Ще се харчи разточително за реклама на европредседателството

Pan.bg 20 апр 2017 | 23:41 views (436) commentaries(1)
img Служебният кабинет смени позицията си и обеща да се вмести в бюджета от 150 млн. лв.
Панайот Ангарев, Людмил Илиев


Правителството е одобрило изразходването на милиони левове за сувенири, реклами материали, производство на филми и обучение във връзка с предстоящото председателство на ЕС. Планирани са близо 5 млн. лв. за популяризиране на председателството в страната, а 2.4 млн. ще отидат за дейности по света. Само за разработването и поддръжката на портала eu2018bg.bg са били гласувани допълнително 103 хил. лв., което го превръща в един от най-скъпите сайтове. До този момент изработката му е глътнала 45 хил. лв.

Според одобрените разходи само тази година ще бъдат дадени 1 млн. лв. за сувенири, подаръци, рекламни материали. "Всяко председателство изработва специални подаръци в няколко категории - за VIP, висши служители, журналисти. Задължителни са например дамските шалове и мъжките вратовръзки с логото на председателството", се посочва в одобрената от кабинета комуникационна стратегия.

1.1 млн. лв. ще излезе изработката на външната реклама - билбордове, транспаранти, които ще бъдат разположени на летище София, по фасадите на избрани сгради в София, както и за външно брандиране на НДК, Дом №2 на резиденция "Бояна" и др. Държавата е приготвила още поне 375 000 лв., които ще плати на фирми, които са собственици на рекламните съоръжения. 250 000 лв. са предвидени за изработването на видео и аудио клипове, както и на документален филм, а други 81 хил. за фотоуслуги. 460 000 лв. ще се платят за провеждане на публични събития на неправителствени организации, общини и студентски организации, социологически проучвания, обучение на журналисти.

В Руската федерация ще се проведат осем събития, които ще струват 128 000 лв. В държави от Западните Балкани е предвидено провеждането на 40 събития и разходване на над 250 хил. лева. 416 000 лв. са предвидени на 30 събития в държави от Азия и Близкия изток. Дипломатическите представителства в Северна и Южна Америка ще получат над 200 000 лв. за провеждането на 15 мероприятия. Дори в Африка и Австралия ще има събития - 15, които ще струват 55 000 лв.

Решението за отпускането на парите било взето на заседанието на 5 април. Именно тогава стана ясно, че държавните институции са поискали три пъти повече пари за подготовката. За тази година са предвидени 50 млн. лв., а са били заявени 130 млн. лв. Затова служебният вицепремиер Деница Златева заяви, че в началото на 44-тото Народно събрание ще започне серия от консултации с парламентарните групи за законодателни промени за отпускане на допълнителните средства. Вчера тя разговаря с депутатите, но рязко промени позицията си. Държавата няма да харчи повече от предварително планирания бюджет, който е в размер на 150 млн. лв, заяви Златева. Според нея крайните разходи няма да надхвърлят одобрените от кабинета "Борисов 2" 150 млн. лв.

Обединените патриоти не одобриха нищо от свършеното дотук и разкритикуваха приоритетите, които били против националния интерес. segabg.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Teraflop 21 апр 2017, 08:55
   
  0
   
  0

  "Правителството е одобрило изразходването на милиони левове за сувенири, реклами материали, производство на филми и обучение във връзка с предстоящото председателство на ЕС." Ще има яко насиране.Ще се харчи безогледно,но....за наш те хора. Останалите да ядат трици. Или да пасат трева.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker