Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/49/260749/6124c17cc64dabf364657c91b7c1361d_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Антон Кутев: Няма как Русия да бъде заплаха за националната сигурност на България

Pan.bg 21 сеп 2017 | 01:07 views (671) commentaries(0)
img Публикувано във факти.бг:

„Няма как Русия да бъде заплаха за националната сигурност на България“. Това заяви в ефира на "Денят започва" по БНТ заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Той подчерта, че от доклада на правителството не става ясно, кое в поведението на Русия е заплаха за страната ни. Социалистът обясни, че докладът е едностранчив и не изчерпва позицията и ролята на Русия в отношенията между Русия и Европа и между Русия и НАТО. "Констатациите са едностранчиви и такъв прочит няма как да е истински", каза още той.

„Основните ни противници са терористичните организации и това е важно да се разбере за отбранителната доктрина на страната ни. Тероризмът е това, което тормози съвременния свят. По отношение на него Русия не е на страната на тероризма, а от нашата страна - на барикадата“, обясни той. Той припомни, че именно Русия е била дърбжавата, която се е включила активно в борбата с Ислямска държава и на моменти е имала много по-резултатни действия, отколкото всички обединени сили на НАТО. По думите му, за да не е едностранчив докладът, трябвало е да се каже и, че Русия може да бъде мощен фактор в борбата с тероризма и, че всички като европейски сили имаме интерес този фактор да работи заедно с нас.

„Никой не отрича нашата евроатлантическа принадлежност, но с Русия имаме сходни езици, история, религия, култура. Това е достатъчно основание за това България да бъде мост във взаимоотношенията между Европа и Русия“, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата. Той подчерта, че се намираме на Балканите, регион, изпъстрен с етнически конфликти, тежко противопоставяне на религии и да си създаваме изкуствени проблеми с мощни държави, които очевидно имат влияние в региона, е безсмислено. Според него не трябва да се делим на русофили и русофоби, а да пазим националния си интерес. „С този доклад се поставяме в обтегнати отношения с ключов партньор за България. Имаме интерес от добри отношения с Русия заради доставките на евтин газ, енергетиката ни е свързана до голяма степен с Русия, тя е един огромен пазар, който ни интересува и можем да бъдем мост между Русия и Европа“, каза още той.

Трябва да осигурим пазар за българските стоки, за да може да увеличим производството

„Всички политици говорим как ще поддържаме родното производство, но производство има там, където има пазар. Ключът към това да се осигурява производство и работни места, икономическо развитие се крие в това да се осигурят пазари за българските производители. Това се опитахме да направим със Закона за храните, но управляващите не го приеха“, заяви Антон Кутев. Според него доводите им са били абсурдни и цинични – българските стоки били по-скъпи, няма как да не е така като селското стопанство в Европа се субсидира в пъти повече, българските производители също щели да пострадат, квотите заложени от БСП за български стоки не били изпълними, което не е вярно. „Трябва да осигурим пазар за българските стоки, за да може да увеличим българското производството, за да развием икономиката си. Предлаганите от нас промени щяха да постигнат точно това“, заключи Антон Кутев.

България
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker