9 септември: Под дулата на танковете или кой точно направи преврата

Pan.bg 30 мар 2014 | 12:18 views (2336) commentaries(4)
img На 9.IX.1944-та: Каре офицери докараха танковете си на Орлов мост (първа част)
Кимон Георгиев и Дамян Велчев разчитат на бронираната бригада за успеха на преврата
nabore.bg


В последните години излизат нови и нови факти за случилото се в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. и с това историческата картина се обогатява. Кой бе офицерът, който даде заповед танковете на бронираната бригада да спре на пресечката на софийските булеварди „Цариградско шосе” и „Адолф Хитлер” (днес бул. „Евлоги Георгиев”) в решаващата нощ? Как е било възможно столицата да бъде овладяна в ранните часове на 9 септември, и нито една военна част не се опря на тези, които извършиха – за едни преврат, за други – въстание?
От дистанцията на времето, по-скоро е вярна тезата, че е
извършен военен преврат, ръководен от офицерите от запаса Кимон Георгиев и Дамян Велчев, същите които направиха подобен акт и на 19 май 1934 година. По това няма и не може да има спорове, тук историческите факти са приети еднозначно от всички страни, които малко или повече имат отношение към тези събития. Съгласие има и в това, че танковата, или както се е казвала тогава, бронираната бригада, е изиграла най-съществена роля в смъкването на правителството на Константин Муравиев. Оттук нататък обаче започват различията. Как е станало това събитие и кои са истинските участници в него, кой е наредил танковата бригада да тръгне към столицата и кой спира бойните машини точно на Орлов мост, а минути след това да бъдат парализирани пощата, телеграфът, радиото, военното министерство... А всъщност почти незабелязани остават онези действащи офицери, които пряко участват в завземането на властта и без които не би могло да се осъществи превратът на 8 срещу 9 септември 1944 година.

Втора и трета дружина от танковата бригада, които имат над 90 бойни машини, още в края на август 1944 година са настанени
на лагер около Нови хан и Ихтиман, където предстои да се проведе военно учение. Командирът на бригадата полковник Генов, някогашен адютант на цар Борис ІІІ, се задържа за кратко в лагера и в началото на септември се завръща при другите бойни части, разположени в района на Сливница и Божурище.С двете дружини остава командира
на полка подполковник Диков. Още през първите един-два дни след идването на власт на правителството на Муравиев се чувства някакво напрежение сред командния и войнишкия състав на двете дружини. На капитан Ценов, (това е първият офицер от танкистите, които участват в заверата), е казано да не търси никакви контакти със силите, които са организатори на преврата и които подготвят идването на власт на правителството на о.з. полковник Кимон Георгиев. Когато е нужно, те ще го потърсят. На 8 септември капитан Ценов е дежурен по лагер. Той е командир на танкова рота, офицер от кариерата, завършил е Военното училище и членува в „Звено”. В ранните обедни часове на 8 септември капитан Ценов е посетен от о.з. капитан Кирил Георгиев.
image
„Ценов, казва капитанът, полкът трябва веднага да бъде приведен в пълна бойна готовност.

Очаква се само паролата за действие…” Кирил Георгиев е специалната свръзка на Кимон Георгиев, който изключително много разчита на танковите дружини за успеха на преврата.

Около 6 часа вечерта капитан Кирил Георгиев, заедно с Георги Станкулов отново идват при капитан Ценов. Казват паролата „Оборище-Волов” и заповедта за действие: „Трябва да се завладее полкът и с нощен марш да се придвижи към София, така че около 2 часа на 9-ти танковете да са на Орлов мост. Там спирате и чакате следващата заповед.”
image
Капитан Ценов веднага отива при командира на 2 дружина майор Босилков (това е вторият офицер включен в заговора/. Разговорът им протича приблизително така, преразказан ми от Ценов през 1987 година:

- Г-н майор, пристигна паролата и заповедта за действие на дружините. Трябва да тръгнем за София и да бъдем на Орлов мост около 2 часа на 9 септември. – докладва капитан Ценов на дружинния командир.

- Щом трябва, ще тръгнем, - спокойно отговаря майорът.

- Но как ще напуснем лагера, г-н майор, ние нямаме такава заповед от полковник Генов,

- Ще трябва да се помисли, за да се излезе от положението, - говори сякаш на себе си Босилков.

Не щеш ли, точно в този момент нещата се нареждат като по поръчка.

Пристига заповед от полк. Генов към подп. Диков двете танкови дружини незабавно да тръгнат за София. Диков обаче не е в лагера, когато пристига заповедта на командира на бригадата - това забавя дружините бързо да тръгнат към София. Босилков и Ценов печелят време. Майор Босилков се свързва веднага с капитаните Петров и Славков (това са третия и четвъртия офицер от карето танкисти) и ги уведомява за задачи им в щурма на танковете към София.
Когато подп. Диков научава за заповедта на шефа си, вдига пушилка, че не са му казали веднага и заповядва бързо машините да се подготвят за нощния марш. Нарежда на Ценов да сформира колоната. Той поставя своята рота начело. Майор Босилков се движи в средата й с двайсетина танка, а в края са ротите на другите двама от четиримата заговорници – капитан Петров и капитан Славков.
С тътен и пушек след полунощ танковете тръгват към София...

(Край на първа част – следва продължение)
Симеон ДАНЕВСКИ

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  kostov 30 мар 2014, 12:34
   
  0
   
  0

  Най-тъжната дата в българската история.Тази дата поставя началото на 45 годишно кърваво комунистическо робство.

 2. #2
  Мърморкото 30 мар 2014, 15:14
   
  0
   
  0

  Е, Костов, значи тази тъжна дата е направена от звенарите. КОмунистите нямат пръст тука. Ти май им изми срама...

 3. #3
  Дата 30 мар 2014, 21:53
   
  0
   
  0

  Иво, а кой е първия български фашист и коя фистка партия завзема властта и кога е построен фашизма. Кои български генерали и офицери са били фашисти?

  Не е проблем самата дата Девети. Преврати се правят навсякъде, лошото е, че комунистите изпратиха на заколение срещу германците напълно ненужно войската и 40 хиляди загинаха. Други 40 хиляди избиха без никакви причини. Развитието на икономиката няма нищо общо с комунистическата власт. Виж сега Китай , който се управлява от компартията. Икономиката им върви със страхотни темпове. По същество там си е диктатура. Но тя не при на икономиката. Има демократични страни където пак икономиката си върви.
  Нека да има и комунисти и фашисти и всякакви , важното е да няма смърт. Ти не чете ли статиите на сайта за събитията след 1944
  И кой прекъсна социализма. Никой не ни е нападал

 4. #4
  Дата 31 мар 2014, 21:37
   
  0
   
  0

  Превратът извършен много лесно и без никакви усложнония. Той не може да бъде определн като военен , защото извършителите му не са били действащи офицери или генерали от армията. Както и факта, че след нехо не е установен военен режим. Властта си остава в ръцете на граждански лице. Правителството е легализирано по традициите до преврата.
  Следва категоричния извод,че Превратът не е нито комунистически, нито военен.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker