Бюджетът на САЩ се пука по шевовете: обслужването да държавния дълг струва на американците $1.5 млрд. на ден

Pan.bg 04 дек 2018 | 05:02 views (767) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/amerika/byudzhetat-na-sasht-se-puka-po-shevovete-obsluzhvaneto-da-darzhavniya-dalg-struva-na-amerikantsite-1-5-mlrd-na-den.99385


/Поглед.инфо/ Обслужването на държавния дълг струва на американците 1.5 милиарда долара на ден. И размерът му, според прогнозата, през 2020 г. отново ще надхвърли $1 трилион.

През август американският бюджетен дефицит нарасна на $211 млрд., почти два пъти по-голям от същия показател преди една година. Това до голяма степен се дължи на данъчната реформа на Тръмп, при която приходите от корпоративни данъци намаляха с $71 млрд. (-30% на годишна база) през последния месец на лятото. Добрата новина е, че през септември, последният месец на фискалната година, бюджетният излишък възлиза на $119 милиарда, което е исторически рекорд за този месец. Причината за това беше рязкото спадане на бюджетните разходи от $433.3 млрд. до $224.4 млрд., което означава, че септември е най-“икономичния“ месец от 2013 г. насам. Обаче в тази бъчва с мед се оказва лъжица катран: през фискалната година $523 милиарда (рекордна стойност за цялата история) или $1,5 милиарда на ден отиват за обслужване на държавния дълг.

Особено интересна е дневната стойност на обслужването на американския държавен дълг в контекста на подобен показател за другите страни от G7.

Но това не е всичко: според прогнозата на Бюджетния комитет на Конгреса, през 2019 фискална година бюджетният дефицит на страната ще бъде $973 млрд., а за пръв път от 2012 г. насам той ще бъде над $1 трилион. За да финансира тази финансова дупка, Министерството на финансите реши да увеличи агресивно лихвения процент на издаване на облигации, което ще му позволи да заеме $769 млрд. през втората половина на текущата календарна година. През октомври Кевин Хасет, главен икономически съветник на президента на САЩ, съобщи, че Доналд Тръмп скоро ще обяви мерки за борба с бюджетния дефицит. Какво точно се има предвид обаче, г-н Хасет не уточни.

През октомври, финансовото министерство на САЩ заяви, че за първата пълна финансова година на президентството на Тръмп бюджетът на страната е нараснал с 17% до $ 779.0 милиарда (рекордно значение от 2012 г. Освен това, той сега е 3,9% от БВП (+ 0.4% г/с)).

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: ProFinance.ruРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Бюджетът на САЩ се пука по шевовете: обслужването да държавния дълг струва на американците $1.5 млрд. на ден

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker