НАХОДКА! Разкриха античен масов гроб в центъра на Стара Загора

Pan.bg 13 юни 2018 | 00:37 views (561) commentaries(0)
img
pik.bg


Масов гроб на починали вероятно при епидемия жители на древния град Августа Траяна разкриха археолозите от старозагорския регионален исторически музей, които работят върху площ от над 200 кв насред централния градски площад, пише "Монитор".

По думите на ръководителя на разкопките Мария Камишева труповете са били полагани един до друг на няколко пласта, липсвали украшения и артефакти, нямало дори характерните стъклени предмети като балсамарии и лакримарии, което да позволи по-точната датировка.Предполага се че морът е бил във времето след средата на ІІІ до към средата на VІ в. Липсата на върхове от стрели, копия и други метални оръжия показва, че хората са измирали от болести , а не в резултат на въоръжено нападение.

Общо 38 са разкритите до момента гробове на площадката, три от тях са иззидани с тухли и върху им са били положени масивни каменни плочи. Проучени са два, третия е намерен на по-голяма дълбочина и тепърва предстои оглеждането ми. В единия от гробовете, по чийто стени има запазени фрагменти от стенопис са намерени кости от повече от три индивида, което предполага че става въпрос за семейна гробница. В близост до останките са намерени две златни обеци, една огърлица от стъклени мъниста, бронзова игла и стъклена гривна.

Върху цялото пространство на разкопките са намерени и две бронзови монети, които предстои да бъдат почистени и проучени.

Все още няма крайно решение на специалистите от Министерството на културата по какъв начин ще бъдат съхранени находките от древния некропол, има предложение от страна на кмета на Стара Загора Живко Тодоров тухлените гробове да бъдат запазени на място. Търси се възможност при реализацията на проекта за цялостната реконструкция на площадното пространство да се направи и подход към откритата през 70-те години римска гробница , която е съхранена в подземията на общината в съседство.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker