Европа изчерпа запасите си от риба до края на годината, твърди доклад на ООН

Pan.bg 09 юли 2018 | 14:28 views (488) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Около 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов, съобщи в доклад Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Информацията беше разпространена от природозащитната организация WWF.

Консумацията на риба за година нараства два пъти по-бързо, отколкото нараства населението на Земята. Според доклада от днес Европа ще разчита изцяло на чужд внос, защото е изчерпала запасите си за годината.

Португалия се нарежда на първо място на континента по консумация на риба на глава от населението - 55.3 кг на година. След нея е Испания с 46.2 кг, а на трето място е Литва с консумация от 44.7 кг.

В Европа се потребява много повече риба, отколкото може да се набави чрез свободен улов или от специализирани ферми. Така повечето държави в ЕС са зависими от чужд внос, за да задоволят нивото на потребление.

Въпреки взетите мерки от ЕС в областта на рибарството, чрез които отчасти се стабилизират европейските рибни запаси, свръхуловът продължава, а нивото на самостоятелно задоволяване с риба в държавите членки е все още твърде ниско.

Според Европейската комисия 41% от рибните запаси в Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов. Това число се увеличава до 88% в Средиземно море.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker