Спомени от соца: Помните ли ресторантите от времето на Бай Тошо

Pan.bg 11 ное 2017 | 11:24 views (2531) commentaries(9)
img
blitz.bg


Типичният градски соц ресторант беше голям и просторен, понякога с етно елементи, с кратко меню и обикновено с оркестър. Посещавахме ги семейно, като обичаен начин за раздумка с приятели, съобщава socbg.com.

Почти нямахме навика да отваряме менюто, първо защото на сервитьора му бе по-лесно да изброи какво има, отколкото какво няма, а и всичко в него се въртеше около скарата. Кебапчета, кюфтета… шишчета,

– И мешана скара! — мрачно добавяше той, когато седнехме на масата.

Мешаната скара заемаше централна позиция в едновремешния ресторант. Тя включваше кюфте, кебапче, пържола, шишче, дроб и гарнитура, и всичко това само за 1,70 лв. Измайсторената от Балкантурист шопска салата излизаше по 70 ст., пържените картофки със сирене с 10 ст. отгоре, а най-скъпият специалитет на заведението не беше повече от 3,50 лв. Българските ракии, водки и коняци струваха по 50-60 ст. за 50 гр., а руската водка 0,70 лв.

Цялата власт в заведението се държеше от сервитьора с папийонката. От него зависеше всичко. Като се започне от това да благоволи да те настани на масата, да ти поразреди или не питието, да ти намали или не грамажа на салата и се завършваше с най-важното – не дали, а с колко да ти надпише сметката. Друг въпрос е, че храната често се сервираше изстинала, повече от половината от написаното в менюто редовно липсваше и все имахме съмнението, че ни се сервираше недояденото от предишния клиент. Въпреки това обаче винаги му оставяхме стабилен бакшиш, за да спечелим благоволението му другият път пак да ни настани във винаги претъпкания ресторант. А и най-важното за нас бе не какво ядем и пием в него, а че споделяме атмосферата му с приятели.



Напиши коментар

Коментари: 9

  1. #1
    Бети 11 ное 2017, 13:34
     
    45
     
    8

    Уважаеми плювалници на соца . Тогава народа масово обядваше и вечеряше в ресторантите защото можеше да си го позволи. Сега масово фалират ресторанти защото народа е докаран до просешка тояга . Тогава хората живееха , сега вегетират. Тогава дори по селата ресторантите бяха пълни и можеха да си позволят оркестри . Тогава имаше работа за всички независимо от тяхното образование . За близо 30 години прехвалена "демокрация" страната е докарана до пълна разруха . Вече дори Албания на която се присмивахме че предаването на телевизията започвало с " Добър вечер Енвер Ходжа" защото само той имал телевизор. ПОЗОР. А на всичкото отгоре много се били обидили на проф. Иво Христов че им е казал истината в очите. Тези които се чувстват дебили най много квичат.

  2. #2
    Дрън-дрън 12 ное 2017, 18:01
     
    15
     
    2

    Дрън-дрън ярина.Истинската миризма на кебабче,кюфте и шишче сега я няма - само е останала в спомените ми,както и истнинският вкус на "Гъмза"."Гъмза" днес може да ми пиете само от . йо.Тогава ходехме всяка седмица на ресторант,а сега я има,я няма 1-2 пъти в годината.

  3. #3
    ДДТ 12 ное 2017, 20:34
     
    6
     
    13

    Е...еееее...Много е украсено!!! МНОГО!
    В ресторантите бяха пияндетата, силните на деня, далавераджиите и курвите! Имаше хроиническа липса на салати пресни зеленчуци, кока кола, мешаната скара и изобщо скарата беше мизерна (ощипана още в кухнята), Само пиенето беше евтино и месото беше истинско... Бях в Трявна през 1979г.. Имаше опашка пред месарски магазин за...каквото дойде..Обикновено идваше македонки... ВЪВ ВТОРНИК! Но кой точно от месеца- не сезнаеше..Него вторник не дойде македонката..
    Още помня думите на една баба като се разотиваха хората..."Салам, ли??!! КУР салам!"
    Так беше! УМИШЛЕНО!
    Сега при повече от десет пъти по-слаба икономика магазините пращят от стока вкл.и хранителни продукти... (Качеството им е отделан тема..Дълга тема..

  4. #4
    ДДТ 12 ное 2017, 20:36
     
    7
     
    6

    1,70 лв бяха пари, бе! За каква евтиния ми говорите!! Заплатата беше 60-90 лв!!!!!!

  5. #5
    ДДТ 12 ное 2017, 20:43
     
    5
     
    7

    Мезетата бяха оскъдни и като меню и като грамаж. Обикновен някакъв шпеков салам и сирене или кашкавал натюр...Най-много полуфабрикатикато агнешки чревца и пр. ТОЛОКОЗ!!!
    Амбарица!... Шунка! ..Деликатесен шпек (със сланина) МИРАЖ!.

  6. #6
    ЧИЧКО СИМИТЛИ 14 ное 2017, 14:54
     
    9
     
    2

    По всичко си личи, че ДДТ е обилно поръсван с пестициди.

  7. #7
    антикомунист 15 ное 2017, 12:24
     
    1
     
    2

    Отговор на коментар: #6
    А твоят мозък е с комунистическа промяна на формата.

  8. #8
    архивите са живи 15 ное 2017, 12:28
     
    1
     
    2

    Отговор на коментар: #1
    Ееее, сега страдаш по миналото, щото вече не можеш да мързелуваш както преди, а ти се налага да практикуваш някоя от по-древните професии (земеделие бе, не другата :).

  9. #9
    Бети 15 ное 2017, 21:36
     
    2
     
    0

    До #8
    архивите са живи
    Когато фактите говорят и боговете мълчат. Това не се отнася за ибрикчиите. Парите не миришат давай в същия дух.Обаче бъди много внимателен за посоката на вятъра да бъдеш готов ако случайно обърне посоката веднага да извъртиш козирката и да започнеш да плюеш със същата ярост по тези които сега ти подхвърлят кокалчета. Далаверка има тука ейй.. Бай Гньо не е проЗ знае що е SOS Девиза на някои хора е -" Аз съм със вас които сте на власт".

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
eXTReMe Tracker