САЩ към НАТО: Плащатайте повече или ще правим по-малко

Pan.bg 16 фев 2017 | 08:59 views (443) commentaries(1)
img
Автор: news.bg
15.02.2017 19:22:17 15.02.2017 19:31:44

Новият американски военен министър заяви на страните членки на НАТО, че Вашингтон ще "отслаби своя ангажимент" към Алианса, ако те не увеличат военните си разходи, съобщава БиБиСи.

Коментарите на Джеймс Матис повтарят исканията на американския президент Доналд Тръмп страните членки на НАТО да повишат военните си разходи, за да постигнат целта от 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Само пет страни от 27 натовски страни харчат необходимите средства.

Матис е настоял пред колегите си в централата на НАТО в Брюксел: "Повече не може американският данъкоплатец да носи непропорционален дял от защитата на западните ценности. Американците не могат да се грижат повече за бъдещата сигурност на вашите деца, отколкото вие го правите", добавил той на първата си среща с военните министри на Алианса.

Коментатори изтъкнаха, че това е била една от най-острите критики от години към съюзниците, които не са постигнали целта за военните разходи.

По думите на Матис, членовете на НАТО трябва да покажат напредък тази година и да приемат план за увеличаване на приноса си, дори ако е по-бавно.

Само САЩ, Великобритания, Естония, Гърция и Полша в момента са страните, които харчат поне 2 процента от БВП, като други са на път да постигнат целта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 16 фев 2017, 09:46
   
  1
   
  1

  Ние към Нато и САЩ:

  "Ако искате и пари от нас, си плащайте тогава за използването на военните бази в България!"
  "Ако ли не стигат, тогава се махайте! Ние ще си намерим други съюзници!"

  С Русия сигурността ни ще е много по-добре решена. Вашите врагове не са и наши, за това имаме разногласия по отношение на заплахите и съответно планиране на отбраната!
  При вас, вие искате вие да сте господари, а другите ви "съюзници", 100% да са ви подчинени! С Русия няма такова нещо! Там сме били равноправни съюзници! И тогава не сме били от "богатите" в "съюза", ама с Русия летяхме и в Космоса даже! Имахме най-модерните оръжия в армията... А с вас - сме едно нищо! Вие само ни използвате, където можете! Налагате вашята воля за осигуряването на енергията ни, за възпитанието на децата ни, за това каква история сме имали, какви закони да имаме и всичко.....

  За вас Русия е "най-голямата ви заплаха". За нас не е! Какво да ни е страх от Русия? Нито някога ще ни напада или пък унищожава! За какво сме им? Да ни хранят и нас ли?

  Вашата система ни унищожава! Това е доказан факт! Когато бяхме в т.н. соц-система, бяхме съюзници на Русия! Въпреки че и в онази система имаше големи недостатъци, тогава въпросът за ОЦЕЛЯВАНЕТО НА НАЦИЯТА никога не стоеше толкова остро! С вас загиваме като народ, а вие ни определяте някакви си измислени "заплахи", за които още трябва даже и да плащаме???? Вие имате програми САМО за подпомагане на "малцинствата" у нас, а нас оставяте да измрем!!!! Карате ни да се ислямизираме... Да приемем за постоянно чужди народи! За какво са ни тука???? Вземете си ги вие при вас! На нас не ни трябват!

  Нашите заплахи са: от ислямизация, от международен тероризъм, от тотално разпадане на обществото, при което всичките обществени системи една след друга "отказват" да функционират правилно, демографско унищожение като краен стадии, а претопяване и подчинение на други народи, като цигани и чалмарски пълчища, в пред последният етап!
  Също не е изключено преди да настъпи пълният крах на нацията ни, някои от съседите да предявят и териториялни претенции....

  Това са всичките ни заплахи, а вие не ни предлагате никакво решение за тях!!!! Е, за какво тогава да сме във вашият военен съюз????
  Да плащаме за нещо, което даже не ни върши работа изобщо????

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker