Warning: getimagesize(http://nws2.bnt.bg/p/b/o/boyko-borisov-438449-810x0.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Бойко Борисов очаква пътна карта за еврозоната до месец

Pan.bg 26 апр 2018 | 19:21 views (582) commentaries(0)
img news.bg


Пътната карта със сроковете и критериите за членството ни в еврозоната ще е готова до месец. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който участва в дискусия, посветена на членството на България в еврозоната.

"ЕК работи в момента да ни подготвят документите, да ги внесем, да имаме пътна карта до един месец. Това се разбрахме с вицепрезидента на ЕК и комисар по финансите Валдис Домбровскис и мисля, че оценките, които получаваме навсякъде и като критерии ние абсолютно сме ги покрили", заяви Борисов.

Пътната карта съдържа срокове и критерии. Премиерът припомни, че страховете след Гърция и огромните дългове, които имат особено държавите на юг, провокира страха у много от европейците.

Това, което те искат от нас е първо да влезем в банковия и паричен съюз и след това в чакалнята на еврозоната. Ние искаме първо в еврозоната и ден след това в банковия и паричен съюз, коментира Борисов.

На въпрос ще се подаде ли заявката до юни Борисов обясни, че европейците не обичат да ги "пресираш" с такива неща: "Там животът тече бавно, уредено - малко по-внимателно трябва да им се поставят срокове."

По време на дискусията министър-председателят увери, че България не представлява риск за Европа.

Борисов заяви, че всички правителства са удържали и не са продали златния резерв. "Имаме огромен, много добър златен резерв в БНБ, имаме стабилен фискален резерв и на практика параметри - с 25% дълг сме в тройката на Европа и с нулевите бюджетни дефицити и то години наред, даваме възможност да се постигне една стабилност", увери премиерът.

"Това вместо да се аплодира, трябва да отговарям на тези въпроси", с такава емоционална реакция премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос за статистиката на Евростат, която нарежда българите като най-бедните в Европа. Едновременно със статистиката от Министерски съвет вчера се похвалиха със свиване на външния дълг на страната.

И днес премиерът открои именно това:

"Трети сме в Европа по външен дълг. Естония, но тя и като численост е много по-малка от България, Люксембург - 23%, но ние до края на мандата ще свалим дълга до 20%. Ставаме втори в Европа по нисък външен дълг. Това се отчита от всички финансисти като много здрава фискална политика", каза още той.

Пълно единодушие за пътя на България за приемане


в еврозоната демонстрираха всички участници в дискусията, като включително и финансовият министър Горанов опроверга митове по отношение на членството ни.


Автор: Десислава Антова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker