Румънски медии: Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България

Pan.bg 11 яну 2019 | 11:57 views (515) commentaries(1)
img
frognews.bg


Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на горива в България са предприели действия, с които лично президентът на САЩ Доналд Тръмп да попита българският премиер Бойко Борисов дали има протекции от страна на България за руската компания „Лукойл“.

В края на миналата година в Румъния е тиражиран материал, озаглавен въпросително „Българското правителство лобира ли за концерна Лукойл?“. Публикацията е на „Радио Свободна Европа“ в Румъния. Други медии в северната ни съседка също тиражират темата. Едно от заглавията е: „Българското правителство - агент на Лукойл“.

В статията се цитира Българската асоциация на търговците и превозвачите, които обвиняват правителството на Борисов в лобирането за руската "Лукойл". „Радио Свободна Европа“ –Румъния съобщава, че Асоциацията, която включва малки и средни предприятия, предупреждава за съществуването на таен картел между държавата и руския концерн - собственик на най-голямата рафинерия на Балканите – „Лукойл-Нефтохим Бургас“. Радиото информира, че тя държи над 80% от капацитета на митническите складове за петролни продукти и мрежа от 220 бензиностанции.

Президентът на Асоциацията Иван Кашилски заявява, че чрез администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който ще се срещне с премиера Бойко Борисов през януари, ще повдигне въпроса за лобирането в полза на руския концерн.

Симо Симов от Асоциацията на търговците и превозвачите на горива коментира за медията, че в България новият регламент за търговията с такива продукти съдържа лобистки разпоредби, които служат на интересите на най-големия играч на пазара - "Лукойл". "Правителството на Борисов се интересува от поддържането на високи цени на петролните продукти, защото повече средства от акциза и ДДС отиват в бюджета", твърди Симов.

В подкрепа на обвиненията си той заявява, че компания с бизнес обем от само един милион лева (500 000 евро) ще трябва да плати гаранция на Министерството на финансите в размер на 500 000 лева (250 000 евро) – идентична е гаранцията на руския концерн. По този начин някои от по-малките компании, които са естествен регулатор на цените, ще бъдат премахнати. Според дребния бизнес с горива обяснението, че новият регламент има за цел да се бори с незаконната търговия, не е убедителен, тъй като държавата има много други лостове за спиране на контрабандата и фиктивният износ. Не малките бензиностанции създават проблеми, а производители, вносители и
собственици на митнически складове.

Цитиран е и лидерът на парламентарната партия "Воля" Веселин Марешки, който твърди, че "Лукойл" печели милиарди, но за две години не е платил нито лев в държавния бюджет. "Изглежда, че ние спонсорираме руските пенсионери с пари от горивата, произведени в рафинерия в Бургас", казва той в интервю, отговаряйки на обвиненията на шефа на Лукойл България Валентин Златев, че продава евтини бензини и дизел, за да натрупва политически капитал.

Източник: https://www.europalibera.org/a/guvernul-bulgar-face-lobby-pentru-concernul-lukoil/29635319.html

Препечатано и в : https://www.flux24.ro/guvernul-bulgar-agentul-lukoil/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  чух 11 яну 2019, 13:10
   
  4
   
  0

  В.Златеф е недосегаем....какво като питат....

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker