Видинският митрополит сравни независимостта на украинската църква с нахлуване в чужда държава

Pan.bg 12 фев 2019 | 18:47 views (406) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


Вселенският патриарх Вартоломей смята за по-важно да наложи властта си над православния свят, отколкото да търси съгласие и единство, в случая с украинската църква. Това казва за РИА "Новости" митрополит Даниил, описан като "един от водещите архиереи на Българската православна църква" и член на Светия Синод.

Даниил бе част от българската делегация, изпратена от Светия Синод за 10-годишнината от интронизацията на патриарх Кирил.

В интервюто за руската агенция той обяснява, че решенията на Вселенския патриарх да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост, са в разрез с правилата в православния свят. Той поставя реторично и въпроса "на какво основание една поместна църква се опитва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална църква" - руската, в чийто диоцез е украинската територия "в продължение на векове" и "всички православни църкви" са признавали това.

"Опит на един човек да наложи властта си"

Той смята, че още през септември, с решението да се назначи екзарх в Украйна, Вартоломей проявява "своята юрисдикция, власт над територията на друга православна църква - самостоятелна, автокефална църква! Това вече е нарушение.

"Да се настоява, че (Вселенската) патриаршия има каквито и да било привилегии в "надтериториалното решаване на всички църковни въпроси"... дава основание да се говори, че целта на патриаршията е по-скоро да наложи властта си над православната църква, отколкото съгласие и единство," казва той.

"На практика там няма автокефалия," казва митроролит Даниил за създадената миналия месец Православна църква на Украйна. "Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия," продължава Даниил.

Случващото се, според него, е "опит на един човек да наложи еднолично властта си" за собствени цели, без оглед на каноничните порядки, "които съществуват в православната църква хиляди години". Това не бива да се допуска и важно поместните църкви да не признават украинската и да не смятат за каноничен документът, връчен на църквата от Вселенския патриарх, смята още той.

"Над 300 години история"

За отмяната на документа от 1686 г., обявена от Вселенската патриаршия и сложила край на юрисдикцията на Киевската митрополия върху Московската патриаршия, той отбелязва, че документът има над 300-годишна история. "Това е просто безпрецедентно!
Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия." Той пояснява, че традицията в междуправославните отношения е да се възприема тази територия като канонична за руската църква. Митрополитът също така цитира правила от Вселенски събори, според които са "категорично забранени" вмешателства в работите на поместни църкви.

Даниил поиска другите църкви да не признават украинската, какъвто призив дойде от Киев още в дните преди получаване на свидетелството от Вселенския патриарх.

Попитан дали има разколнически общности в БПЦ, той цитира пример от миналото и разкола от 90-те години на миналия век заради легитимността на патриарх Максим. "Тогава църквата се оказа в много трудно положение: взеха ни храмове, няколко предприятия... Но главното (беше), че разкола поддържаше държавната власт. Той бе предизвикан, след като отпадна забраната за участие на църквата в обществения живот, когато в страната започна реално църковно възраждане, имаше духовен подем..."

В резултат като мярка срещу разделението патриарх Вартоломей председателства Всеправославния събор през 1998 г. "Интересно помни ли той сега как се преодоля разколът? И защо не повдига отново за общоправославно обсъждане този въпрос - да се свика събор?"

Призиви за Всеправославен събор се отправят и сега от представители на църквите на Русия, Сърбия, Гърция и Кипър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  инквизитор 12 фев 2019, 21:07
   
  4
   
  1

  баба гуся се изпърдял и кво

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker