ЩЕ ЗАИГРАЕ ЛИ МЕТЛАТА В АРМИЯТА?!

Pan.bg 09 дек 2019 | 21:39 views (5078) commentaries(1)
img
Ще заиграе ли метлата в армията
Момчил Милев
в.Капитал

“За Министерството на отбраната случаят Марин е приключен”, обяви пресслужбата на ведомството ден след като президентът Петър Стоянов подписа указ за освобождаването на обявилия се срещу модела на реформата в армията генерал. Миналия вторник държавният глава парафира документа за освобождаването на ген.-майор Ангел Марин от поста началник на ракетните войски и артилерията. Министър Ананиев нажежи страстите, като се опита да набеди размирния офицер в издаване на информация с поверителен характер. Президентът обаче го смъмри и изхвърли от текста на несериозното обвинение. По логиката на военния министър освободени трябва да бъдат всички цивилни и униформени шефове на отбранителното ведомство, които нееднократно са оповестявали в медиите данни от “Списъка на фактите и сведенията, които съставляват държавна тайна”. В това число влизат сведения за разположението на поделения, предислокация на военни част, сведения за отпусканите и изразходваните материални средства за нуждите на армията, данни за мъжкото население, което е годно за военна служба и т.н. С това Стоянов се опитва да спести на Ананиев шумния провал при едно евентуално съдебно дело срещу Министерството на отбраната. Ген. Марин, изглежда, предварително беше преценил какво обвинение ще се опитат да му прикачат и затова говореше за проблемите на войската не с абсолютни цифри, а в проценти. От друга страна, уволнението на генерала за нарушение на списъка с държавните тайни щеше да е допълнителен конфуз, тъй като управляващите нееднократно са обявявали списъка за анахронизъм.
Военният министър обаче си прави излишни илюзии, ако си мисли, че с отстраняването на ракетния генерал проблемите му приключват.

Процесът на “Марин”-оване

в офицерските среди тепърва ще се разраства. Някои от идейните последователи на генерала много скоро вероятно ще престанат да мълчат въпреки твърдите мерки на военното министерство. Онези, които бъдат принудени да напуснат редовете на армията и централната администрация, надали ще спестят пиперливите критики към военното ръководство. “Смятам, че много хора в армията споделят моето мнение. Непрекъснато ми се обаждат хора, които споделят моите разбирания”, обяви ген. Марин на първата си публична изява след отстраняването. “Навярно една част ще се стреснат и това е нормално, човешко, естествено. Всеки сам трябва да прецени дали може да плати цената на отворената уста и аз не бих обвинил никого заради мълчанието”, добави генералът.
“Не е изключено преминаването на Военното контраразузнаване на пряко подчинение на министъра допълнително да подейства за затварянето на офицерските усти”, каза още той.
Въпреки страха аргументите на Марин срещат изключително силно разбиране сред по-младите офицери от поделенията в страната. Военният министър и ръководството на Генщаба трудно могат да очакват различно настроение от офицерите, които ще бъдат съкратени. Само през тази година Сухопътни войски закриват десет поделения, а до края на реформата броят им трябва да стигне 30. Военновъздушните сили пък съкращават четири авиобази. Някои пилоти се опасяват, че след преструктурирането ще остане само една функционираща чисто българска авиобаза, а останалите евентуално ще се ползват от съюзните сили след приемането ни в НАТО. На фона на тези мрачни перспективи позицията на ген. Марин е като светлина в тунела - единствено той обръща внимание на снижената боеспособност на военните части след предислокацията и сливането на поделенията и на социалните проблеми на войници и офицери. “Докога войниците ще заработват сами храната и отоплението си, вместо да се обучават как се воюва”, казва той. Марин пророкува и сериозни сътресения за офицерите и техните семейства, когато започне по-интензивното разместване и сливане на гарнизони.

Първата кризисна дата

за шефовете на отбранителното ведомство обаче ще дойде още с “деня на лъжата” 1 април. От началото на следващия месец трябва да се задейства планът за административното реформиране на отбранителното министерство и военната администрация. След отстраняването на ген. Марин призракът на кадровите чистки отново започна да снове из сумрачните коридори на военното ведомство. Офицери и волнонаемни служители с пристрастия към предишни администрации вече започват да излизат в отпуски и болнични с надеждата метлата на реформата да ги отмине. А скандалът “Марин” даде достатъчно основание на военния министър да се разправи с опозицията в своето ведомство.
Рязането на щатове е нещото, което чиновниците на Ананиев най-малко желаят и дори се опитаха да прикрият точния брой на служителите във военното министерство от министъра на държавната администрация Марио Тагарински. Хората на Ананиев нито потвърждават, нито отричат неофициална информация, че 22 000 служители са на подчинение на военния министър. От тях 12 000 са цивилни, 10 000 - униформени. Обществена тайна е също, че цивилните щатове в министерството са пълни предимно с офицерски съпруги. Самият военен министър на моменти също прояви склонност да стоварва кадровата секира не върху раздутата администрация, а върху предимно действащите бойни поделения.
Административната реформа допълнително зацикли, след като Съветът по отбраната към министъра не подкрепи предложената от Тагарински структура на военното ведомство. След като различните кланове във военната администрация влязоха в открит конфликт, се прие, меко казано, странното решение административната реформа във ведомството да се изработи от задгранични военни съветници. От първи април работна група от британското военно министерство пристига у нас и в продължение на няколко седмици ще разработва новата структура на отбранителното ни ведомство. За целта вече са подготвени няколко кабинета в централната сграда на министерството .
Преструктурирането на военното министерство трябва да вземе и поне една замминистерска глава. Твърде възможно е и две. Безспорен титуляр за освобождаване е първият зам.-министър по политическите въпроси Румен Кънчев. Той беше намразен и от военни, и от цивилни. Кънчев набра достатъчно черни точки по времето на дипломатическия миш-маш със САЩ за съкращаването на ракетите SS-23 (наказан с последно предупреждение от Костов), изолирането на Русия от балканската среща на балканските министри, ранното оповестяване (и провал) на няколко регионални инициативи в сферата на сигурността.
На практика първият зам.-министър дублира, а понякога дори изземва функции, които са присъщи на неговия шеф, въпреки че по Закона за отбраната и въоръжените сили политическото ръководство на армията е в ръцете на министъра.
Отстраняването на ген. Марин обаче подейства като

Шамар и за висшето офицерство

Бунтът на рекетчика ще оправдае прочистване на неформалните центрове на властта във Въоръжените сили. След по-малко от месец и половина - на Гергьовден, президентът ще подписва указите за преназначаване на генералитета. Досега това се правеше на 1 септември. Точно затова никой висш военен не посмя да каже една дума в защита на своя колега от ракетни войски. В най-неудобна позиция беше поставен вторият зам.-шеф на Генщаба контраадмирал Петър Петров, който беше принуден да подпише указа за освобождаването на Марин. По време на скандала неговият началник ген.-полк. Михо Михов беше на ограмотителен курс във Великобритания, който и до момента не е прекъснал. Първият зам.-шеф на ГЩ ген.-лейт. Захарин Илиев пък се оказа неоткриваем в деня, когато Марин се отдаде на откровения. Генералът се обадил на дежурния в Генщаба едва привечер, за да разбере какво са казали по новините за скандала. На следващия ден Илиев побързал да замине на натовско учение в Испания и Норвегия. Мръсната работа по отстраняването на ракетчика свърши шефът на Сухопътни войски ген-лейт. Гиньо Тонев, който вече втора седмица не престава да се разграничава от своя бивш щабен офицер. В комисията по разследването на случая пък бяха назначени двама от офицерите, с които Марин не се долюбва - първият зам.-шеф на Сухопътни войски ген.-майор Петко Драгоев и шефът на ракетния отдел в Генщаба полк. Вълчо Фотев.
Покрай казуса Марин някои от генералите са доста притеснени за работните си места. Офицерите очакват сериозни размествания на пластовете в ръководствата на Главните щабове на видовете въоръжени сили. На Гергьовден със сигурност си отива шефът на флота вицеадмирал Христо Контров. За неговото място се подготвя контраадмирал Петров. За нов втори зам.-шеф на Генщаба пък се спрягат имената на тиловия шеф във флота капитан I ранг Нейко Атанасов и капитан I ранг Милан Миланов.
Призракът на предстоящите кадрови промени витае и във Военновъздушните сили. Цивилното ръководство е вдигнало мерника на началник-щаба на ВВС ген.-лейт. Стефан Попов. Той се ползва със славата на отличен летец, но лош администратор. Известен е най-вече със своя мек нрав. Отстраняването му обаче ще е директен удар по ген. Михо Михов и началникът на Генщаба надали ще се съгласи с това.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 10 дек 2019, 03:27
   
  17
   
  1

  КОЯ ГОДИНА СМЕ!?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker