Напрежението в Българската армия е оценка за политиката на ГЕРБ

Pan.bg 07 окт 2012 | 18:22 views (2707) commentaries(2)
img О.з. полк. доц. Николай Георгиев: Напрежението в Българската армия е оценка за политиката на ГЕРБ

Радио К2


Оценявайки правените от силовите ведомства реформи и тяхната целесъобразност, министър Дянков си присвоява функциите на Министерския съвет, на Върховния главнокомандващ и на редица консултативни органи, заяви о.з. полк. доц. дтн Николай Георгиев в интервю за Илиана Беновска, Радио К2.


Депозираният в Министерството на финансите проектобюджет за следващата година съдържа размера на Фонд „Работна заплата", на парите за учения, за придобиване на ново въоръжение и т.н. В смисъла на възприетия в Министерството на отбраната програмен модел, разговорът, който се опитва да започне финансовият министър, трябваше вече да е приключил, напомни Николай Георгиев и допълни: „Увеличаването на заплатите на военнослужещите би довело, в най-добрия случай, до известно компенсиране на инфлацията, натрупана през трите години, през които заплатите на служителите в БА бяха замразени. Професията на военнослужещите е не само изключително натоварена и рискова, но и затворена - огромното мнозинство от военнослужещите нямат възможност да използват професионалните качества, добити в хода на тяхната служба, в цивилния живот. Когато се поставя въпросът за пенсионирането на военнослужещите след 27 години служба, 2/3 от които на действителна служба, не бива да се забравя, че реализирането на достойна позиция в гражданския живот е изключително трудно".
Министър Ангелов беше прав, когато каза, че с въвеждането на 52/54 години като възраст, даваща право на пенсия, ще отпадне едно от основанията за освобождаването на военнослужещи, но остават още няколко - промяна в изискванията за заеманата длъжност, организационно-щатни промени или престояване над пет или десет години (за младши и старши офицер) на една длъжност - подчерта Георгиев.


Когато фактът, че 20-те заплати при пенсиониране в БА нямат аналог в останалите натовски армии, бива употребяван като аргумент, не бива да се спестява останалата част от истината - че пенсиите на военнослужещите в натовските армии нямат таван и че те се актуализират по отношение на заплатите на настоящите военнослужещи. Тези заплати са само с десет повече от заплатите, които получават при пенсионирането си цивилните държавни служители, и са мизерна компенсация за ограниченията на военнослужещия по време на службата си и като пенсионер, категоричен беше доц. Георгиев.


„Когато обяви намерение да предприеме мерки срещу Легия „Раковски", министър Ангелов беше подведен от
присъщия на ГЕРБ дух, според който несъгласният с нас трябва да бъде репресиран - коментира доц. Георгиев евентуалните протести на военнослужещите.


„Най-сетне го изрекохте! Политически или професионален протест е това?" - попита Илиана Беновска.


„Това е професионален протест. Вътрешното убеждение на мнозинството от военнослужещите ги оставя встрани от политическите заигравки, но доколкото политиката на ГЕРБ в областта на системата за сигурност води до напрежение във Въоръжените сили и в други структури на органите по сигурността и до настроения за протести, това определено е оценка за политиката на управляващите" - категоричен беше доц. Николай Георгиев.


„Бях дълбоко възмутен от изказването на сегашния министър на отбраната, че най-много се краде и най-много се пият кафета тъкмо в Министерството на отбраната, но го приех като рефлекс за продължаване на предизборния дебат. После дойде ред на тезата, отстоявана и от други членове на правителството, за мързеливата, корумпирана администрация - всички неудачи в управлението на проектите в МО бяха оправдавани със скритите по чекмеджетата анекси, които не били представяни. След това започнаха реформи и нещата като че ли потръгнаха, докато не се появи твърдението за малката група, която иска да манипулира политически решения, за политическия привкус на действията на Легия „Раковски" и за едва ли не саботьорските групи, които искат да занижат нашата бойна готовност и да деморализират военнослужещите" - посочи доц. Георгиев и допълни: „В този смисъл, не е учудващ резултатът от едно от последните социологически проучвания, според което рейтингът на МО е по-нисък от този на МВР".


Не следват ли деморализацията и ниският рейтинг и от действия като тези на финансовия министър и от маниера, с който министър-председателят борави със закупените за специални военни нужди вертолети „Кугър"? - попита Илиана Беновска.


Правото на хора извън тези, които ги управляват, и военнослужещите да ползват тези вертолети е само част от истината. Първият проблем е в това, че министърът на отбраната е установил едва в последния момент, че от това право се ползват само трима души в държавата, т.е. той е разрешавал ползването им без познаване на регламента за това. Вторият проблем е характерът на опита за замазване на поредния произвол на премиера Борисов - ползването на военни вертолети за PR-акции като рязане на ленти и т.н., - според който вертолетите ще изпълняват полетните си часове при всяко положение и дали ще летят празни, или ще превозват някакво високопоставено лице, няма никакво значение. Истината, за жалост, е различна. Това е като да твърдиш, че ако един пилот от Ф1 кара болида си до мола, той тренира за състезание. Има определени полети, които водят до повишаване на способностите на военните летци, и други, които се изпълняват само за поддръжка и нямат нищо общо с екскурзиите на министър-председателя - заключи о.з. полк. доц. дтн Николай Георгиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Бай Он 07 окт 2012, 21:26
   
  0
   
  0

  Днес в едно интервю министър Ангелов, опитвайки се да сплаши БОЛ "Раковски" заяви, че изпитва огромен респект към закона и е решен да го прилага. Въпросът ми е следния: Г-н министър, щом имате такъв респект към закона, спазвайте стриктно ЗОВС, който регламентира, че минималната офицерска заплата не може да бъде по-малка от 2,2 заплати за бюджетната сфера. Спазвайте стриктно и Кодекса за социално осигуряване, определящ ясно условията за пенсиониране на военните /27 г. осигурителен стаж/. В противен случая излиза, че имате по-голям респект към министър Дянков, отколкото към закона. В настоящата ситуация точно легия "Раковски" се стреми да спазва закона, а вие се стремите да го променяте. Ако сте мислещ човек ще разсъдите, че има законодателно несъвършенство, което лишава военнослужещите от представителство по отношение защитата на техните социални и други права. Военнослужещите нямат пълноценни синдикати и разчитат изцяло на Вас. Затова и реакцията им спрямо Вашето предложение е толкова остра. Вие трябваше да сте нашия синдикат. Затова сега ви смятат за предател. Историците са прави, когато твърдят, че праволинейността на военните ги прави лоши политици. Г-н министър, не се хващайте избирателно за закона с цел репресиране, а проявете мъдрост и защитете правото на военнослужещите да се пенсионират при досегашните условия.

 2. #2
  сухопътен чипик 09 окт 2012, 23:44
   
  0
   
  0

  Бай он, власта е сладка отрова! Когато се качи на високо нашенеца забравя за ония долу и даже не ги разбира. Приземяване трябва.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker