Летище Пловдив става киносалон за Европредседателството

Pan.bg 07 дек 2017 | 16:18 views (617) commentaries(0)
img http://plovdivtime.bg

Бачковският манастир, Асеновата крепост и Малката базилика стават арена на Международния фестивал на поезията „Орфей”


Летище Пловдив да се превърне в киносалон за културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда проект на Менклипс ЕООД. Той е сред одобрените за финансиране от конкурса на Национален фонд „Култура”. За реализацията на проекта „ФилмБокс БГ” са отпуснати 30 000 лв., въпреки че кандидатстващата организация е поискала близо 100 000 лв.

Журито е оценило като добра идеята да бъдат представени около 40 късометражни филми в специално отворени за проекта киносалони на четири летища, но е посъветвало организаторите да редуцират разходите си.

Фондация "Пловдив ЛИК" е подкрепен с 30 хиляди лева от исканите близо 70 000 за провеждането на Международен фестивал на поезията „Орфей” –Пловдив 2018. От концепцията става ясно, че освен събития в Малката базилика в Пловдив и в хотел „Империал”, ще има такива в Старосел, Хисаря, на Асеновата крепост и в Бачковския манастир.

Комисията от експерти е определила проекта като интересен и креативен, са широк европейски обхват, който създава възможност за културен обмен и е насочен към популяризиране на българската поезия и културно наследство. Чрез дейностите по проекта може да се създаде косвена възможност за подсилване на туристическия потенциал на страната. Кандидатстващата организация е регистрирана преди една година и досега е реализирала само три проекта - литературен сайт, списание и македонски роман, но зад нея стоят хора с опит. Предвидени са две печатни издания, които обаче е добре да бъдат разпространени безплатно и извън Пловдив. Препоръчва се бюджета да бъде редуциран наполовина. Проектът е одобрен за финансиране.

Проектът е част от подготовката на Пловдив за Европейска културна столица - 2019 г. Негови приоритети са: осъществяването на културен обмен, популяризирането на българската култура чрез поезия и културно наследство, активното приобщаване на младежка публика. Фестивалът ще събере в поезията пловдивски автори с творци от Франция, Италия, Испания, Германия, Дания, Полша, Украйна, Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Предвидени са медийна разгласа, чуждестранно партньорство, многоезичен сайт и книжни издания, които да спомогнат за популяризацията и устойчивостта на резултатите от проекта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker