Съдът разпореди НСО да огласи как се взимат решения за охрана

Pan.bg 20 апр 2018 | 14:51 views (948) commentaries(0)
img
frognews.bg


Националната служба за охрана (НСО) ще трябва да оповести как взима решенията за охрана. Това ще стане след разпореждане на Върховния административен съд (ВАС), с което службата е задължена да предостави информация по конкретен случай - промяна в охраната на бившия председател на ДПС и лидер на партия ДОСТ Лютви Местан.

Случаят от декември 2015 година придоби общественост, след като бившият първи в ДПС беше „разжалван“ от почетния лидер на движението Ахмед Доган. Тогава Местан беше принуден да се укрие в посолството на Турция в София, а случаят повдигна много въпроси за това дали службите, и конкретно НСО, не работят по партийна заръка.

Със свое решение от 30 март 2018 година съдът задължи началника на НСО да предостави информация и за това по какви правила е работила специализираната комисия в службата, която взима решения за охрана на т. нар. "ВИП-ове". Отговорът на този въпрос беше отказан от началника на НСО с аргумента, че представлява държавна тайна, пише още Случаят от декември 2015 година придоби общественост, след като бившият първи в ДПС беше „разжалван“ от почетния лидер на движението Ахмед Доган. Тогава Местан беше принуден да се укрие в посолството на Турция в София, а случаят повдигна много въпроси за това дали службите, и конкретно НСО, не работят по партийна заръка.

Със свое решение от 30 март 2018 година съдът задължи началника на НСО да предостави информация и за това по какви правила е работила специализираната комисия в службата, която взима решения за охрана на т. нар. "ВИП-ове". Отговорът на този въпрос беше отказан от началника на НСО с аргумента, че представлява държавна тайна, пише още OFFNews.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker