ЦИК: Електронното гласуване да се отложи

Pan.bg 13 фев 2018 | 15:40 views (433) commentaries(2)
img
frognews.bg


ЦИК предлага да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване. Препоръката е към народните представители идва след проведени шест симулации на такъв вот, съобщи БНР.

По план електронното гласуване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Според ЦИК дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите - минимизират се рисковете от недействителност на гласа, но в същото време се изискват специфични компютърни умения заради допълнителните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.

Според становището, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиените бюлетини.

Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното има възможност той да не е сам или друг да гласува вместо него.

Освен това, ако се даде и тази възможност за гласуване, ще се оскъпи изборният процес, а отчитането на резултатите ще бъде чувствително забавено.

ЦИК се притеснява от хакерски атаки върху бази данни и от регистрираните напоследък атаки върху криптографски алгоритми на сим картите. Не се изключват пробиви в сигурността и като следствие се посочва, че може да се стигне до касиране на избори.

У нас няма надеждни методи за идентификация. С електронен подпис разполагат малко българи, а тези от чужбина ще трябва да се върнат в България и на място да се снабдят с такъв, което ще ги натовари финансово.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Ghost_ 13 фев 2018, 15:54
   
  0
   
  0

  Е, за тези смешници от ЦИК, най-евтино и сигурно ще е при пълна липса на избори!

  Тогава няма да има възможност и да се манипулират предварително разпределените м/у партиите проценти!

 2. #2
  air 13 фев 2018, 17:02
   
  0
   
  0

  Още една синекурна организация, която само харчи парите ни без никаква полза.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker