Aктивиран Национален календар на събитията, посветени на 100-годишнината от Балканските войни

Pan.bg 21 юни 2012 | 21:43 views (2206) commentaries(3)
img MO

Редовно заседание на Националния инициативен комитет за отбелязването на 100-годишнината от Балканските войни се проведе днес, 21 юни, в Министерството на вътрешните работи.

„През последните месеци Националният инициативен комитет обобщи всички предложения за отбелязване на годишнината, постъпили от областни управители, кметовете на общини и общински съвети, на институции, медии и граждански организации. Тъй като планирането и реализирането на инициативите до голяма степен е свързано и с финансовото им обезпечаване, бе направен прогнозен финансов разчет. За възстановяване и ремонтиране на 51 паметника на военни части и на загинали герои в Балканските войни държавата пое ангажимента да осигури сумата от 560 хиляди лева”, съобщи вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров отбеляза, че сред паметниците, предвидени да бъдат реставрирани, има прекрасни творения на българската архитектура и култура. Приоритетно ще бъдат ремонтирани Паметникът-чешма на героите от 10 пехотен Родопски полк, който се намира в Хасково, Военният мавзолей-костница на Централните софийски гробища, Мавзолеят-костница на загиналите герои на връх Средногорец (Родопската Шипка) край с. Полковник Серафимово и др.

Паралелно с това има редица други предвидени инициативи, за които няма възможност да бъдат финансирани от републиканския бюджет. По тази причина е отправен апел към всички неправителствени организации, които имат желание да помогнат за осъществяването им. В набирането на средствата ще се включи и фондация „Българска военна памет” с председател проф. Божидар Димитров. Открита е банкова сметка за дарители: BG41BPBI79401071996401. Средствата ще бъдат насочвани към конкретни инициативи само след взето с консенсус решение от членовете на инициативния комитет. След всяко заседание на инициативния комитет ще бъде публикуван подробен отчет за размера на набраните финансови средства и начина, по който ще бъдат оползотворени.

Представена беше и инициативата на Държавната агенция „Архиви” да предостави информация със снимки и документи за 48 000 български военнослужещи, дали живота си по време на Балканските войни. Документите са предоставени от Централния военен архив във Велико Търново. Нарочен уеб сайт ще бъде активиран в навечерието на честванията през месец октомври. Това ще даде уникална възможност на всеки българин да се запознае с архивните материали.

Заместник-министърът на отбрана Августина Цветкова, заместник-председател на инициативния комитет, обяви, че е изготвен Национален календар на събитията, с които ще бъде отбелязана 100 годишнината от
Балканските войни. Календарът е публикуван на изготвения от Националния военноисторически музей и вече активен интернет сайт http://www.100godini-balkanskivoini.bg

Заместник-министър Цветкова информира, че на сайта ще бъде публикувана набирателната сметка на фондация „Българска военна памет”, а също и универсалния „смс” номер, който предстои да бъде открит за набиране на средства за честванията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  р-к Кольо 22 юни 2012, 12:38
   
  0
   
  0

  Значи ако съм разбрал правилно, нашите данъкоплатски пари няма да отидат за чествания, а само за възтановяване на паметници. А ако искаме повече паметници да бъдат възтановени трябва да пускаме смс-и и да захранваме набирателна сметка, т.е. да си доплатим отново, докато някой се разпорежда еднолично с парите ни и ги преразпределя както му е изгодно. Освен това 100 хиляди лева се предвиждат за ремонт и възстановяване на паметник-чешма на 10-ти Родопски полк в Хасково, 130 хиляви лева са за ремонт на 11 паметника във военни райони. Те са в Лом, Пазарджик, Сливен, Симеоновград, Момчилград, Крумовград, Ямбол, Шумен и Хасково. За ремонт на Военния мавзолей-костница в Централните софийски гробища НВИМ ще получи 200 хиляди лева. До тук сметката е 430 хиляди лева (от откъсналите се от едно голямо сърце 563 048 лв.) за 13 обекта, последния от които беше ремонтиран преди няколко години, а за този ремонт в пресата и във форумите се твърдеше, че голяма част от тогавашните около 200 хиляди лева са зачезнали. ПИТАМ ВИ КАКВО ПРАВИМ??? Пак ли ние ще събираме пари, а сулю и пулю ще се контят пред нашия труд и ще обясняват какви патриоти са и как мислят за нас, отговора трябва да е НЕ. Нито изпращайте смс-и нито им пълнете набирателната сметка. Те имат достатъчно пари да оправят всички военни паметници не само в България, но и на Балкаския полуостров, но пак искат нашите парички. Не, не ги даваме господа крадци, дайте си своите поне веднъж. И Вашите предци са участвали в тази война.

 2. #2
  Василий Зайцев 22 юни 2012, 17:12
   
  0
   
  0

  "В набирането на средствата ще се включи и фондация „Българска военна памет” с председател проф. Божидар Димитров." И това ако не е драстичен конфликт на интереси - здраве му кажи. Държавният служител - директорът на НИМ - София е и председател на фондация! Браво на двуликите персони - ту БеСеПари, ту ГЕРБаджии, хем ДеСари, хем десни демократи! Браво Божидаре!!! Браво на най-справедливата власт!!! Народе????

 3. #3
  Незнаещия 22 юни 2012, 18:34
   
  0
   
  0

  Да, Божидар да отговори на няколко въпроса:
  1. Получава ли заплата от гореспоменатата фондация и ако да какъв е нейния размер?
  2. Какви проекти е реализирала Фондацията и на каква стойност?
  3. Защо никъде не може да се намери информация за тази фондация (тя тайна ли е)?
  4. Какви проверки и от кои органи са извършвани на фондацията, кога и какви са резултатите от проверките?

  Когато г-н Димитров отговори на тези въпроси да отваря набирателни сметки.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker