Бивш шеф на КАТ: Корупцията в МВР причинява катастрофи (видео)

Pan.bg 26 май 2018 | 10:42 views (907) commentaries(0)
img
dir.bg


Контролът на пътя е занижен с 50%, твърди ексслужителят на Пътна полиция

"Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност, а корупцията в МВР има пряко отношение към това", заяви бивш шеф на КАТ по повод видеоклипа, в който се вижда как столичен пътен полицай иска подкуп. Кадрите са заснети на цетрален столичен булевард, където шофьорът му дава 50 рушвет.

"Кадрите показват, че проблемът с корупцията е системен. През 2014 г. след подобен клип бяха взети много сериозни мерки от страна на правителството. Беше взето решение нито един пътен полицай да не може да извършва проверка без условията на видеозаснемане. Решението беше взето спонтанно и емоционално от политиците, но не беше обезпечено технически. Предоставихме доклад през 2015-а, че тази мярка ще доведе до увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. През 2016 г. видяхме, че са загинали над 200 души повече след въвеждането на тази мярка", коментира пред Нова телевизия Богдан Милчев от Института по пътна безопасност, който е бивш шеф на КАТ.

По думите му контролът се е занижил с 50% и в момента "берем плодовете от това". Милчев е на мнение, че този проблем трябва да се реши не от политиците, а от експертите.

"Средата, в която функционира пътната безопасност, е силно токсична. Има страхотен корупционен натиск върху нея. Именно затова трябва да се промени средата. Решението за това е контрол извън системата. Държавната администрация обаче се съпротивлява, защото не е свикнала на това. Една от основните задачи на института, който създадохме в началото на годината, е именно тази", обясни Милчев.

Той е на мнение, че корупцията в сферата на МВР има пряко отношение към пътната безопасност.

"Тя е на това дередже, защото и корупцията помага да е така. Проблемът с пътната безопасност е заплаха за националната сигурност и го доказват анализите ни", допълни бившият шеф на Пътна полиция.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker