27 май 1925 г. Обесени са атентаторите от „Света Неделя“

Pan.bg 27 май 2018 | 14:10 views (901) commentaries(6)
img fakti.bg


Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения

Обесването на атентаторите от атентата над църквата “Света Неделя”: Петър Задгорски (клисарят) - обесен, Георги Коев го бесят, Марко Фридман очаква да бъде обесен, София, при еврейските гробища зад игрище “Славия”
На 27 май 1925 г. са обесени извършителите на атентата в катедралата „Св. Крал” Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Денят е Велики четвъртък от Страстната седмица, след два дни е Великден.

На 16 април 1925 г. старата софийска катедрала „Свети Крал” (днес „Света Неделя”) е препълнена от народ. Предстои опелото на убития два дни по-рано запасен генерал Константин Георгиев, опълченец, един от водачите на управляващия „Демократичен сговор”. Присъстват министри, депутати, кметът на София, висши офицери, съратници на покойника от войните за национално обединение.

В 15.20 ч. Софийският митрополит Стефан поема Светото Евангелие от ръцете на дякона. В този миг мощна ударна вълна от експлозия поваля мъже, жени и деца, куполът на катедралата отхвръква, а после се стоварва обратно долу.

Загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, така общият брой на жертвите достига 213. Ранените са 500. Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3 майори, 9 капитани, 3 депутати и множество граждани, включително деца, припомня в блога си Дани Иванов.

Целият експлозив от 25 кг е събран в един пакет и е заложен над една от колоните на основния купол, разположена при южния вход на сградата. Взривен с бикфордов шнур с дължина 15 м, осигуряващ на атентаторите 25 минути, за да избягат.

Атентатът е дело на крайно ляво настроени дейци от Военната организация на БКП. София е блокирана само за минути след експлозията. Разследването е поето от „Обществената безопасност” („Държавна сигурност” на Царство България). Много скоро са разкрити и заловени организаторите и преките извършители на терористичния акт Марко Фридман, Георги Коев и клисарят Петър Задгорски.

Първи е арестуван клисарят Петър Задгорски. Блокадата го сварва на ъгъла на бул. „Княгиня Клементина” (днес „Ал. Стамболийски”) и „Цар Самуил” на път за площад „Възраждане”, където уж трябвало да го чака автомобил. При вида на униформените той се разтреперва и колабира, като привлича вниманието на околните. От него започва разнищването на заговора.

Марко Фридман и Георги Коев са арестувани, без да окажат съпротива. От блокадата се измъкват Никола


Петров, (който заедно с Фридман запалват фитила) и Живко Динов, (осигуряващ охраната при поставянето и задействането на взрива) и успяват през Сърбия да избягат за Москва. Ден по-рано е напуснал България и Петър Абаджиев - приносител на коминтерновските пари от Москва за подготовката на атентата. Когато полицията отива да арестува офицерите Коста Янков и Иван Минков, които са сред организаторите на атентата, те откриват огън и накрая се самоубиват.

Пред съда са изправени над 20 души, държавното обвинение иска девет смъртни присъди, но съдът произнася само три - за заловените физически извършители Фридман и Коев и за клисаря Задгорски, който осигурява достъпа до купола. При това съдът настоява да бъде убеден, че клисарят е знаел какво се върши и напълно съзнателно е съдействал.

Преди четенето на присъдата, вземайки последна дума, Фридман заявява, че с ясно съзнание е влязъл в една нелегална организация, с крайна цел - повдигане на въоръжено въстание. Съжалявал, че след Деветоюнския преврат, партията като революционна организация трябвало да застане на страната на един контрапреврат, но тя изменила на идеалите си и го докарала до положението да застане пред съда и да отговаря за избиването на невинни хора.

Няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната присъда на 27 май 1925 г., Фридман пише молба до царя - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения.

Макар в присъдите да не е отбелязано публичното им извършване и въпреки съпротивата на двореца, правителството си поема отговорността - в покрайнините на София на игрище са сковани от масивни греди три бесилки. Под тях има маси, а върху тях са сложени столчета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Провокация 27 май 2018, 15:00
   
  12
   
  21

  Няма го царя,няма ги полицейските началници кръволоци - избити са предимно военни офицери,недоволни от некадърнота политика и краха въпреки героизма на войската!Отваря се пътя на чудовищни репресии и масови убийства на комунисти и леви земеделци!Подобни провокации са подпалването на Райхстага,11 септември,може би......Бумеранга се върна с Народния съд.Трябва да се сложи край на противопоставянето и разделението на нацията!

 2. #2
  До 1 27 май 2018, 15:47
   
  6
   
  12

  Царя пък какво е виновен. Все още не участва , кой знае колко в управлението. За бумеранга си прав....

 3. #3
  Коментатор 27 май 2018, 18:59
   
  13
   
  8

  Долната болшевишко-съветска измет -много хуманно са се измъкнали от ситуацита

 4. #4
  Свобода за народа 27 май 2018, 19:59
   
  6
   
  18

  смърт за фашизма!

 5. #5
  СМЪРТ НА КОМУНИЗМА! 27 май 2018, 21:17
   
  15
   
  6

  Отговор на коментар: #4

  ДОЛЕН ЧЕРВЕН ЧЕРВЕЙ,КАКВО ЛОШО СИ ПОЗНАЛ ОТ ФАШИЗМА,ДОКОЛКОТО ИЗОБЩО ГО Е ИМАЛО В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ!?!

  КОМУНЯГИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ СА ИЗВЕСТНИ С:

  КОРУПЦИЯТА,КРАЖБИТЕ ,ЛЪЖИТЕ И БЕДНОСТТА НА ТРУДЕЩИТЕ СЕ,
  С НАЦИОНАЛНОТО СИ ПРЕДАТЕЛСТВО И БЕЗБОЖИЕ,НАКРАЯ ЗАВЪРШВАЩО С НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!

 6. #6
  Коментатор 27 май 2018, 22:53
   
  11
   
  6

  Отговор на коментар: #5

  Да изринем комунягите от България ДО КРАК.
  Само тогава ще се оравим

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker