица се допускат до медицински прегледи.

Най-голям интерес представлява Етап 3, който включва теоретична част, практическа част и самоподготовка. Обхват и съдържание на етап 3:

1.Теоретичен курс – включва лекции по аеродинамика, навигация, общо устройство на самолета, радиокомуникации, планиране на полета и мисии и др.

2.Тестове върху материала от теоретичния курс.

3. Четири полета в симулатор под ръководството и наблюдението на квалифициран инструктор и авиационен психолог. В рамките на четирите полета се изпълняват четири различни задачи.

3.1. При необходимост – допълнителна оценка от авиационен психолог.

4. Комисия, която оценява представянето на кандидатите и взема крайно решение за подбора им. В състава на комисията задължително влизат лектори
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
от теоретичния курс, инструктори по летателна подготовка на симулатор и психолог.

Базирана на симулатор (FPS/F) система за подбор на пилоти се е доказала като успешна в германските ВВС дълги години наред. Съкращението FPS/F произлиза от Fliegerpsychologischen System/Flächenflugzeuge.

Настоящата версия на FPS/F е въведена от 2008 г. насам и функционира без необходимост от полети с малки самолети! Системата се отличава с много висока степен на предсказуемост (> 95%) и най-ефективен подбор на подходящите кандидати.

Идентифицирането на подходящите кандидати чрез тестове и симулатор в по-ранен етап е алтернатива на рисковото летателно обучение с малки самолети. Личната успеваемост на кандидатите значително се увеличава, а разходите се намаляват.

Към настоящия момент е регистриран засилен интерес и нарастваща тенденция от военновъздушните сили по света да се използват симулаторни системи и тренажорни комплекси за подбор и проверка на състава.

С помощта на новите технологии се предлагат специализирани решения от компютърно базирано обучение до пълна симулация на полета, което напълно замества и обезмисля рисковото използване на малки учебни самолети за скрийнинг или първоначално обучение във фаза 1Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГЕРМАНСКИЯТ ОПИТ: ИЗПОЛЗВАНЕ НА СИМУЛАТОРИ ЗА СКРИЙНИНГ ВЪВ ВВС

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker