Протестът на "жълтите жилетки" във Франция взе жертва

Pan.bg 17 ное 2018 | 17:50 views (505) commentaries(0)
img
bnr.bg


Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

Демонстрантка беше смъртоносно прегазена днес в хаоса по време на блокада, 47 души са пострадали из страната, на места полицията е прибягнала до сълзотворен газ.

Интерактивната карта на протеста сочи около 2000 акции по ключови пътни артерии, кръстовища и символични обекти.

Действията са особено мащабни в провинцията, в Париж са парализирани най-вече северните райони, но протестиращи се опитват да действат и в центъра на столицата. "Безпокойствието ни е максимално", заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер, призовавайки към ред.

Протестът, зароден в социалните мрежи срещу поскъпването на горивата, прерасна в по-общо недоволство от ниската покупателна способност и реформите на президента Макрон, и получи подкрепата на опозиционни сили, главно от крайнолевите и крайнодесните движения. Опонентите смятат за недостатъчни обещаните мерки на правителството за компенсация на най-засегнатите от повишението цени.

Според различни проучвания близо 2/3 от французите подкрепят протеста на "жълтите жилетки".

Протестите на "жълтите жилетки" вече взеха една жертва - демонстрантка беше смъртоносно прегазена в хаоса по време на блокада; 47 души са пострадали из страната, на места полицията е прибягнала до сълзотворен газ. Интерактивната карта на протеста сочи около 2000 акции по ключови пътни артерии, кръстовища и символични обекти.

Действията са особено мащабни в провинцията, в Париж са парализирани най-вече северните райони, но протестиращи се опитват да действат и в центъра на столицата. "Безпокойствието ни е максимално" - заяви вътрешният министър Кристоф Кастанер, призовавайки към ред.

Протестът, зароден в социалните мрежи срещу поскъпването на горивата, прерасна в по-общо недоволство от ниската покупателна способност и реформите на президента Макрон, и получи подкрепата на опозиционни сили, главно от крайнолевите и крайнодесните движения.

Опонентите смятат за недостатъчни обещаните мерки на правителството за компенсация на най-засегнатите от повишените цени.

Според различни проучвания близо 2/3 от французите подкрепят протеста на "жълтите жилетки".


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker