Warning: getimagesize(http://i3.dir-i.net/CMS/2010/04/02/4/5e_486lbv.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

100 000 лв. обезщетение за ексминистър Николай Цонев

Pan.bg 06 мар 2018 | 10:34 views (3426) commentaries(12)
img dir.bg


Софийският апелативен съд (САС) е увеличил двойно обезщетението за бившия военен министър Николай Цонев, който преди години беше арестуван, но по-късно оправдан
Вредите, които той е понесъл покрай делото, по което беше окончателно признат за невинен заедно със съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов, значително надхвърлят обичайните за останалите дела. С този мотив магистратите са увеличили обезщетението за неимуществени вреди и са присъдили на Цонев 100 000 лева по делото, което той заведе срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, показва справка на правния сайт "Лекс“.

Преди година Софийският градски съд (СГС) присъди на ексминистъра 50 000 лева, като прие, че доказаните морални вреди са най-вече покрай унизителния му арест. Той беше задържан на 1 април 2010 г. във ВМА от служители на МВР под ръководството на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев.

В иска си Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: „Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята”. Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен от МВР на всички медии и излъчван многократно.

Според САС обаче от съществено значение са и други обстоятелства около шумния процес. В хода на делото Цонев е бил обект на Специални разузнавателни средства, а делото е продължило 5 години, през които постоянно е коментирано, имал е забрана за напускане на страната, затруднена била и политическата му реализация. Освен това делото било отразено и в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Наказателното преследване, като се започне от необоснованото брутално задържане и развитието му в досъдебната фаза, както и в съдебната фаза на три съдебни инстанции е било предмет на широко медийно отразяване, което е повлияло изключително негативно върху физическото и психическо здраве на ищеца и значително надхвърля обичайните вреди, които съпътстват всяко едно наказателно преследване. Въззивният съд намира, че с оглед на тези конкретни данни, справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконното обвинение възлиза на сумата от 100 000 /сто хиляди/ лева,


който размер удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите в страната обществено-икономически условия на живот“, пише в решението на съда.

Самият Цонев е настоявал за 200 000 лева.

След решението бившият военен министър трябва да получи и над 8000 лева за имуществени вреди, близо 5000 лева за адвокатски разноски, както и още 3816 лева - обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция от 15 000 лева, която е платил след първоначалния арест.

Претърпените вреди от Николай Цонев бяха признати и от държавата. Той беше завел дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, което беше на път да приключи със споразумение, с което правителството се съгласява да го обезщети с 15 000 евро. Преди две години обаче ЕСПЧ прекрати делото заради изнесена предварително информация за предстоящо споразумение.

Срещу Николай Цонев бяха водени още три дела, по които отново беше оправдан на всички инстанции и след това той си потърси компенсация по ЗОДОВ, като обезщетенията му бяха за общо 70 000 лева.

За арестите и незаконните обвинения по делото за подкуп, дело в Страсбург вече спечели финансистът Тенчо Попов, който осъди държавата да му плати 14 000 евро.

Съдията Петър Сантиров пък чака решение на втора инстанция от Софийския апелативен съд, след като СГС му присъди рекордните 300 000 лева заради тежко заболяване след ареста и заплахите, които е получавал зад решетките.

Шумното дело за подкупа приключи окончателно в началото на 2015 г., когато Върховният касационен съд оправда тримата подсъдими, а в решението на ВКС се казваше, че делото е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Макар делата по ЗОДОВ да не са приключили окончателно, до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  наблюдател 06 мар 2018, 11:22
   
  50
   
  0

  Да ги плаща Цвъко и Флоров. Аз не искам да вземат тези пари от мен и сраната ми. Кога некадърниците ще започнат да плащат за некомпетентността си?

 2. #2
  Old Billy-goat 06 мар 2018, 12:15
   
  37
   
  0

  Много е прав "наблюдател", "...до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева..." Значи някой си взима решение за показния арест и после данъкоплатеца да изплаща компенсациите, ами баба Пенка от Горно Нанадолнище каква вина има, че и тя да плаща заради на НЯКОЙ (КОЙ?!?) показните PR-и. Трябва да се промени законодателството и всеки да си понася в последсвие отговорността, какво то е надробил - да си го сърба. И в конлретия случай Флоров ли, който е отдал заповедта и този който му е разпоредил Цв. Цв. (или от бюджета на ГРОБ) солидарно да му изплащат обезщетението. Иначе е много лесно, отговорността се размива и фактически ние "дебилите" плащаме като попове ... Комай Иво Христов ще излезне прав ...

 3. #3
  зрител 06 мар 2018, 12:47
   
  47
   
  1

  Ами това е цената на филма, който ни прожектира навремето Цветан Цветанов. Да се надяваме, че за филма в който той ще е главния герой, няма да плащаме.

 4. #4
  Tarantino 08 мар 2018, 20:23
   
  18
   
  0

  За съжаление в тази страна (не държава) хора с дух като на Цонев не са нужни на продажната система...
  Опитаха се да го унижат и да дадат урок "смелите" чантаджии в МО. Не беше нужно.
  Чипът в робските глави е същият!

 5. #5
  Миро миротвореца 08 мар 2018, 20:38
   
  12
   
  0

  Е, нека и да бъдем коректни. Писал съм по тази тема.
  Та, срещу бившия министър Н. Цонев имаше заведени 4 дела.
  Всичките тези 4 / четири/ бяха на 3 -институциална инстанция.
  Сиреч:
  1. соф. градски съд./той разглежда делата с/у министрите.
  2.соф. апелативен съд./2-ра инстанция/.
  3. върховен касационен съд./последната по конституция инстанция/
  Сега идва ред на въпроса колко и кой да плаща сметката?
  Фактите ги знаем.
  Показен арест, 6 месеца. следствие/ Н.Цонев е в ареста на нац. следст. служба по разпореждане на баш майстора- прокурор. Роман. Василев.
  Същия с неясна и непризната диплома от съюзна република от състава на едновремешната СССР се издига с помощта на сегашния прокурор Цацаров.
  Именно той е и виновен за тази тъпа прокурорска намеса.
  Личната амбиция на Р.Василев / да стане градски прокурор на София/ и поощрението на неговия началник Цацаров /защото той не го наказа за множеството негови гафове / дадоха право на безнаказаност на държавното обвинение да се атакува съвсем основателно от страна на ищеца в случая -Н. Цонев.
  Даже Цецо шлифера като шеф на МВР го награди с пистолет
  Спомням си как го представяха в медиите бившия съдия Цацаров от Пловдив.
  Е, оказа се ,че не става и чеп за зеле.
  Сега обаче, ще плаща не Цацаров и компания ,а целокупния български народ.
  Да де ама дотук съвсем не всичко е платено.
  Има още 7г. за дела .Сиреч до 2025г. Защото сметката съвсем не е за половин милион лева.
  Сиреч ние всите данакоплатци ще сме задължени и по българското законодателство и по EU да плащаме
  Aма аз не съм съгласен да плащам вместо Р.Василев, Цацаров и компания.
  Но, никой не ме пита!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Затова излизам на протест/митинг/ срещу това безхаберие на съдебна система и правителство от ГЕРБ и сие/ защото МВР е събрало ,,годните,, доказателства за съда / .
  Очаквам организиран протест или митинг срещу тези въпросни институции.
  Иначе бюджета на съдебната система си расте от година на година ,министрите са в командировка на Сейшелите,Казабланка или в операта на -Сидни Австралия/.
  А, последното нахалство на 240-те богоизбрани си е увеличението им на заплатите им с 300лв.


 6. #6
  Димо Димов 08 мар 2018, 20:38
   
  9
   
  0

  Ха сега кой ще плати тези финикийски знаци? Кой ни "набута " да плащаме? Кой носи отговорност и в какво се изразява тя? Какво наказание се предвижда за такова нарушение ,да не кажа престъпление?
  Д.Д.

 7. #7
  оффф 11 мар 2018, 12:34
   
  3
   
  2

  Интересно защо военните прокурори нищо не заведоха дело срещу Цонев. Те ей така просто заведоха дела срещу подчинените му. Сега ще може да ги инввестира в партията си.

 8. #8
  бай тенчо 11 мар 2018, 19:25
   
  3
   
  1

  До оффф
  Ами офф , такива дела нема, бре брато!
  Ами, напиши ми срещу кои от подчинените на Цонев имаше образувани дела ,ама поименно.

 9. #9
  До тенчо 12 мар 2018, 17:10
   
  2
   
  1

  Петър Газдов, осъден на първа инстанция, после оправдан.
  Директора на ТД Пловдив същата история.
  Я напиши ТД Варна да видиш какво ще излезе в гугъл. Димитър Илиев
  Бургаз всичко е точно.
  На Саханджиева дали не се пробваха нещо да заведат.
  Всичко е супер.

 10. #10
  до пост 9 13 мар 2018, 14:52
   
  0
   
  1

  Брато , напиши си телефон.номер да те поздравя за правописа и граматиката.
  Давам ти 2л. бира от която се сетиш пивоварна
  Значи : има един БГ. град който се изписва Бургас, а не Бургаз както си записал.
  Но, няма да се вдяваме в буквите.Тези персони които си ги написа са оправдани от БГ.съд.
  Е, ако имаш някакви други доказателства , то си има ред и правила на съдебната система.
  Иначе нищо лошо.

 11. #11
  до 10 14 мар 2018, 22:02
   
  1
   
  0

  З-то е за едни задници. Не ми трябва бира. Може няколко каси хляб Нилана, че тази марка вече мина в историята. Явно си пропуснал доста новини, брато. Защо не станеш редактор в pan.bg? Съдилищата много хора оправдаха, но дали бе заслужено и справедливо? Все някой бушон трябваше да изгърми. Заслужено или не, но е, че факт. Защо нне отидеш на ВПД Витоша малко да се разходиш, да видиш инфраструктурата? Доста пари са похарчени там.

 12. #12
  Цвърки 15 мар 2018, 12:24
   
  1
   
  0

  Ама пък колко зрелищно го проснахме! Струваше си, да хвърлим половин апартамент за тази гледка.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker