Мароко си играе на "котка и мишка" с африканските мигранти

Pan.bg 19 сеп 2018 | 20:07 views (299) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Африканските мигранти се противопоставят на кампания на Мароко, която ги държи далеч от Испания - основна дестинация, през която те вече стигат до Европа, пише "Ройтерс". Агенцията разказва за стратегията на Рабат - властите редовно проверяват за мигранти много райони, където те се знае, че се установяват, и ги превозват до други части на страната. Тази практика е зачестила, откакто 800 души щурмуваха оградата между Мароко и испанския град Сеута през юли.

Според "Ройтерс", отвъд тревогата на правозащитни организации след смърта на двама малийци по време на такъв превоз, под съмнение трябва да се постави и ефикасността на мярката. Мнозина успяват да се върнат на местата, откъдето са смятали да продължат пътуването си до Испания.

"Дойдохме в Мароко, за да останем на север, докато не дойде моментът да си проправим път през оградата на Сеута. Нямахме избор," казва Абубакар, 25-годишен мъж от Гвинея, завършил социология и поискал фамилията му да не се споменава.

Той и негови спътници разказват за преживяванията си, след като спят в гора близо до бедния танжерски квартал "Меснана", на около 70 км от испанската територия. Опитът им показва, че е много трудно да се спрат мигрантите, които се придвижват към Европа. Някои от тях са влезли законно в Мароко, за да работят там. Други, попаднали в страната, просят, за да спестят достатъчно и да преминат с трафикантите през Средиземно море.

"Огромен натиск"

Според директора на отдела за миграция и граничен контрол във вътрешното министерство Халид Зеруали Мароко е предотвратило 54 хил. случая на нелегална миграция до август. Същевременно кралството е дало разрешение за пребиваване на 56 хил. чужденци, откакто реформира миграционната си политика през 2013 г. Някои от тези хора казват, че са били изгонени от домовете си като част от кампанията срещу нелегалната миграция. Резуали пък казва, че Мароко е подложено на "огромен натиск".

Алиу, също гвинеец, разказва, че е бил арестуван в Танжер една сутрин миналия месец, и трябвало да остави всички свои принадлежности в апартамента, който наел. Получил само един сандвич за пътуването, продъжило 10 часа, и след това бил оставен заедно със спътниците си близо до град Тизнит в Южно Мароко.

Шест дни по-късно обаче той и други мигранти били успели да се върнат близо до Танжер в
очакване да опитат отново да стигнат до Европа.

Двеста милиона годишно

Ситуацията по сухопътната граница между Испания и Мароко е деликатна - опитът на стотици мигранти да щурмуват отново оградата на Сеута доведе до експулсията на 100 души, които бяха се прехвърлили през нея, преди да им е отказано убежище.

Тогава правозащитници критикуваха страната - една от малкото, където обществото не е настроено срещу миграцията - че предава на Мароко влезли в страната, които после се превозват в пустинята, за да са далеч и от испанските територии, и от брега.

Властите, които заделят поне 200 млн. годишно за охрана на границите, искат помощ от Европа за справяне с трафикантите, но отхвърлят идеята на тяхна територия да бъдат изградени центрове за обработка на молби за убежище.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker