От всекиго според дълга...

Pan.bg 17 яну 2018 | 00:51 views (561) commentaries(2)
img
/Поглед.инфо/ Миналата година отбелязахме 135 години от рождението на Георги Димитров, онзи Георги Димитров, който натри носа на нацистите в собствената им столица.

Тази година 136-годишнината от рождението му наближава и аз се чудя как можем да върнем този човек от дълбините на медийното чистилище...

През 2017 г. имаше проект за изграждане на негов паметник в София на мястото на Бившия мавзолей, за да може някак си да отдадем своя почит към отречения вожд.

Все си мисля, че му дължим поне това, а не някаква паметна плоча на стария му дом, която винаги да бъде изрисувана с червена боя а-ла А. Генов.

Ако искаме да отдадем дължимото на такива герои, трябва да създадем мемориал за тях, подкрепям инициативата на в-к „Дума“ да се изгради паметник на убитите деца по времето на фашизма, но защо не изградим и един паметник свързан с триумфа над фашизма?

И да, знам че Братската могила и Паметникът на Съветската армия също са такива символи...

Но кой водеше тази борба?

Кой беше Вождът на победата?

Георги Димитров е българският Ленин – той ни показа как да създадем по-добрия свят, как да оцелеем между българския фашизъм и немския нацизъм, как да победим.

Винаги честваме смъртта и рождението на Левски, Ботев, Раковски, даже и Тодор Живков, защото те са оставили своя отпечатък на нашата история. Те са били мъже в мъжките времена.

Отдавна забелязвам, че се създават паметници на българи и лидери, които не доживяват своя исторически триумф. Преди време направиха паметник на цар Самуил със светналите очички, но никой не обясни защо точно на него?... Създадоха паметник на „жертвите“ на „комунизма“ и в Бургас (откъдето съм родом), но защо точно сега и защо с такава нетипична форма?... Това е тема за друг текст, обаче.

Димитров успява да съзре каква историческа победа бива извоювана над фашизма и да даде чертежите за младата народна република.

Тогава защо няма паметник в столицата?

Отговорът е ясен – управляващите не искат.

Това добре, а защо ние се примиряваме с това? Нима не можем да съберем средства и да изградим един паметник на тази личност? Нима нямаме поне малко уважение за този герой?

Помислете си – това няма да бъде само огромен шамар за тези, които подменят историята вече 29 години, но ще бъде и сериозен намек за


продължението на „Ние пак сме тук“ на Йордан Радичков!

В наши дни можем да го перифразираме на „Ние винаги ще сме тук“, само да не стане така, че да продължава с „...но какво от това“...

Говорил съм поне с трима депутати от „БСП за България“, с председателя на БСП – София и с един общински съветник от същата партия, и тримата казаха, че ще участват.

Мина половин година, но никой нищо не чул – никой нищо не знае – никой не основава инициативен комитет.

Затова се обръщам към вас, скъпи читатели на Поглед Инфо:

Помогнете с каквото можете, разпространете идеята. Скоро ще има сметка за набиране на средства, изяснено местоположение, инициативен комитет и страница в социалните мрежи за по-добра координация.

Дойде време да отсеем хората, които помнят от „левичарите“, които се занимават само с офшорни сметки, граждански общества и собствените си джобове.

***

Ние като народ заслужаваме ли Георги Димитров и Георги Димитров заслужава ли такъв народ?...Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели


Източник: Поглед.инфо
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ЦЦ 17 яну 2018, 14:03
   
  1
   
  1

  Ако ще му правите паметник,непременно му сложете и дамаджана....

 2. #2
  ком 17 яну 2018, 21:57
   
  1
   
  1

  Германия имаше честта да има за канцлер Вили Бранд,който въпреки заробващия Канцлер Акт,въпреки щатския натиск направи много за подобряването на отношенията Фед.Германия -СССРи Европа-СССР.Та този канцлер бенаречен шеговито от уважаващия го народ Вили Бренди заради клюката ,че обичал да си попийва-по бутилка на ден до ранния следобед.Така ,че с дамаджана или без, нивото на Г Димитров е твърде високо за всички след него мин.пред. и президенти.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker