В Министерството за извънредните ситуации назоваха най-вероятните сценарии за война с Русия

Pan.bg 13 фев 2018 | 00:46 views (667) commentaries(0)
img
/Поглед.инфо/ Използване на съвременни средства за поразяване, преди всичко високоточно оръжие и действия на диверсионни групи могат да станат най-вероятен сценарий за възможен военен конфликт с Русия, при това използването на оръжие за масово поразяване е малко вероятно се казва в публикувания от МИС научно-методичен труд.

По-рано беше съобщено, че ведомството, отчитайки съвременните възгледи за водене на войни предлага да се откажем от практиката на масова евакуация на населението във военно време.

Според спасителите, тя трябва да се осъществява само от опасните зони на въздействие на вторични поразяващи фактори – радиоактивно и химическо заразяване, катастрофални наводнения, пожари и така нататък.

В съвременната война основни обекти на въздействие ще бъдат пунктовете за управление, информационните центрове, критично важните обекти за осигуряване на живота на населението, считат спасителите.

„Прогнозирането на обстановката се осъществява по най-вероятния сценарий на военния конфликт с използване на обикновените съвременни средства за поразяване и действията на диверсионно-разузнавателни подразделения“ се казва в раздела „Възможни мащаби и характер на последствията след нападението на противника“ на научно-методичния труд на МИС на Русия.

Според оценката на експертите на ведомството, най-вероятни опасности за населението могат да станат не поразяващите фактори на ядреното оръжие (въздушна ударна вълна и радиоактивно замърсяване), а последствията от техногенни аварии, които възникват при локално поразяване с високоточно оръжие на потенциално опасни и критично важни обекти.

Към тях преди всичко се отнасят химичното и радиоактивното замърсяване, а също пожарите и катастрофалните наводнения.

Освен това авторите на изследването предполагат, че използването на оръжие за масово поразяване, в това число ядрено, в конфликт с Русия е малко вероятно.

„При прогнозиране на обстановката за изходно положение се приема, че целенасочени удари за унищожаване на мирното население на Руската Федерация от потенциалния противник не се нанасят“ - се казва в документа.

Превод: Магдалена Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Афтершок


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker