Ще разклатят ли нацистките поздрави кабинета?

Pan.bg 19 май 2017 | 00:29 views (588) commentaries(1)
img
Ден, след като зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка заради снимка в социалните мрежи, на която той позира с нацистки поздрав с изпъната ръка сред восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен“ в Париж, скандалът не само не утихна, а напротив - разрази се с нова сила. Опозицията в лицето на БСП и ДПС поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов, заради интервю за в. "Сега", в което той, защитавайки Тенев заявява, че през 70-те години на миналия век като студент е посетил лагера "Бухенвалд" и "кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там". Народният представител от БСП Александър Симов коментира днес, че гаврата с жертвите на нацизма е форма на нацизъм. Според него изявленията на вицепремиера са дори по-скандални от снимката на бившия зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев с восъчната фигура на Хитлер. По думите му в опита си да защити Тенев, Валери Симеонов е разгорял още повече скандала и го е направил европейски. Симов добави, че съвременна Европа възникна върху пепелищата от нацизма, като една от основните ѝ идеи е нацизмът никога да не бъде реабилитиран. Той отбеляза, че с подобни прояви нацизмът е получил нова легитимация и добави, че при Патриотите това е трайна тенденция, тъй като през 2015 г. те са имали предложение за зам.-министър на отбраната, в лицето на Иво Антонов, който се е снимал на танк с нацистки поздрав и който все още е в Министерството на отбраната. Именно заради това според Симов, Валери Симеонов няма място в правителството. ДПС също настоя за незабавно отстраняване не само на Валери Симеонов, но на всички крайни националисти от властта. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви пред журналисти, че оставката на Валери Симеонов трябва да я поиска премиерът Бойко Борисов. От ГЕРБ обявиха, че въпросът с оставката на Валери Симеонов не е обсъждан. Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че със сигурност и колегите от "Обединени патриоти" са си направили изводите от случая, че подобна реакция е неуместна. Зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов се извини за неудобството, в което са изпаднали бе категоричен, че ГЕРБ няма да прави компромиси с европейските ценности. Цветанов се извини за неприятната ситуация, която засенчва добрите неща, които върши кабинетът. Той добави, БСП търсейки начини за дискредитирането на правителството, всъщност се опитва да пренасочи негативната енергия в самата партия.
Самият Валери Симеонов коментира в Бургас, че би си подал оставката само ако партньорите ми от Обединени патриоти или коалиционният партньор ГЕРБ поискат това. Той обяви, че ще съди вестник "Сега" за публикуване на невярна информация, тъй като по думите му вестникът води негативна пропаганда и е манипулирал интервюто с него. "Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, изнесени в заглавие, че съм правил шегаджийски снимки в Бухенвалд. Става въпрос за атака срещу правителството. Това се използва за политически цели. Съжалявам, че давам интервю на всеки, който поиска, разчитайки на коректността на журналистите", заяви още вицепремиерът. По-късно вестник "Сега" категорично отхвърли твърденията на Валери Симеонов, че е публикувал невярна информация. От изданието уточниха, че репортерът си е свършил работата съвестно и професионално. На 16 май 2017 г. той е провел два разговора със Симеонов. В първия Симеонов иронично-пламенно е защитил зам.-министъра Павел Тенев и неговата снимка с нацистки поздрав, а във втория, проведен по инициатива на вицепремиера, Симеонов разказва историята от студентското си пътуване до "Бухенвалд".Агенция "Фокус"
Хамид Хамид, ДПС: Настояваме за незабавно отстраняване на крайните националисти от властта
Настояваме за незабавно отстраняване на крайните националисти от властта. Това каза пред журналисти народният предтавител от ДПС Хамид Хамид във връзка с думите на вицепремиера Валери Симеонов, който защити впоследствие подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Хамид шегата и подигравката с паметта на тези хора вкарва България в международен скандал и отстраняването на един заместник-министър не може да замаже този скандал. Според него не само Валери Симеонов, но и всички Патриоти трябва да излязат от управлението. „Нека да не си мислят, че чувствителната еврейска общност ще прости това“, каза Хамид Хамид и обяви, че толкова години България има прекрасни отношения с Израел и всички евреи по света. „Гордеем се с това, което сме направили за евреите. Всичко това заради някаква дебелашка шега вкарва държавата в много неудобна позиция“, допълни Хамид. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви пред журналисти, че оставката на Валери Симеонов трябва да я поиска премиерът Бойко Борисов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Борис Ячев: Исканията на БСП за излизане на „Обединени патриоти“ от управлението са абсурдни, нямаме намерение да оттеглим нито един наш представител от властта
Исканията на БСП за излизане на „Обединени патриоти“ от управлението е пълен абсурд, нямаме намерение да оттеглим нито един наш представител от изпълнителната власт. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Борис Ячев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговарях с г-н Валери Симеонов. Знаете неговата позиция - подобни думи не са изричани. Той ще си търси правата по съдебен ред с въпросния вестник. Според мен от страна на БСП това е опит да се отклони общественото внимание от скандалите, които има вътре в самата партия“, коментира Ячев. Той посочи, че през уикенда е имало доста чистки в БСП, които лидерът на партията Корнелия Нинова е провела. „В момента това са изстрели в друга посока, за да отклони общественото мнение“, посочи Ячев. Той обясни, че е чул един журналист – депутат от БСП, който е направил искане за оставката на Валери Симеонов. „Знаете ли къде стои в парламента този човек? Седи между двама души – отляво му е Крум Зарков, човекът, който се правеше нелепата шега с измъчването на старци, отдясно е лидерът на БСП. Тя говори за морал, а през 2007 г. беше забъркана в едни скандали с „Топлофикация“ и „Булгартабак“. Защо тогава не подаде оставка Корнелия Нинова, а изчака Станишев да я уволни със скандали“, попита Борис Ячев. Той обясни, че за „Обединени патриоти“ няма скандал, няма и драма. Ячев подчерта, че Валери Симеонов остава в изпълнителната власт. „Наясно сме, че както за БСП, така и за ДПС е най-добре „Обединените патриоти“ не само да не са в изпълнителната власт, да не са в парламента, сигурно и в политиката“, коментира Ячев и обясни, че Валери Симеонов с последователното си и твърдо поведение и неудобен за доста хора. Борис Ячев допълни, че си спомня реплики на БСП, когато са казали, че ще подкрепят всякакви добри стъпки в решаването на демографската политика, а днес търсят нелепи поводи за искане на оставка. По отношение на коментарите на „Воля“, че редно би било премиерът Борисов да обсъди този проблем, Борис Ячев обясни, че за него те са неясен политически субект.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Към настоящия момент не можем да причислим БСП към градивната опозиция
Към настоящия момент не можем да причислим БСП към градивната опозиция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заместник-председателят на ГЕРБ посочи, че търсенето на начини за дискредитирането на правителството винаги е в основните приоритети на всяка една опозиция. Цветанов обясни, че трябва да се отчете, че в БСП има вътрешни противоречия и проблеми. „Съвсем нормално е да търсиш пренасочването на тази негативна енергия в партията, излизайки навън и търсейки някакви подобни скандали, които да се разрастват“, допълни заместник-председателят на ГЕРБ скандала около снимката с нацистки поздрав, заради която зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Премиерът е разпоредил да бъде уволнен служителят от Министерство на отбраната с хитлеристки снимки във „Фейсбук“ пространството
Днес, доколкото съм информиран, премиерът също е разпоредил да бъде уволнен служител от Министерство на отбраната, който с подобни снимки го има някъде във „Фейсбук“ пространството. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Става въпрос за директорът на дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната Иво Антонов. „Подобни снимки, подобни изказвания няма да търпим“, каза Цветанов. Във връзка с исканията на опозицията за оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради реакцията му по скандала със снимката с нацистки жестове на вече подалия оставка зам.-министър Павел Тенев, Цветанов посочи, че това действие е нормално и координирано между две сили - БСП и ДПС, които са в парламента. „Няма да направим никакво отклонение от евроатлантическите ни ценности, няма да направим никакво отклонение от това да бъдем част от силна и обединена Европа, да бъдем част от НАТО. Смятам, че в преамбюла на акцентите от управленската ни програма, които бяха подписани заедно с „Обединени патриоти“ това е основната част“, посочи Цветанов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов: Извинявам се на всички за неудобството, в което изпаднахме - ГЕРБ няма да прави компромиси с европейските ценности
Извинявам се на всички за неудобството, в което изпаднахме – ГЕРБ няма да прави компромиси с европейските ценности. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с думите на вицепремиера Валери Симеонов, който защити впоследствие подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговарях само преди минути отново с Валери Симеонов, ние се чуваме почти всеки ден с колегите от „Обединени патриоти“. Той също ми каза, че подобни думи не е изричал пред журналистите, които са го написали. Не мога да бъда критерий за това какво е казал един човек, при положение, че не съм присъствал. Неприятна е ситуацията“, коментира Цветанов. "Искам да се извиня на всички за това неудобство, в което изпаднахме, защото правителството прави много по-добри неща, а ние трябва да коментираме подобни скандали, които под една или друга форма ще се генерират или ще се провокират. Ние трябва да бъдем коректни и искрени към обществото и пред вас медиите", каза Цветанов. „Мога да кажа, че се извиняваме за тези ситуации, които се разиграха през последните 24 часа, но правителството вчера взе много важни решения“, каза Цветанов. По думите му те са част от изпълнение на предизборните им ангажименти. „Това е за семействата с репродуктивни проблеми. Вече няма да има ограничения и ще може правителството, когато е стабилно, да отделя повече средства за дадените сектори“, обясни Цветанов. По думите му при всеки един подобен случай ще има достатъчно доброжелатели, които ще информират и сезират европейските партньори на България. „Убеден съм, че от начина и поведението, което ГЕРБ е показвал, откакто сме членове на ЕНП, колегите ни знаят, че няма да направим компромиси с европейските ценности. Ние ще бъдем този стожер, за да не се появяват подобни неприятни моменти“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Александър Симов, БСП: Валери Симеонов няма място в правителството
Валери Симеонов няма място в правителството. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов пред журналисти във връзка с думите на вицепремиера Валери Симеонов, който защити впоследствие подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП ще се събере да вземе това решение официално. В момента говоря само от свое име“, заяви депутатът. По повод подадената оставка на заместник-министъра Симов коментира, че така трябва да постъпи човек, който си прави шега с жертвите на нацизма. „Тези жертви са в основата на съвременна Европа“, каза Симов. „Не мога да си представя как човек като Валери Симеонов ще посреща своите европейски колеги по време на Европейското председателство. С какви думи ще ги забавлява. Ще им показва фотоси, как се е чекнал там, където вместо вода е текъл газ“, коментира Симов. Депутатът от БСП посочи, че оставка трябва да подаде и всеки човек, който залита по такива нацистки послания. По думите му трябва да се носи персонална отговорност за подобни действия. „Не искам да приписвам на патриотите като цяло някакви тотални нацистки крайности, въпреки че втори техен кадър бива уличен или поне пуска във „Фейсбук“ свои кадри с хитлеристки поздрав“, обясни Симов. Депутатът посочи, че така или иначе Симеонов се е опитвал да оправдае своя кадър, затова трябва да напише оставката си и да си отива на село.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Не съм чул нито Валери Симеонов, нито Павел Тенев да оправдават агресивна идеология
Не съм чул нито Валери Симеонов, нито зам.–министърът да оправдават агресивна идеология. Това каза пред журналисти народният представител от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов във връзка с думите на вицепремиера Валери Симеонов, който защити впоследствие подалия оставка зам. -министър на регионалното развитие Павел Тенев заради снимка с нацистки поздрав, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не виждам защо е това фокусиране, ако то не е организирано, върху думи, които може да са признак на недобър тон, но във всеки случаи не са оправдаване на фашизма“, каза Веселинов. „Г-н Симеонов е известен с чувството си за хумор“, каза Веселинов. По думите му може би сега е по-особено, тъй като с позиция, която е заел, нещата се гледат доста по-критично.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Валери Симеонов: Павел Тенев е почтен човек и добър професионалист
Павел Тенев е почтен човек и добър професионалист. Това каза на извънреден брифинг пред журналисти в Областна администрация - Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ - Бургас. „Брифингът е по повод ескалиращата пропаганда акция срещу коалиционното управление и лично срещу мен чрез кандидатите, които сме издигнали за ръководни длъжности в министерствата. Първо, смятам, че не е необходимо да се обяснява причината за оставката на Павел Тенев. Той е достоен млад човек много добър специалист. Благодаря му за достойното поведение. Естествено, че една нелепа шега няма място в биографията и в профила на една от социалните мрежи на един зам.-министър. Мисля, че на всички стана ясно, че човекът е почтен и добър професионалист. Когато е бил избиран за поста за зам.-министър, не съм го избирал по профила му в социалната мрежа, а съм го избирал по неговото професионални качества, в които нямам никакво съмнение“, заяви Симеонов. Той уточни, че Павел Тенев е напуснал предишната си работа, за да приеме поста за зам.-министър. „Съдбата на този млад човек е похабена, но той си има неговата професионална квалификация, неговата ерудиция и мисля, че ще може да се справи. Той е бил в частния бизнес, борил се е с конкуренцията. Каквото зависи от мен, ще му помогна, но действително жалко. Рядко се срещат добри специалисти, които да се съгласят да влязат на държавна работа, на ниска заплата и да си зарежат досегашната кариера. Радко се намират такива хора. Стремили сме се да изберем хора професионалисти, да издигнем не политически функционери, а хора, които ще бъдат полезни за държавата“, заяви още Валери Симеонов.
„Фокус“ припомня, че вчера зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка.
Мария РУСЕВА


Агенция "Фокус"
Вицепремиерът Валери Симеонов ще съди вестник "Сега" за публикуване на невярна информация
Вицепремиерът Валери Симеонов ще съди вестник "Сега" за публикуване на невярна информация. Това стана ясно на извънреден брифинг в Областната администрация в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Симеонов заяви, че срещу него се води негативна пропаганда от вестника, който манипулира интервю с него. "Този вестник ще бъде съден. Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, изнесени в заглавие, че съм правил шегаджийски снимки в Бухенвалд. Става въпрос за атака срещу правителството. Това се използва за политически цели. Съжалявам, че давам интервю на всеки, който поиска, разчитайки на коректността на журналистите", заяви още вицепремиерът. На въпрос дали би си подал оставката, ако БСП му я поискат, той отговори, че това няма да се случи. "Бих я подал тогава, ако моите партньори и коалиционният ни партньор я поискат. България има нужда от добро правителство", каза Симеонов.
Мария РУСЕВА


Агенция "Фокус"
Александър Симов за Валери Симеонов: Гаврата с жертвите на нацизма е форма на нацизъм
Гаврата с жертвите на нацизма и форма на нацизъм. Това каза народният представител от „БСП за България” Александър Симов по Нова телевизия за думите на Валери Симеонов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Симов добави, че изявленията на вицепремиера са дори по-скандални от снимката на бившия зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев с восъчната фигура на Хитлер. „Подобно чувство за хумор,от страна на Валери Симеонов, може да задоволи само Химлер и Айхман”, каза Александър Симов. Той коментира, че в опита си да защити Тенев, Валери Симеонов е разгорял още повече скандала и го е направил европейски. „Оттук насетне не мога да си представя как вицепремиерът Валери Симеонов ще посреща европейските си колеги и как ще ги забавлява по време на почивките. С ексцентричното си чувство за хумор ли? Като им показва майтапчийски снимки от Бухенвалд?”, попита Симов. Народният представител добави, че съвременна Европа възникна върху пепелищата от нацизма, като една от основните й идеи е- нацизмът никога да не бъде реабилитиран. Александър Симов отбеляза, със съжаление, че нацизмът е получил нова легитимация. „При патриотите това е трайна тенденция. През 2015 година те имаха предложение за зам.-министър на отбраната, в лицето на Иво Антонов, който се беше снимал на танк с нацистки поздрав. Разбирам, че този кадър продължава да работи в Министерството на отбраната”, каза Александър Симов.


Агенция "Фокус"
Подалият оставка зам.-министър Павел Тенев: В нокдаун съм, не очаквах такова развитие на нещата
В нокдаун съм, не очаквах такова развитие на нещата. Това каза подалият оставка като зам.-министър на регионалното развитие заради скандал със снимка с нацистки поздрав Павел Тенев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Той обясни, че снимката е от 8 – 10 години, когато със съпругата му били в музея на восъчните фигури в Париж. „Предпочитам във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий. В повечето ми снимки да има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност“, каза Тенев. Той добави, че има много други снимки и хората, разгледали всички снимки от музея, ще разберат, че е търсил друг ефект.
"Нека да кажа – да направя онзи поздрав, в комбинация с това да публикувам кадъра в профила си, не беше най-доброто решение. Трябваше да сваля снимката, сега разбирам, че е било важно – в този аспект не бях подготвен, мислех, че професионалната ми подготовка е достатъчна", добави той.
Тенев увери, че решението за оставката е лично негово. „Аз съм отговорен човек, разбирам как, без да искам, поставих цялото правителство в неприятна ситуация, решението беше мое“, заяви той.


Агенция "Фокус"
Министър Владислав Горанов: Нямаме дебат за оставка на Валери Симеонов
Нямаме такъв дебат, не обсъждаме подобно нещо. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с думите на вицепремиера Валери Симеонов, който защити впоследствие подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев. Горанов коментира, че не подкрепя думите на Валери Симеонов, но отбеляза, че е нормално той да се опита да защити един добър специалист в лицето на Тенев. "Няма как да се защити едно такова поведение. Не очаквайте от мен да защитя подобно нещо", добави той.
"Че подобни снимки са скандални - това е безспорно. И комунизмът и националсоциализмът трябва да бъдат осъждани и да не бъдат допускани отново да се проявяват на територията на Стария континент. В този смисъл тук коментара на колегите от БСП е адекватен. Вероятно се касае за нелепа шега. Така или иначе нямам причина да оправдавам колегата доскоро. Политическата оценка за едно подобно действие е неговата оставка", каза още министърът.
"Със сигурност и колегите от "Обединени патриоти" са си направили изводите, че подобна реакция е неуместна, говоря за снимката", добави Горанов.


Агенция "Фокус"
Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав (ОБЗОР)
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка заради разпространила се в медиите негова снимка, на която той позира с нацистки поздрав с изпъната ръка сред восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен“ в Париж. На извънредна пресконференция в Министерски съвет зам.-министър Тенев заяви, че е помолил да бъде освободен длъжност заради създалото се обществено напрежение, което се пренася върху работата на правителството. Малко след неговото изявление от правителствената информационна служба разпространиха информацията, че премиерът Бойко Борисов приема оставката, с което Павел Тенев бе освободен от длъжност.
„Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата и смятам, че най-правилното решение, което можеше да се вземе, е да подам оставка“, заяви Тенев на брифинг, мотивирайки решението си. Той подчерта, че разпространената снимка с нацистки поздрав е по-скоро в подигравателен стил и увери, че не категорично не споделя подобна философия. Тенев уточни, че снимката е правена през 2008 година и отрече да му е оказван натиск от премиера Борисов или от председателите на „Обединени патриоти“ да подаде оставка.
Най-остри в критиките си към Тенев бяха от БСП, които заявих, че бездействието на премиера Бойко Борисов по случая е скандално. От партията припомниха, че това е втора номинация на Патриотите, която бива уличена в пристрастия към нацизма. От БСП разкритикуваха реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, който вместо да оттегли своя кадър, го защитава с абсурдното и цинично твърдение, че и той, като млад, може да си е правил майтапчийски снимки в Бухенвалд. "Паметта на жертвите на кафявата чума не може да бъде обект на никаква шега. Всеки, който си позволява да прекрачва тази морална граница, няма място, нито за минута, в управлението", отбелязаха от БСП.
След като Тенев подаде оставка от МРРБ обявиха, че насрочената за 18 май пресконференция на министър Николай Нанков за представяне на екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се отлага до окомплектоване на ръководството на МРРБ.
"Благодаря на г-н Павел Тенев за подадената оставка във връзка с негови снимки от преди 9 години. Той бе добре подготвен за позицията си на заместник-министър в МРРБ, но оцени създалата се ситуация и понесе своята отговорност. Подписах оставката и за мен случаят е приключен. Реагирахме веднага и по възможно най-добрия начин за разлика от други идентични случаи с наши опоненти, които получиха потупване по рамото вместо да се оттеглят", коментира по-късно премиерът Бойко Борисов.

"Фокус"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тия дни 19 май 2017, 09:58
   
  1
   
  1

  Антиглобалисткият,антиинтернационален,антикосмополитен патриотизъм и национализъм са едно.....,и съвсем друго е пронацисткият шовинизъм.От реакциите е видно,че глобалистичните герберунгели в България,както и началниците им в Европа са много благосклонни към пронацисткия шовинизъм,но подскачат като попарени когато им засегнат глобалистичата либерастия и когато някой защитава националната си култура.Световната либерастия не се страхува толкова от нацизма,колкото от нормалния патриотизъм - това се наблюдава тия дни.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker