Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_10022.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Не забравихме априлци, почетохме ги с впечатляващо тържество

Pan.bg 21 апр 2017 | 00:35 views (533) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

С тържествено събрание концерт тази вечер в Централния военен клуб бе отбелязана 141-годишнина от Априлското въстание. Родолюбивата традиция бе спазена и за 12-та поредна година СОСЗР заедно с останалите военно-патриотични организации отдаде заслуженото на тези, които не пожалиха живота си за освобождението на българите от турско робство.

В бунтовната пролет на 1876 г. българите възторгват цяла Европа със своя героизъм и саможертва пред олтара на поробеното си Отечеството, посочи в пламенното си слово военният историк полковник от резерва доцент д-р Петър Ненков. На 20 април 1876 г. е написана най-сериозната прокламация в българската история, а именно Кървавото писмо, припомни в своето приветствие към участниците кметът на Копривщица старшина от запаса Генчо Герданов, заместник-председател на СОСЗР. Той съобщи, че на 30 април на тържествата в Копривщица ще участват министър-председателят и министри, а кулминацията ще бъде на 1 май, когато ще бъдат възпроизведени моменти от избухването на въстанието.

Председателите на СОСЗР и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и младши лейтенант от запаса Петър Велчев благодариха на участниците и връчиха плакети, флагове и шалчета на полковник Ненков и старшина Герданов.

Концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили започна с чудесна новина. Обичаната изпълнителка Антония Маркова очаква дете. Тя изпя „Вървят ли двама”, завършвайки с думите, че вече не е сама. Получи аплодисменти и най-добри пожелания от цялата зала. Публиката приветства още квартет „Армейска песен”, Сунай Чалъков, Емилия Валенти, формация „Ладена” и Таня Дупаринова. Музикалният ръководител Ивайло Терзиев получи от ген. Топалов плакета и флага на СОСЗР, а водещата Галя Димитрова - шалчето на съюза с надпис „България над всичко” и с пожелание да излезе на сцената с него на празничния концерт на 5 май в Народния театър „Иван Вазов”.

Да почетат делото на априлци дойдоха още заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Петър Пандурски, офицери от Централното военно окръжие, представители на БЧК, панагюрци, копривщени, стрелчанци, ветерани от войните, военонинвалиди, генерали и офицери от запаса и резерва.otbrana.com

Снимка Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker