Изборите в Бавария се превърнаха в наказателен вот за управляващите в Берлин

Pan.bg 16 окт 2018 | 00:59 views (459) commentaries(0)
img
pik.bg


Прогнозите на социолозите за катастрофално представяне на Християнсоциалния съюз на регионалните избори в Бавария са на път да се сбъднат. Доминиращият десетилетия наред ХСС губи над 10% от подкрепата си в сравнение с вота преди пет години, а с това и абсолютното си мнозинство. Така в Мюнхен предстоят коалиционно управление или нови избори.


Наказателен вот за управляващите в Берлин – така може да се обобщи изходът от баварските избори според първите прогнозни резултати. Управляващият консервативен ХСС печели едва 35,5 % от гласовете, а коалиционният партньор на канцлера Меркел в Берлин, социалдемократите, се сриват до 9,5% %, двойно по-малко в сравнение с преди пет години. Очевидно много традиционно консервативно настроени баварци, разочаровани от ХСС, са гласували за Зелените, които са втора политическа сила с 19 %. Баварската партия „Свободни избиратели”, която се смята за потенциален коалиционен партньор на ХСС, влиза в местния парламент с 11,5 %. За бъдещата управляваща коалиция в Мюнхен е важно, дали свободните демократи ще успеят да прескочат пет процентвата бариера. Засега те получават подкрепата на 5 % от баварците. Баварската конституция ограничава до четири седмици времето за съставяне на правителство. След този срок трябва да се произведат нови избори.

За първи път в ландтага в Мюнхен с 11 % влиза и крайнодясната „Алтернатива за Германия”, която на миналогодишните федерални избори привлече много консервативни избиратели от ХСС.

Още на федералните избори преди година ХСС регистрира значителен спад с подкрепа под 40%. В резултат на този вот днешният федерален вътрешен министър и председател на партията Хорст Зеехофер и баварският министър-председател Маркус Зьодер влязоха в унищожителна битка помежду си, която продължава и днес с взаимни обвинения, кой носи отговорност за катастрофалните изборни резултати. Скандалите, които предизвика Зеехофер в Берлин, подкопават доверието и в кабинета на канцлера Меркел, който година след изборите не може да премине към изпълнение на програмата си. Остава отворен въпроса, дали и кой – Зеехофер или Зьодер – ще подаде оставка и как ще се отрази това на Ангела Меркел и трудно съставения й кабинет.

Малко над девет милиона и половина баварци гласуваха днес за нов местен парламент. Очаква се резултатите от вота да имат отражение и върху работата на правителството в Берлин.

Маратон и избори – под това мото протече днешният


слънчев ден в баварската столица Мюнхен. Според социолозите хубавото време е нож с две остриета, защото може да увеличи, но и да намали традиционно високата избирателна активност. Със сигурност доминиращият от десетилетия в Бавария ХСС ще загуби абсолютното си мнозинство, което тук се смята за политическа катастрофа.

Министър-председателят Маркус Зьодер отдава този спад в подкрепата на непрестанните скандали в правителството в Берлин, предава БНР. С рекордно нисък резултат от вота вероятно ще излязат и социалдемократите, които са коалиционен партньор на ХДС/ХСС в Берлин. Политическите наблюдатели смятат, че слабият изборен резултат на управляващите подкопава доверието и в кабинета на канцлера Меркел, която трябва да издържи след две седмици пореден тест на регионалните избори в провинция Хесен. С проевропейска кампания Зелените се очертават като втора политическа сила в традиционно консервативната Бавария с близо 20% подкрепа. Баварският парламент е поредният, в който ще влезе крайнодясната „Алтернатива за Германия” с около 10% от гласовете.

Днешните регионални избори в най-голямата германска провинция Бавария са тест за стабилността на управляващата коалиция в Берлин.

От 1957 г. ХСС управлява почти без прекъсване с абсолютно мнозинство. Днес това ще се промени, показват всички допитвания. Едва 33% подкрепа се очаква да получи партията на министър-председателя Маркус Зьодер след 47,7% преди пет години. Вина за очаквания провал, по думите му, носи коалицията в Берлин с ХДС на Ангела Меркел и социалдемократическата партия:

"На 14-и октомври няма да раздаваме оценки на управляващите в Берлин и няма да спасяваме нечии политически кариери", заяви Зьодер пред избиратели в опит да наложи ХСС като единствено добрата за бъдещето на Бавария партия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker