Вътрешният министър Младен Маринов прави ексклузивни разкрития пред камерата на ПИК TV по най-горещите въпроси - за лицата на протестите, за арестите на олигарси и връщането им в България. Как ще пази МВР мирните граждани от криминалните лица на улич

Pan.bg 15 ное 2018 | 13:51 views (517) commentaries(1)
img
pik.bg

Вътрешният министър Младен Маринов прави ексклузивни разкрития пред камерата на ПИК TV по най-горещите въпроси - за лицата на протестите, за арестите на олигарси и връщането им в България. Как ще пази МВР мирните граждани от криминалните лица на уличния метеж?


"Следим медиите и сме запознати със засечените лица на протестите, които представляват интерес за нас. Всички сигнали се проверяват и предприемаме всички мерки и има и образувани досъдебни производства в Троян и Варна, където имаше нападение и над полицейски служители. Конкретни имена по всички сигнали следим, ние също имаме наши проверки и следим ситуацията от близо. Когато има нужда се намесваме и се образуват производства и проверки. Работим и с прокуратурата", заяви Маринов.

На протест може да отиде всеки, заяви МВР шефът на въпрос защо на улицата са Вальо Бореца от "Килърите", Ториното от разследването за ОПГ заедно със Златко Баретата. "Всеки, който е свободен може да отиде на протеста. Ние следим ситуацията. Това, което можем да призовем е да не се блокират пътища и да не се пречи на гражданите да пътуват.

Имаме данни, които излизат и в медиите. Областните директори са провели срещи с кметове, както и с част от протестиращите, които на някои места заявяват протестите си в общината, както е по закон. Когато направят това законово, ние сме там, за да им помогнем и протестът да протече нормално.

Когато обаче се блокира, се нарушават демократичните права на останалите. Не бива да се изправя право срещу право. Не е това демокрацията", каза Маринов.

За блокадата на магистрала Перник той обяви, че са взети мерки и има производства. "Пишат, че това е нарушаване на правото им, но не е така. Те нарушават правата на гражданите като блокират незаконно пътища", заяви Маринов.На въпрос за фалшивите новини със стари новини и клипове с полицейско насилие от 2013 г., които се разпространяват срещу МВР в социалните групи, той отговори, че има пълна свобода на медиите. "Ние имаме нашите механизми - предупреждения, помощни средства, разговори и едва когато се изчерпят тези етапи, сме длъжни да върнем обществения ред", каза министърът на вътрешните работи.

По повод знаковите арести в последните месеци, Маринов заяви, че има процедури. "Димитър Желязков е в турски затвор и предстои


процедура за връщане на лица, които сме поискали по правилата за международната правна помощ. Очакваме да минат тези процедури. За Арабаджиеви има заповед за арест в интерпол и се продължава издирването.

За Баневи също е въпрос на процедура, която е задействана и те са задържани, след което ще бъдат върнати", обяви шефът на МВР.

За старта си в политиката като министър той заяви, че не се чувства привилигерован от доброто отношение на синдикатите. "Чувствам по-голяма отговорност. Радвам се, че със синдикатите имаме добър диалог и добра комуникация. При решения, които касаят касая на министерството и чувствителни структури, трябва да се проведе разяснителна кампания, за да застанат повече хора зад тези решения и последствия от тях", каза Маринов и припомни, че ще има увеличения с 10% на заплатите в системата, като работна група решава какви точно да бъдат повишения на доходите, както и дали да са по равно за всички в системата.

За добрия доклад за България от страна на ЕК Маринов припомни, че успехът за затваряне на точките, които касаят МВР са общ успех за системата и той се надява оценките да продължат да са положителни. "Качествено ново в доклада е, че са затворени три показателя", коментира шефът на МВР. Той заяви, че важно в случая е, че в синхрон работят прокуратурата и специализирана прокуратура, разследването и комисията за борба с корупцията и на това се дължат добрите резултати.


По отношение на нападенията над полицаи, Маринов коментира, че това не е български феномен. "Ние сме решени да приложим закона и от другата страна срещаме съпротива. Това се случва в общности, които са в по-ниско социално положение и с по-ниско образование. Може би те не разбират какво нарушение извършват и това мотивира съпротивата им. Ние трябва да направим така, че полицаите да са обезпечени и да е ясно, че в закона има правило за неприкосновеност на полицаите. Мерки има в наказателния кодекс и добре са описани членовете, но може би трябва да се направи разяснение в обществото за тези мерки, както и да има бързи наказания", заяви Маринов.

МВР шефът призна, че униформата не може да не му липсва. "Когато 20 години си работил в тази система, носил си я с гордост, това те е мотивирало да си стриктен и отговорен, не може да не ти липсва", заяви министърът.

На въпросът кога ще има главен секретар и обсъжда ли се номинация, той каза, че се търси подходяща кандидатура, но предвид тази напрегната ситуация, трудно се решават всички належащи въпроси. "Има зам.-главен секретар, с който работим добре", коментира Маринов и завърши, че се надява МВР да бъде оставено да изпълнява по закон задълженията си по осигуряване на обществения ред, като се спазват демократичните права на всички граждани.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  и все пак 15 ное 2018, 15:09
   
  0
   
  0

  Ура, Другари! Властта не спи, полицията бди! Сърцето на партията тупти моШно.

  Имам предложение - да се отворят отново лагерите. Работодателите изпитват глад за евтина работна ръка, а протестиращите са някакви млади и неориентирани. От протеста, в камионетката, в лагера, там по разпределение. Две години за участие, Пет години за активност в протеста, 10 години за помощ в организацията, 25 години хляб, вода и трошене на камъни за организаторите. Всички ще бъдат доволни.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker