Руската армия започна да строи една от най-високите църкви в света

Pan.bg 19 сеп 2018 | 21:28 views (649) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


В присъствието на президента и главнокомандващ Владимир Путин и на руския патриарх Кирил край Москва в четвъртък бе положен основният камък на внушителен храм, който трябва да бъде третият по височина в православния свят.

Той ще се намира в парк "Патриот" и "ще символизира духовността на руското воинство, вдигащо меч единствено за защита на своето отечество", както посочва официалният сайт на проекта.

Предвидено е кръстът над основния от петте купола да се извисява на 95 метра. По-високи от него ще са само катедралният "Христос Спасител" в Москва (103 м - строен над 40 години и осветен през 1860 г., взривен от болшевиките през 1931 г. и възстановен в края на 90-те години на ХХ век) и санктпетербургският "Исакиевски събор" (101.5 м, осветен през 1858 г., но от 1928 г. до днес е държавен музей). Височина от 95 метра има и Спасо-Преображенският катедрален храм в Хабаровск, издигнат през 2004 г. Плановете са проектът на Министерството на отбраната да бъде завършен през 2020 г. в чест на 75-ата годишнина от победата срещу нацистка Германия.

В основата си новата църква, която ще е централната за въоръжените сили на Русия, ще е с размери 65.4 на 97.9 метра, общата ѝ площ ще е около 11 000 кв.м и ще може да побира до 6000 души.

Избраният стил е монументално-византийски с 5 купола и 5 престола. Централният ще е в чест на Възкресение Христово, тъй като Великден е най-големият празник в православието. Останалите четири престола ще са посветени на небесните покровители на четирите рода войски - Св. благоверен княз Александър Невски (Сухопътни войски), Св. Пророк Божий Илия (Въздушно-космически и Въздушно-десантни войски), Св. Апостол Андрей Първозванни (Военноморски флот) и Св. Великомъченица Варвара (Ракетни войски със стратегическо предназначение). В храма ще има също зали "за работа с военното духовенство, лекции и конференции".

Видео: Руската армия започна да строи една от най-високите църкви в света

Проектът се движи много бързо - той бе обявен с представяне на макета преди броени седмици и всичко ще трябва да е готово за не повече от 20 месеца. Финансирането ще е от "дарения от граждани, включително меценати, военни и всички заинтересовани организации", но преди няколко дни списъкът с дарителите изчезна от сайта на министерството.

Днес на церемонията бяха
още министърът на отбраната Сергей Шойгу, началникът на Генщаба Сергей Герасимов, генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, ръководителят на държавния холдинг за авангардни технологии "Ростех" Сергей Чемезов, министърът на промишлеността Денис Мантуров и ресорният за военноотбранителния комплекс вицепремиер Юрий Борисов.

Видео: Руската армия започна да строи една от най-високите църкви в света

Проектът има и своите критици, поставящи под съмнение смисъла да се строи толкова голям храм далеч от града, докато в християнството идеята винаги е била църквата да е средищно място на общността от вярващи. "Вярвам, че ще построят този храм, но въпросът е кой ще се моли там и как ще бъде издържан. Наоколо изобщо няма хиляди вярващи, които се предполага да го изпълват", коментира протодякон Андрей Кураев през РБК.

"Патриаршията не успява да издържа "Христос Спасител", а те вдигат още един такъв гигант - и то не в центъра на града, а извън пределите му. Това по-скоро е музей, а не храм."

На територията на храмовия комплекс наистина ще има "универсален мултимедиен музейно-изложбен комплекс "Духовното воинство на Русия" с уникални експозиции, посветени на различни епизоди от героичната история на руското воинство".

"Никоя църква не строи такива огромни храмове на евразийското пространство", допълва и Роман Лукин, ръководител на центъра за изучаване проблемите на религиите и обществото в Института за Европа на Руската академия на науките.

"Храмът е идеологически символ на военното величие на Русия, осветено от православната църква. Той не се строи за околното паство и ще се финансира от армията, а не от миряните. Съвсем различна е идеята - морално-психологическо обезпечаване на войските. Затова и там ще има методически център за обучаване на специалисти с мероприятия, на които ще се ходи под строй - например на изповед и причастие. Но такъв род духовност не способства за дълбоко възприемане на православната вяра. Този храм едва ли ще даде представа за християнския живот на военнослужещите", допълва Лукин.

Видео: Руската армия започна да строи една от най-високите църкви в света

В словото си обаче днес Путин каза: "Тук ще идват хора да отдадат нужното уважение към защитниците на отечеството." Това ще е и "един от символите на нерушимостта на нашите национални традиции, на нашата вярност към паметта на предците и делата им за благото на отечеството", добави той.

"Нямаме намерение да се връщаме към девиза "За вярата, царя и отечеството". Това е минало", заяви през юли ген. Андрей Картаполов, ръководител на Главното военнополитическо управление на въоръжените сили. Но той изтъкна, че вярата в Бога и справедливото дело да се служи на родината са много близки и необходими за оформяне на "моралния дух" на съвременния военнослужещ.

Досега руската армия не е имала главна църква за въоръжените сили. В Кронщад се намира Морският събор "Николай Чудотворец" от 1913 г., Тук през март бяха осветени камбаните за храма "Св. Фьодор Ушаков" на територията на руската военноморска база в Сирия. За Въздушнодесантните войски е "Благовещение на Пресвета Богородица" в Соколники от 1906 г., в който монтирани през 2013 г. камбани носят емблемата на руските десантчици.

Руснаци обърнаха внимание, че на анимацията за проекта храмът е във "военно зелено" - основен цвят за боядисване на военна техника и полеви униформи
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker