Бедствено положение в Южна Африка. Свърши водата

Pan.bg 13 фев 2018 | 18:13 views (608) commentaries(0)
img fakti.bg


Денят, в който тормозеният от суша туристически мегаполис в Южна Африка - Кейптаун, се очакваше да се окаже без вода, беше отложен с три седмици и половина, за прогнозната дата 4 юни, предаде Reuters.

Кейптаун преживява най-тежкото засушаване, регистрирано някога. Язовирите, снабдяващи града с вода, са пълни едва на една четвърт.

Така нареченият "нулев ден", в който се прогнозира, че градът ще спре потреблението на вода, беше отложен от предишната очаквана дата 11 май за 4 юни. Причината за променената прогноза са наблюденията, че потреблението за битови и земеделски нужди е достигнало "рекордно ниско равнище". Въведени са сериозни мерки да бъде ограничено потреблението на вода.

Днес правителството обяви бедствено положение в цяла Република Южна Африка заради сушата, от която освен Кейптаун са засегнати южните и западните райони.

Решението ще позволи с координацията на справянето с последиците от бедствието да се занимават вече не регионалните власти, а централното правителство.

Жителите на Кейптаун имат право да ползват по 50 литра вода на ден. Предвидени са глоби за тези, които превишават този лимит.

Успоредно с мерките да се ограничи консумацията, градската управа приведе в действие и извънреден план за обезсоляване на вода, усвояване на подпочвени и пречистване на отпадъчни води, за да се осигурят още по 120 л дневно за след май.

Кейптаун се намира в Южното полукълбо и в момента там е разгарът на лятото. Сезонът на валежите се очаква да започне през май-юни.суша Кейптаун ще остане без вода по-късно от очакваното


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker