Холандски съд отказа на мъж да стане с 20 години по-млад

Pan.bg 04 дек 2018 | 20:40 views (399) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Холандски съд провали опитите на мъж, който искаше да промени датата на раждането си, за да подобри шансовете си за срещи, предаде Би Би Си. Емиле Рателбанд, все още на 69 години, искаше да намали възрастта си с 20 години, за да избегне дискриминация. "Живеем във времена, в които можете да промените името и пола си. Защо да не мога да решавам за собствената си възраст?", попита той.

Съдът обаче не е съгласен с него и изтъква, че много права се основават на възрастта на даден човек и промяната й може да доведе до значителни проблеми. "Господин Рателбанд е свободен да се чувства с 20 години по-млад от истинската си възраст и да действа според това", заявиха съдиите, според които обаче промяната в документите му може да има "нежелателни правни и социални последици".

Рателбанд твърди, че се е чувствал дискриминиран при търсене на работа и в популярното приложение за запознанства "Тиндър", и казва, че според лекари тялото му е като на някой 40-годишен. "Ако съм на 49, мога да си купя нова къща, да карам различна кола. Мога да работя повече. Когато съм в "Тиндър" и кажа, че съм на 69, не получавам отговор. Когато съм на 49, с лицето, което имам, ще бъда в разкошна позиция".

Съдът се съгласи с него, че възрастта е част от идентичността на хората, но за разлика от пола или името, с които Рателбанд опита да направи сравнение, тя води до допълнителни усложнения. "Правата и задълженията са свързани с възрастта например, с правото на глас, правото на брак, възможността за консумиране на алкохол и шофиране", заяви съдът, според който възможността човек да се обяви за по-млад може да отвори вратата и за обратното – да стане по-стар.

В решението си съдът отбеляза, че ако одобри молбата, това на практика би заличило събития от последните 20 години, и постави въпроса какво би се случило с придобитите през това време квалификации, с издадената шофьорска книжка или със сключения брак.
Според съда, ако Рателбанд се чувства дискриминиран, има други начини проблемът да се реши.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker