Евродепутатите поискаха държавите да засилят борбата срещу антиромските настроения

Pan.bg 12 фев 2019 | 15:24 views (363) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите Европейският парламент изисква по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС, предаде пресслужбата на институцията.

Антиромските настроения са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в "насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация" и дискриминация, посочват евродепутатите в незаконодателната резолюция приета във вторник с вдигане на ръка.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването са сред главните проблеми, на които продължават да бъдат изложени ромите в Европа. Текстът подчертава особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на тези, които не са трудово заети, не учат или не се обучават.

Задължителни и ясни цели за интеграция на ромите

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите членки да предложат по-широк набор от приоритетни области, "ясни и обвързващи" цели, срокове и механизми за оценяване на напредъка в интеграцията на ромите, след като изтече срока на сегашната рамка на ЕС през 2020 г. Те изискват и "значителни публични средства" и човешки ресурси за тези цели.

Парламентът призовава за интегриране на принципа на равенството между половете и използването на ориентиран към децата подход в стратегическата рамка на ЕС, както и за по-близко участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на интеграционните политики. Евродепутатите подчертават необходимостта да се защити и насърчи равният достъп до всички права за ромските деца. Парламентът призовава за специфични антидискриминационни цели, както и мерки за включване на ромите в политиките за устойчивост на околната среда и дигиталното общество.

Текстът на резолюцията подчертава, че по-справедливо представяне на ромите във всички сфери е необходимо, включително в медиите, държавните институции и политическите органи.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията за живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите членки да проучат сегашните и минали злоупотреби със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги Ковачев_ 12 фев 2019, 16:23
   
  4
   
  0

  След като са толкова загрижени за ромите да си ги приберат на запад, да си ги обгрижват и интегрират. Самите роми, мисля, няма да възразят да ги интегрират в западноевропейските държави.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker