Ако българските институции допуснат бившия граничен полицай Михаил Цонков да бъде пратен в Турция, ще бъде грубо погазване на националния ни интерес

Pan.bg 20 мар 2017 | 17:53 views (770) commentaries(0)
img Агенция "Фокус"

Избори 2017: Румен Петков, АБВ: Ако българските институции допуснат бившия граничен полицай Михаил Цонков да бъде пратен в Турция, ще бъде грубо погазване на националния ни интерес

София. Аз съм смаян от мълчанието на президента Радев и от мълчанието на служебното правителство. Ако днес българските институции допуснат това момче да бъде пратено в Турция, това ще бъде грубо погазване на националния ни интерес. Това каза за Агенция „Фокус“ водачът на листата на коалиция „АБВ- Движение 21“ в Бургас и Плевен и министър на вътрешните работи в кабинета на Сергей Станишев в периода 2005 – 2009 г., във връзка със започването на нов съдебен процес в Турция заради случая от 2008 г., когато турски гражданин бе ранен и впоследствие умря от раните си, след като оказа съпротива на граничните полицаи, които задържаха в наши териториални води турски плавателен съд с бракониери, ловили калкан. „Това е случай от 2008 г., при който турски плавателен съд наруши териториалните води и българските гранични служби предприеха всички, произтичащи от нашето законодателство мерки и действия. Аз бях министър тогава“, коментира Петков. Той отбеляза, че в рамките на процедурите, предвидени в нормативната уредба на България лично е разпоредил на тогавашния директор на ГД „Гранична полиция“ генерал Красимир Петров да ръководи провеждането на вътрешното разследване. „То приключи и установи, че турският гражданин е интервенирал българските служители, в това число те са искали да завземат лодката на Гранична полиция. Освен това имаше съдебно производство в България – всичко в България е приключило“, добави Петков.
„Ако започнем граничарите, които пазят пространството ни, изпълнили служебния си дълг, да ги хвърляме на кучетата или на други държави, трябва да сме наясно, че изобщо няма смисъл да си говорим за институции и държави. Искането на турския съд да съди български полицай за това, че е защитил граничното пространство на страната ни, е смайващо. Аз не знам защо турците, които са заловени, че са нарушили нашата гранична зона, не са в българския затвор, защото те са задържани тук. Това беше в края на моя мандат като министър, не знам защо след мен така безотговорно се подходи, но докато ни пускаме турците тук да идват с „добър ден“, така ще бъде – те ще искат да съдят България за това, че пази себе си“, каза още той.
Петков добави, че утре служителите на Гранична полиция, които са изключително притеснени, ще протестират в 15.00 часа пред сградата на съда в Бургас. „Апелирам всички български граждани, които имат чувство за национално достойнство, да бъдат до тях. Би било голямо морално престъпление, ако допуснем това момче, което пазеше териториалната цялост на България, да бъде изпратено в Турция на съд в тази ситуация, особено“, заяви Петков.
„Ние от коалиция „АБВ – Движение 21“ неслучайно искаме този център, който имаме в Бургас, да идентифицира всички нарушители на нашето морско пространство, в това число турските гемии които идват и ловят калкан в българските води и спрямо тях да се предприемат крути мерки – затвор, затвор, затвор. Както ние съдим нашите бракониери, така трябва да съдим всички „гости“. Колкото повече им правим компромиси, толкова повече създаваме впечатление, че контрабандата на горива мотивира правителството на Борисов, Станишев, Орешарски и който и да е да загърбят националния интерес“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 февруари 2017 г. бившият граничен полицай Михаил Цонков получи призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на документи, свързани с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. Колегите му Живко Петков и Николай Тошков също са призовани в Турция като обвиняеми. Срещу тях са повдигнати четири различни обвинения. Делото е свързано със случай от 17 април 2008 г., когато турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води. До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.
През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови. След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker