РУСКИ ЕКСПЕРТ: ВЪЗМОЖНО Е ДА ВЪЗОБНОВИМ "ЮЖЕН ПОТОК"!!! А БЪЛГАРИЯ ДА ПОЕМЕ УКРАИНСКИЯТ ТРАНЗИТ НА ГАЗ!!!

Pan.bg 15 фев 2017 | 20:04 views (3193) commentaries(0)
img Руски дневник


Русия тази зима даде да се разбере, че транзитът на природен газ през Украйна може да бъде прекратен, след изтичането на договора. Заради това Южна Европа и по-специално България искат да се подсигурят в енергиен план и да вземат част от транзита. Става въпрос за възобновяването на проекта за газопровод "Южен поток". Русия е готова на тази стъпка, но в момента нейната позиция е много по-премерена и строга. Това каза пред РЕГНУМ в сряда (15 февруари) генералният директор на Фонда за енергийно развитие на Русия Андрей Листовски.

Той припомни, че преди седмица руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да възобнови "Южен поток", но при гаранция, че парите ѝ няма да потънат отново, както се случи, когато България неочаквано се отказа от реализацията на проекта. Тогава Москва вече беше построила част от инфраструктурата и поради това понесе огромни загуби.
"Тази зима стана ясно, че Русия има много сериозни намерения по повод прекратяването на транзита през Украйна, разглеждат се различни пътища. Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи част от потока към себе си. На първо място, това ще осигури работни места. На второ – ще има и такси за транзита и по-голяма енергийна сигурност. Затова да, всички на теория са готови да се възобнови движението по "Южен поток". Но сега Русия с основание има по-строга позиция. Тя е готова да възобнови проекта, но при твърди гаранции, че парите няма да потънат и че всички договорки ще бъдат изпълнени", отбеляза експертът.

На бизнес форум във Варна в сряда търговският аташе на Русия в България Игор Илингин заяви, че "Южен поток, който бе прекратен през 2014 г., може да бъде реализиран. Илингин припомни думите на Путин, че за размразяването на проекта руската страна се нуждае от "железобетонни гаранции" от София.

В същото време Илингин каза, че руските инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които могат да се реализират във Варна.


loading...

Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
eXTReMe Tracker