България е трета в ЕС по нисък дълг и втора по излишък в бюджета

Pan.bg 22 яну 2019 | 07:15 views (471) commentaries(5)
img 24chasa.bg/
България запазва третата си позиция за най-ниско съотношение между държавен дълг и брутен вътрешен продукт (БВП) сред страните от Европейския съюз (ЕС). Това показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2018 г.

За месеците от юли до септември задълженията са 23,1% от брутния продукт. За сравнение за същия период на миналата година съотношението е било 26%. За година дългът е намалял с 1,178 млрд. лв.

Пред страната ни в класацията за най-ниско съотношение дълг - БВП се нареждат Естония с 8% и Люксембург с 21,7%. Нивото у нас е значително по-ниско от средното за страните от ЕС. Последното място заема Гърция със 182,2%, следвана от Италия със 133% и Португалия със 125%.

Спад на съотношението отчитат 19 страни, ръст има при 6, като Кипър бележи най-високия от 6,9 на сто, а Малта - най-нисък от 3,1%. На годишна база тенденциите се запазват - само 4 страни -членки на ЕС, бележат ръст, а останалите 24 - спад.

Държавите, чийто външен дълг надхвърля 60% от БВП, не изпълняват критериите за членство в еврозоната, а тези, надхвърлящи 100%, са с по-големи задължения от размера на цялата им икономика.

България се нарежда сред отличниците и по още един показател - бюджетен излишък спрямо БВП, показват данните на Евростат. За третото тримесечие на миналата година той е бил 3,6%. На тримесечна база излишъкът се увеличава повече от двойно, след като за периода април - юни е бил 1,5% от БВП. През третото тримесечие на 2017 г. е бил 2,2%.

Най-голям излишък отчитат Малта - 3,8%, Португалия постига същия като нашия, а на трето място е Люксембург. Според данните на Евростат за третото тримесечие на годината в две страни се наблюдава бюджетен дефицит от над 3 на сто от БВП - Румъния и Франция.

Ниската задлъжнялост на България дава финансова стабилност, икономически ръст и високи шансове за влизане в еврозоната.

А спестените разходи по обслужване на дълга дават възможност за допълнителни средства за здравеопазване, образование, сигурност и други сектори. Заради стабилността се понижава рискът, което води до ниски лихви по кредитите, което е факт в последните 2-3 години.

Ниският дълг отпушва и инвестициите, което води до намаляване на безработицата и нарастване на доходите. Това се отчита от агенциите, които вдигат рейтинга на държавата.

Намалява се
и рисковата премия на българските ценни книжа, което дава възможност за външно финансиране при ниски лихви. Намаляването на държавния дълг сваля и валутните рискове при неговото управление.

Излишък в бюджета осигурява възможността да се финансират важни проекти. Като например магистрала “Хемус”, за която бяха отпуснати пари именно от излишъка за 2018 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  100ян 22 яну 2019, 08:22
   
  10
   
  0

  Ама не казвате че сме една от най малките икономики в ес, и бвп то може да се равнява само с държавните разходи на някои европейски страни. Така че това са неща които нямат значение. Най ниски заплати в европа, най ниски пенсии, калпаво здравеопазване... Кво ми се хвалите

 2. #2
  Един Български Пенсионер 22 яну 2019, 09:51
   
  8
   
  0

  Като чета новините, ми идва да си купя още един хладилник, а като отворя моя, се чудя, дали да не го изключа ....

 3. #3
  Всяка година все повече 22 яну 2019, 10:40
   
  2
   
  0

  Грижливо отглежданият бюджетен излишък дава възможност на министрите в рамките на 5 секунди да разпределят огромна сума пари без никакъв парламентарен контрол. Поради това всяка година т.н. излишък става все по голям ....

  Излишък в бюджета осигурява възможността да се финансират важни проекти. Като например магистрала “Хемус”, за която бяха отпуснати пари именно от излишъка за 2018 г.

 4. #4
  Borei 22 яну 2019, 11:18
   
  5
   
  1

  За какво мислите военните концерни в САЩ ни пробутват самолети на такава висока цена?

  Те знаят, че според техните представи, нашето задлъжняване си е все още "нормално" и бихме могли да стигнем другите в ЕС с по-големи дългове. А те да са тези, които ще ги вземат тези парички!

  Не може така, когато дойдат големите дългови кризи, ние да останем невредими :)!

 5. #5
  Geocom 22 яну 2019, 13:01
   
  1
   
  1

  Голямо лизане на задника на султан Бойко - изредили едни цифри и проценти и се мъчат да ни убедят колко сме добре и какво светло бъдеще ни очаква под ръководството на Вожда Бойко.

  Само където са пропуснали че сме най-бедните в Европа и ставаме все по-бедни и вече сме по-бедни и от част от африканските държави, че населението ни се топи с ужасни темпове, че нямаме почти никаква икономика, че нямаме здравеопазване и образование, че корупцията е навсякъде и още много други. За тия неща няма цифри и проценти.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker