Очаква се договори за проектите за корабите и бойните машини да има в началото на следващата година

Pan.bg 20 сеп 2018 | 15:22 views (323) commentaries(0)
img otbrana.com

Със сигурност проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за нуждите на ВМС няма да се случи, като договор, до края на тази година. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Във връзка с това, посочи той, средствата, които са предвидени за 2018 г. в размер на 171 млн. лв., сме длъжни да ги препланираме за 2025 и 2026 г. Такова е било решението на Съвета по отбрана. Направен е и втори вариант за препланиране за 2024 г. Изпратено е писмо до Министерството на финансите за препланиране за 2024 г.

Проблемът не е в липсата на кандидати за реализиране на проекта, подчерта заместник-министърът. Провеждат се срещи в Министерството на отбраната на базата на заявените желания за участие. Оказва се, че е малък 90-дневният срок, който е даден за отговор на оферти. Ако отговорите на кандидатите бъдат получени в началото на следващата година, на междуведомствената работна група, която трябва да оцени и да класира, ще са необходими месец и половина. Става дума за седем компании, кандидати, каза заместник-министърът. Премахнати са всички формални пречки при предишния вариант на проекта, свързани с нивото на класифицирана информация и краткия срок за предоставяне на офертите.

Със същия времеви хоризонт за предоставяне на оферти – началото на следващата година, е и проектът за бойните машини на Сухопътните войски. Исканията за предоставяне на оферти ще бъдат изпратени през втората половина на октомври. В резултат на препланирането графикът на реализирането на проектите се променя, но, както каза заместник-министърът, не е необходима санкция от парламента. Прието е да се информира Министерството на финансите, допълни той.

Забавянето на проекта на пехотата се дължи на възлагането на анализ и оценка на кандидадите на външна експертиза на високо ниво. Защото, обясни заместник-министърът, вътре в критериите има оценка не само на военни способности, но и на индустрлиално сътрудничество и лицензионен трасфер.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков участва в откриването на националната конференция с международно участие „Отбранителната индустрия лидер на иновациите в България“. Тя е организирана от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“ и се провежда под патронажа на заместник министър- председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker