Църква от кал и пръти вдигат в Айдемир руски войници

Pan.bg 13 мар 2018 | 06:12 views (622) commentaries(0)
img 24chasa.bg


През 1829 г. правят свещниците от дула на пушки

Руски войници построяват църквата “Света Троица” в силистренското село Айдемир през 1829 г. Осветена е от митрополит Григорий на 11 юни 1834 г. - в деня, когато се чествал празникът на Света Троица Петдесетница. И днес там се пазят ценни предмети, оставени от онова време - свещници направени от дула на пушки, ценни книги и ръкописи. Обявена е за паметник на културата с местно значение и е най-старият църковен храм в региона.

В Айдемир е имало разположен руски полеви лагер. Войниците са участвали в Дибичовите, т.нар. Екатеринини войни, и са били на наша територия като гарант, че Турция ще изплати наложените от Русия репарации, разказва днес отец Георги Попов.

Построяват църквата, за да имат свое си място за поклонение. Съграждат я от плетени пръти и я измазват с кал.

От онова време са запазени и два от свещниците, направени сот дула на пушки. Запазени са и много ценни икони, сред които на Света Богородица Скоропослушница, която изпълнявала бързо желания, на Исус Христос и Йоан Кръстител.

Отец Георги

открива преди

15 г. плащаница

с надпис “Казан, Русия 1828 година”. За тази плащаница му разказвал още старият свещеник, който преди него е служил в църквата. Но дълго време отец Георги не успявал да я намери.

Правели ремонт на църквата. Част от нея е била разрушена и докато с фадрома разчиствали строителните отпадъци, отец Георги видял да виси червен парцал, но с позлатени нишки. Вижда и извезаните образи на тялото Христово, Божията майка и апостолите. Днес плащаницата е вече реставрирана и изложена в църквата. Според канона се изнася на Разпети петък и миряните минават под нея.

Никога храмът “Света Троица” не е бил иконописван. Стените не са имали нужната основа.

Пазят се още стари богослужебни книги. Много от тях са с дървени корици. Една от ценните книги е т.нар. Софроние от 1865 г. Запазен е дори печатът, с който са били подпечатвани кръщелни и венчални свидетелства.

Преди две години отец Георги

получава в дар икона,

дошла от Брюксел

Жена открива иконата в антиквариат - там ѝ разказали, че е била от българското село Айдемир. Тогава тя я откупува и я връща там, където ѝ е мястото. Според отец Георги явно е била открадната от църквата преди много години.

Край църквата някога е имало и гробище. За това свидетелстват намерените през годините надгробни плочи и кръстове. Преди пет години от тези камъни отец Георги прави чешма в църковния двор.

Някога

камбаната била

закачена на

плодно дърво

Днес има издигната камбанария. В годините камбаната се е напукала и е била претопена, но хората казват, че вече нямала същия звук. Но въпреки това гласът ѝ се чува в дни на радост и тъга, за да подхранва вярата на айдемирци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker